Българин измисли и направи: Електровозила минават 100 км за 30 стотинки

Триколките се продават в цяла България
Обновена: 11 мар 2017 13:21 | 11 мар 2017 13:16, Елка Василева
40
Българин измисли и направи: Електровозила минават 100 км за 30 стотинки
Снимка: БТА

Всяка седмица жителката на димитровградското село Бряст Вълка Колева се готви за пазар в общинския център. Вместо обаче да се запъти към спирката на автобуса, 76-годишната жена възсяда странно на вид превозно средство, наподобяващо количка за голф. Потеглянето е безшумно, защото триколката със сенник е на електричество.

"Нямам книжка, но не е необходима. Много е удобно и почти не струва пари, спестявам 3 лева за пенсионерски билет до Димитровград и обратно", не може да се нахвали от придобивката си брястчанката.

"Спомням ми много добре клиентката ми. Пожела да се моторизира и си купи триколка. Отначало се возеше бавничко - най-много с десетина километра в час", разказва и производителят на уникалното устройство Тенчо Стамов.

Днес хасковлията Тенчо Стамов е на 57-годишна възраст и с всеки изминал ден се посвещава все по-трайно на производството на електрически триколки и скутери. От 1991 година се занимава с частен бизнес, преди да напусне бившия техникум за обучение на стругари и фрезисти "Млада гвардия" в областния център.

Идеята

"Идеята за направата на електрическо возило ми хрумна преди 3 години. От димитровградския неделен пазар ми попадна малко скутерче. Внучето ми тогава беше на три години. Казах си: "Я да му направя една електрическа количка". Оказа се невероятно сполучлива", спомня си началото майсторът. Тестовете текли на картинг-пистата край Хасково.
По негови думи успешната първа стъпка му дала идеята за нещо по-голямо. "Поръчах от Китай два по-големи електрически скутера и разглобих мотопедите. После от двата сглобих един. Оттам насетне първо поръчах части, а след това започнах сериозно", продължава управителят на фирмата "Стамов и Ко".

Неговата гордост е, че реално само двигателят, акумулаторите, веригата и колелетата не са негово дело. Всичко останало - шаси, електроника, управление, цялостна конструкция е минало през ръцете му, а определението "самоделка" му звучи почти обидно.

"Вложих много средства, умения и сили. Защото да започнеш да правиш нещо, което го няма, не само да копираш, изисква ресурс. След 5 - 6 месеца работа първата триколка излезе на бял свят. Стана голям хит. После втората, третата и така нататък...", обяснява конструкторът.

Новаторите

Във вторник тази седмица иноваторът и синът му Стамо показаха прототип на една от произвежданите триколки на среща в Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт "Н. Й. Вапцаров" в Хасково. Там бяха университетски преподаватели и представители на Националната браншова организация за електрическа мобилност - ИКЕМ.

"Превозното средство може да измине с пълен заряд на батериите между 40 и 60 километра в зависимост от терена, тежестта на водача и годишния сезон. Едно зареждане на акумулаторите е 15 стотинки по домашен електромер, така че средно 100 километра се изминават на цена 30 стотинки. Максималната скорост е 60 километра в час", обобщи пред присъстващите ученици и специалисти Стамов.

В момента той продава триколките за 2000 лева бройката, но заради по-скъпия долар смята да вдигне цената с около 200 лева. "Интересът е голям. Досега от миналото лято вече съм пласирал 10 - 12 триколки и скутери, продават се в цяла България“.

„Печалбата е минимална, като повече от половината от стойността са батериите. Но най-важното е, че досега нямам нито едно оплакване за мой продукт", вмята хасковлията. Той обяснява още, че автомобилчетата му могат да бъдат с още по-добри качества, ако замени сега използваните оловни акумулатори със сила на тока 12 - 14 ампера с по-леките и по-мощни в пъти, но пък много по-скъпи литиево-йонни батерии.

"Първата и най-дълго най-експлоатирана количка вече е на 5000 километра. Според дебелите книги акумулаторите й трябва да издържат презареждания до 5 години", предрича изобретателят.

В същото време електрониката синхронизира оборотите на двата двигателя, което е важно при завой. Доброто е, че успях да постигна ефект агрегатите да действат като генератори и да зареждат акумулаторите при движение по стръмно надолу", допълва Стамов. И добавя, че може да увеличи пробега до около 20 километра, ако снабди возилото със слънчеви панели.

Недостатъците

Недостатък според него е, че няма база да доразработи моделите до истински автомобил, тъй като му липсва технологията сам да произведе купе от закрит тип. Иначе оборудването по нищо не се различава от това на всяко превозно средство: има си дискови спирачки на всяко колело, LED - светлини, стопове, клаксон, скоростомер и дори индикатор на батерията.

Не всичко обаче върви като по мед и масло. "След като бях направил 2 - 3 коли, изникна въпросът за узаконяването. Отидох в КАТ. Там вдигат рамене. Пратиха ме в "Автомобилна администрация". Смеят се. От там - в "Технотест". Нищо. Стигнах до Народното събрание - чудят се", връща се назад хасковлията. И недоумява как държавата хем иска да се развиват технологиите на бъдещето, хем стои безучастна и дори по-скоро пречи.

Покрай Тенчо се запалва и синът Стамо. "Отначало бях скептичен. Когато татко направи първата триколка, се качих. Дойде ми мерака, сега и аз работя по моделите с радост", обяснява 25-годишният мъж. Той работи в спедиторска фирма на половин ден, за да може да посвети останалата половина на човъркането в работилницата.

Тези дни интерес към возилата проявили гърци, които дошли на място. "Попитаха за възможности за доставка по 15 триколки на месец. Засега нямам такъв капацитет, с усилия мога да произведа не повече от 5 - 6. Дано обаче някой ден и това да може да се случи", пожелава си Стамов. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.