Горивата у нас евтини? Съвсем не!

Осем страни от ЕС ни бият по евтин бензин
11 мар 2017 07:30, Елка Василева
112
Горивата у нас евтини? Съвсем не!
Снимка: архив, Булфото

Горивата в България са сравнително скъпи и това изобщо не е мит. В 8 държави от ЕС цените на бензина преди начисляването на акциза и ДДС са по-ниски, отколкото в България. При дизела е същото - в 9 страни от Евросъюза той е по-евтин, преди да се включат данъците, които са за сметка на шофьорите.

Данните са от европейския портал Energy.eu, който се поддържа от ЕК, и опровергават твърденията на едрия петролен бизнес, че автомобилните горива у нас са много евтини, пише „Сега“.

"Цената в България обективно не е висока и данните на Европейската комисия доказват това", заяви в четвъртък председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Според него в момента само в Полша има по-ниска цена на бензина.

Още по темата

Но фактите говорят друго. Според данните на ЕК в момента по-ниската крайна цена на бензина не е в Полша, а е в Естония - 1.046 евро срещу 1.047 евро за литър у нас. При дизела България е чак на пето място по евтиния, като я изпреварват Естония, Полша, Словакия и Люксембург.

Според данните на ЕК в момента производствените и дистрибуторските разходи на компаниите в България са по-големи, отколкото на техните колеги в Румъния, Полша, Словакия и Естония.

При това цените преди облагането с акциз и ДДС у нас са по-високи не само в сравнение със страни от нашата черга, но и на фона на държави с недостижим стандарт като Германия, Великобритания и Австрия.
В България литър бензин преди данъците струва 0.51 евро, докато в Германия е 0.486, а в Полша - само 0.347 евро. Германците обаче плащат доста по-скъпо, защото крайната цена на бензиноколонката включва и много високия акциз - 0.670 евро за литър бензин. А акцизът в България е само 0.363 евро - най-ниският в целия ЕС. В Холандия и Италия например ставката е два пъти колкото нашата - надхвърля 0.7 евро.

Заради ценовите особености на петролния пазар у нас периодично се заговаря, че има картел между фирмите от бранша, а миналата година Комисията за защита на конкуренцията се престраши да повдигне обвинение за незаконни договорки срещу голямата шесторка - веригите бензиностанции на "ЛУКойл", "Шел", "ОМВ", "Еко", "НИС Петрол" и "Петрол". Производителят на горива "ЛУКойл Нефтохим" също бе обвинен - за злоупотреба с господстващо положение. Компаниите оспорват, така че окончателно решение на КЗК все още няма.

Порталът Energy.eu показва стойности за всяка държава от ЕС, които са осреднени. За България е посочено, че крайната цена за масовия бензин е 1.047 евро - 2.07 лева, но вчера шофьорите зареждаха по 1.86 лв. (или само 95 евроцента) на едни места и по 2.14 лева за литър на други обекти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: гориваценибензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам Джамбазки по телевизията, популизъм и глупости за *** електорат. И предполагам пак ще има балами, дето ще повярват на ВМРО. Патерицата на Борисов, съучастници с всичко. Пиша го тук, понеже Марешки е същият - създаден от ГЕРБ, позволяват му да продава евтино, така си купуват на практика електората, а после в Парламента гласовете за Марешки отиват при ГЕРБ. Перфектна схема. Баламте гласуват за ВМРО и Марешки и после искат промяна, хаха, мамини сладки. БСП са същите ***.
38
1
 
25
 
! Отговори
Nadia Nikolova 85 преди 7 години
В Бг навсякъде гледат да ти одерат кожата и то за некачествени стоки и услуги.И тези на държавна хранилка широко разпъват чадъри над главите им,защото 'мижавите' заплатки им стигат само за джобни.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
49, предполагам си обикновен служител, та за да разбереш "политиката" на Марешки ще се опитам да ти дам пример в твоята област. Представи си как утре кандидатства за твоето място едно студентче, което иска да се учи и не държи да получава заплата, после се оказва, че не му харесвало, ама ти си останал без работа вече.
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-да "журналисти", вие горивото без данък и акциз ли го купувате?
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да хленчите вземете се в ръце ! Идват ИЗБОРИ ! Покажете какво МОЖЕТЕ !!!
34
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как няма дори и след 8 год. да разберат някои хора, че проблемът на България се казва - Бойко Борисов! 8 год. тъпчене на едно място, статуквото не е бутнато, получихме и изтегли сума милиарди а живота на българина не се подобри напротив, по-зле се живее!С тези милиарди ако имахме читав държавник щеше да направи от България рай!Всичко си е едно и също, корупция, високи спекулативни цени, умишлено ниски доходи, картели, възход на престъпността!!!
33
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Онзи ден се появи един главест чичка, май Делчев се казваше, който искаше да конфискува колите ако зареждали "нелегален" бензин!!!! Този главчо ми се иска да срещна за 5 минути за да му задам десетина въпроса в мутрата. Такъв *** рядко се ражда. Защо не обясни, кой краде този ЕДИН МИЛИАРД от далаверите с цената? Що не дойде да конфискува на някого колата, да докаже кое гориво е нелегално и кое е законно. Да му счупят тиквата. Да направи горивата съобразно стандарта а не да плаче. Някой губи.
32
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
откакто направиМарешки бензиностанция в пловдив си зареждам бензин на 1.86 с много добро качество мога да кажа че това е наи хубавото гориво което съм зареждал досега хората които са зареждали там ще потвърдят значи може ем по евтино ем качествено
31
3
 
35
 
! Отговори
Шефа преди 7 години
Така ще е докато двамата авери Бойко Борисов и Златев , аверите на бай Тошо , не слязат от врата на българина!Борисов скоро ще го изритат , но за Златев ще трябва реална конкуренция!
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кат зема един кол..."Аааахахахахахахаха
29
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак коментари с политика. Горивата за бг стандарта са скъпи. Преди 10-15 години никой не обръщаше внимание ама сега ... всеки с по 1-2 коли струващи 1000 лева ...
28
10
 
16
 
! Отговори
Морски преди 7 години
Какво ти БСП + ДПС,като до скоро беше ГЕРБ + ДОСТ ? Още от Освобождението от турско робство, т.н. интелигенция се е делила на фили и фоби. Но не и Българи ! И сега е така, но толква мерзаво,евтино и продажно не е било никога !
27
3
 
46
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 7 години
Хората умират от притеснения, дерзаят се че няма с какво да нахранят децата си, да им купят една вафла за десерт. Пенсионерите с 200 лв благодарост от държавата за труда си, мизерстват и обикалят всичките магазини за да видят кое кисело млеко е най евтино. В същото време знайни и незнайни господа с дебели физиономии се изказват по медиите, че България има малък дълг, няма безработица, средната заплата е 1500 лв. Браво Бойко, Браво Станишев, Браво Костов, Браво Местан, Браво Пеевски!
26
12
 
21
 
! Отговори
До отвратен преди 7 години
Ами гласувай си за Герб, стой си в ЕС на друга скорост (по скоро задна) , и не ни занимавай с психическите си проблеми!
25
2
 
28
 
! Отговори
До само Герб преди 7 години
Ами слагал си досега само гаден бензин и сега като си заредил при Марешки хубав и колата е отказала!Аз зареждам там дизек откакто стана бензиностанция и няма проблем!И не съм му фен и няма да гласувам за него щото е патерица на Герб!
24
16
 
18
 
! Отговори
Отвратен преди 7 години
До 1234 25 Няма да станем европейци, защото не сме единни.Я виж колко русофили слагат минуси и искат да станем руснаци , щото Путин бил велик.
23
1
 
39
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
Добър ден и цитирам:"Според данните на ЕК в момента производствените и дистрибуторските разходи на компаниите в България са по-големи".Искам да знам как OMV плаща на шофьор тука да речем 800 лв.В Австрия е минимум 2 500 евро.На един пазач тука стар пенсионер пияница 600 лв,а там да речем 1500 евро.На базата на тези да речем заплати, как са по високи дистрибуторските разходи?Да добавим и по-високия ток при нас и по ниския акциз, обаче.Харесвам да слушам икономически трактовки и заигравки!!
22
1
 
35
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 7 години
По търпелив народ от българския няма в целия ЕС. Управляващите си ни завъртат, пляскат си ни отпред и отзад, както им е удобно, ние си седим и се наслаждаваме. Приемат някой неадекватен закон, пляснат си ни пак, излезнат 20 тина стачкуващи, арестуват ги половината. Депутатите повръщат от преяждане, за да ядат още повече ...да има място в търбуха. Ние си стоим, напишем някой коментар като моите, всеки знае какво е положението, че има корупция, няма контрол. Кучетата си лаят, керванът си върви
21
33
 
12
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 7 години
Веднъж заредих при Марешки дизел и се наложи да посещавам сервиз. Не му вярвайте на тоя измамник, продава нафта за отопление вместо дизел.
20
2
 
21
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Преди да се произнесе някой "мъдрец" за нещо " най-евтино и най-скъпо" /каквото и да е то/, нека бъде така добър, да каже преди това, с какво прави сравнение !!!Например, г-н евродепута Бареков може да купи с месечната си плата около 20 ТОНА бензин у България !А язе ка, българския демократичен ПОЛУРОБ , със моята си месечна плата, мога да си купя около 250 литра. Кому е евтино --- и кому скъпо?? Икономистите доказаха: САМО НА МАРС И В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЖИВОТ!!! Защо 2 милиона ги няма вече тук???