Горивата у нас евтини? Съвсем не!

Осем страни от ЕС ни бият по евтин бензин
11 мар 2017 07:30, Елка Василева
112
Горивата у нас евтини? Съвсем не!
Снимка: архив, Булфото

Горивата в България са сравнително скъпи и това изобщо не е мит. В 8 държави от ЕС цените на бензина преди начисляването на акциза и ДДС са по-ниски, отколкото в България. При дизела е същото - в 9 страни от Евросъюза той е по-евтин, преди да се включат данъците, които са за сметка на шофьорите.

Данните са от европейския портал Energy.eu, който се поддържа от ЕК, и опровергават твърденията на едрия петролен бизнес, че автомобилните горива у нас са много евтини, пише „Сега“.

"Цената в България обективно не е висока и данните на Европейската комисия доказват това", заяви в четвъртък председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Според него в момента само в Полша има по-ниска цена на бензина.

Още по темата

Но фактите говорят друго. Според данните на ЕК в момента по-ниската крайна цена на бензина не е в Полша, а е в Естония - 1.046 евро срещу 1.047 евро за литър у нас. При дизела България е чак на пето място по евтиния, като я изпреварват Естония, Полша, Словакия и Люксембург.

Според данните на ЕК в момента производствените и дистрибуторските разходи на компаниите в България са по-големи, отколкото на техните колеги в Румъния, Полша, Словакия и Естония.

При това цените преди облагането с акциз и ДДС у нас са по-високи не само в сравнение със страни от нашата черга, но и на фона на държави с недостижим стандарт като Германия, Великобритания и Австрия.
В България литър бензин преди данъците струва 0.51 евро, докато в Германия е 0.486, а в Полша - само 0.347 евро. Германците обаче плащат доста по-скъпо, защото крайната цена на бензиноколонката включва и много високия акциз - 0.670 евро за литър бензин. А акцизът в България е само 0.363 евро - най-ниският в целия ЕС. В Холандия и Италия например ставката е два пъти колкото нашата - надхвърля 0.7 евро.

Заради ценовите особености на петролния пазар у нас периодично се заговаря, че има картел между фирмите от бранша, а миналата година Комисията за защита на конкуренцията се престраши да повдигне обвинение за незаконни договорки срещу голямата шесторка - веригите бензиностанции на "ЛУКойл", "Шел", "ОМВ", "Еко", "НИС Петрол" и "Петрол". Производителят на горива "ЛУКойл Нефтохим" също бе обвинен - за злоупотреба с господстващо положение. Компаниите оспорват, така че окончателно решение на КЗК все още няма.

Порталът Energy.eu показва стойности за всяка държава от ЕС, които са осреднени. За България е посочено, че крайната цена за масовия бензин е 1.047 евро - 2.07 лева, но вчера шофьорите зареждаха по 1.86 лв. (или само 95 евроцента) на едни места и по 2.14 лева за литър на други обекти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: гориваценибензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
24
 
! Отговори
да ама не преди 7 години
Като се направи сметка съотношение заплата-цена на бензина на запад бензина им е без пари Да сте видели германец да кара на газ
58
1
 
22
 
! Отговори
ГОШО преди 7 години
Дайте класация и за качеството на горивото......защото нашето е с най-ниско качество в ЕС.Така че след малка аритметика пак излиза че у нас горивата са най-скъпи.Защото все едно кренвиршите и луканката да са на една цена,все месо се води?!?!?Ама европейците ядът луканка,а ние кренвирши на същата цена.....Е,аджеба къде са най-скъпите горива???
57
2
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
В България е нормално монополист да те гледа в очите от телевизора и да те лъже! Това го прави давайки тон в цялата държава всеки път Б.Борисов без да му мигне окото, министър председател до скоро!! Лъжата за политици и олигарси просто е Култ!
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 51 много си прав приятелю , точно така е ,но има много ***
55
1
 
13
 
! Отговори
Аиб Оих преди 7 години
Тук през 2 дни се публикува статия за цените на горивата за разлайване на кучетата.
54
3
 
18
 
! Отговори
Читател 22 преди 7 години
До Анонимен 54Смисъла на ниския акциз е в по-голямата печалба на производител-продавачите на бензин! От това губи държавата, губим ти и аз! Удобно за мафията!
53
0
 
15
 
! Отговори
Алхамбра преди 7 години
Най-лошото е, че 90% от хората, разпореждащи се с държавни и общински пари злоупотребяват /крадат/.
52
1
 
7
 
! Отговори
Do 62 преди 7 години
Съда не че не е за реформа, ама като няма дори повдигнати обвинения, съда кво да прави? Ако пък има обвинения, те са проформа и нарочно прокуратура не си върши работата.
51
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб най-много ги е страх да нв ги подхване нещо като Моковей!, всичките ще ги вкара на топло! Ама как се подразниха тогава на приказките на румънците, че за един месец ще натръшкат половината ни политици в затвора!
50
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 62: Затова на Борисов му треперят гащите, няма я печатницата! Я как спечели Радев и то с убиийствена преднина като няма Костинброд!Бокича е с жълто-кафяви *** в момента!
49
8
 
14
 
! Отговори
до Василев преди 7 години
Лукойл е на Ротшилд. Прочети в Гугъл.
48
5
 
32
 
! Отговори
До 46 преди 7 години
Ами то Боко отдавна играе с тях и монополите!Още като дойде 2009 фалира малкия и средния бизнес , превзе чрез негови фирми всичко що може и сега развява мантри за комунисти!По времето на Бсп не можеше да намериш помещение под наем за бизнес, всичко бе заето а сега може да се видят навсякъде табели " дава се под наем" и то на места с човекопоток, и най-важното - няма мераклии!
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кво като идат избори? Все стари айдуци у дудуци виждам разлепени по улиците.А и печатницата на бюлетини вече не е в Костинброд,а на друго място.Ако някой ден изринем съда от корупцията,само тогава ще потръгнат нещата у нас.Изборите няма да променят системата,а тоягите.
46
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къв зор трябва да е пък най-евтино тук? Това е суровина,която купуваме. Не е добиваме.Даже имаме много добри цени,като се има предвид,че количеството което ползваме е много малко сравнение с големи държави.
45
1
 
18
 
! Отговори
Калашников преди 7 години
Аз мисля,че някой ден и феодал Златю ще се наяде .А споменът за преяждането остава.Така се раждат народните приказки.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До шоп:Знаем защо нямаш, но дали така мислят онези дето нямат бензиностанции?
43
1
 
9
 
! Отговори
есхач преди 7 години
В България литър бензин преди данъците струва 0.51 евро в Полша - само 0.347 евро а акцизът в България е само 0.363 евро - най-ниският в целия ЕС. Да се изчислят средните производствените разходи на страните на ЕС от източна европа и те да се признават за максимални такива във България.
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в BG имаме фалирала рафинерия ("Плама-Плевен") и рафинерия на​ загуба!
41
4
 
5
 
! Отговори
пешеходец преди 7 години
Скоро, като дойдат камиларите, ще се движите с камили.Четете думите на Нострадамус за камилите и Дунав.
40
0
 
26
 
! Отговори
Неук с мнение преди 7 години
Крайно време е след всяко изказване на някой от шефовете на рафинерията или другите големи фирми, както и на някой управляващ да се завежда дело срещу него за лъжа. Преди седмица пътувах по стандартната отсечка от Калотина до тол таксите на Ница - по-точно до отбивката за Монако. Всеки мое да види през кои държави се минава. Е с изключение на Италия по магистралите навсякъде ( може наистина само със стотинки ) бензинът бе по-евтин. Имах и касови бележки. Всяко друго твърдение е дърта лъжа.