Горивата у нас евтини? Съвсем не!

Осем страни от ЕС ни бият по евтин бензин
11 мар 2017 07:30, Елка Василева
112
Горивата у нас евтини? Съвсем не!
Снимка: архив, Булфото

Горивата в България са сравнително скъпи и това изобщо не е мит. В 8 държави от ЕС цените на бензина преди начисляването на акциза и ДДС са по-ниски, отколкото в България. При дизела е същото - в 9 страни от Евросъюза той е по-евтин, преди да се включат данъците, които са за сметка на шофьорите.

Данните са от европейския портал Energy.eu, който се поддържа от ЕК, и опровергават твърденията на едрия петролен бизнес, че автомобилните горива у нас са много евтини, пише „Сега“.

"Цената в България обективно не е висока и данните на Европейската комисия доказват това", заяви в четвъртък председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Според него в момента само в Полша има по-ниска цена на бензина.

Още по темата

Но фактите говорят друго. Според данните на ЕК в момента по-ниската крайна цена на бензина не е в Полша, а е в Естония - 1.046 евро срещу 1.047 евро за литър у нас. При дизела България е чак на пето място по евтиния, като я изпреварват Естония, Полша, Словакия и Люксембург.

Според данните на ЕК в момента производствените и дистрибуторските разходи на компаниите в България са по-големи, отколкото на техните колеги в Румъния, Полша, Словакия и Естония.

При това цените преди облагането с акциз и ДДС у нас са по-високи не само в сравнение със страни от нашата черга, но и на фона на държави с недостижим стандарт като Германия, Великобритания и Австрия.
В България литър бензин преди данъците струва 0.51 евро, докато в Германия е 0.486, а в Полша - само 0.347 евро. Германците обаче плащат доста по-скъпо, защото крайната цена на бензиноколонката включва и много високия акциз - 0.670 евро за литър бензин. А акцизът в България е само 0.363 евро - най-ниският в целия ЕС. В Холандия и Италия например ставката е два пъти колкото нашата - надхвърля 0.7 евро.

Заради ценовите особености на петролния пазар у нас периодично се заговаря, че има картел между фирмите от бранша, а миналата година Комисията за защита на конкуренцията се престраши да повдигне обвинение за незаконни договорки срещу голямата шесторка - веригите бензиностанции на "ЛУКойл", "Шел", "ОМВ", "Еко", "НИС Петрол" и "Петрол". Производителят на горива "ЛУКойл Нефтохим" също бе обвинен - за злоупотреба с господстващо положение. Компаниите оспорват, така че окончателно решение на КЗК все още няма.

Порталът Energy.eu показва стойности за всяка държава от ЕС, които са осреднени. За България е посочено, че крайната цена за масовия бензин е 1.047 евро - 2.07 лева, но вчера шофьорите зареждаха по 1.86 лв. (или само 95 евроцента) на едни места и по 2.14 лева за литър на други обекти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: гориваценибензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Д преди 6 години
До МхмА аз познавам българин, неработещ, а чакащ помощи в България. Докъдето му позволят, разбира се. Не се радвам от факта, че мога да оспоря мнението ти, напротив. Просто обаче, споделям какво знам. Дано е изключение.
78
1
 
1
 
! Отговори
мони преди 7 години
До бензинЕ такива *** като тебе развалят всички теми. Няма как да не си оповестиш любовта към БСП. Но по тяхно време бензина беше 2,70. и парламента беше обиколен от жандармерия и метална ограда
77
0
 
1
 
! Отговори
Катър преди 7 години
1.046 или 1.047 байкуш не е ли едно и сащо....
76
0
 
14
 
! Отговори
Борнео преди 7 години
Лукойл вече над пет няколко години работи на загуба, според финансовите отчети.Кой луд ще спонсорира работници, държавен бюджет, НОИ и т.н.?? И това не интересува НАП,Икон.полиция,ДАНС ? Този е най-добрият правчански фокусник, даже и от Бай Тодор.
75
2
 
16
 
! Отговори
agronoma преди 7 години
Ако вземе за база Полша, при акциз тук 70 стотинки и 71 стотинки цена преди облагане, излиза, че с ДДС цената тук трябва да бъде 1.70 на литър. А тя всъщност вече е 2.10, тоест тия 40 стотинки ги *** картела, и и затуй реват - много пари са това. Картелът обаче не е виновен, пита се къде е държавата? Нищо не пречи цените да се определят седмично от КЕВР на база цени на петрола и курса на долара, тъкмо ще си заслужат тлъстите заплати, а който не иска да продава прав му път
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойдохме си на думата. Както казва нашенецът.
73
1
 
13
 
! Отговори
Панов преди 7 години
До АнонименВеднага мога да ти дам отговор от първо лице. Рибата се вмирисва откъм главата. Тук и шефовете дори работят, когато се налага, с подчинените си, и им имат уважение. Дискутират се всякакви теми, приемат се и се обсъждат критики и предложения за всякакви неща. Държат се с теб нормално. България - "няма пари за заплати, ама не можеш ли И това да направиш ти, заедно с още 100 глупости, нищо, че не са твоя работа. Ако не искаш без пари, друг чака за твоето място, а за теб пари няма".
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко струва очен преглед? Стотинки. Очила - стотинки. Лещи - стотинки. За 5 евро стотинки си чист, избръснат и подстриган.
71
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Запад на нашенеца му слагат чип, който го прави по-производителен.
70
0
 
19
 
! Отговори
Panov преди 7 години
Само една тънка разлика с Германия има, едно евро тук, е като едно левче в България. Примерно 900 евро нетна заплата се равняват на около 900 лева в България, само дето тук покупателната способност е почти двойна, а много неща са много по-евтини отколкото в България. Сравнение - 1.2 евро средна цена на гориво, със 2.10 лева средна цена в България. А консумативите за лично ползване са стотинки. Пример - разтвор за лещи - 3 евро, в БГ същият - 27-28 лева. Несравнимо.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои фактори влияят на производителността? Защо нашенецът на запад е производителен, а тук не е?
68
2
 
4
 
! Отговори
ГБ преди 7 години
До БГНе може всички да имат пари и коли като теб!
67
10
 
4
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Нямат пари а искат коли да карат
66
4
 
21
 
! Отговори
бензин преди 7 години
цените на горивата у нас са ясни. опрелят се от двете мутри-златев и тиквата.ама този последният, къде е днеска, никакви новини за светиня му.
65
0
 
15
 
! Отговори
Без име преди 7 години
Някой направи ли си труда да разбере с какъв петрол работят рафинерийте?Нефтохима работи с урал,който е по-евтин от брент.
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопче, печалбата ви е безсрамно голяма, граничи с кражба! По 25 стотинки на литър прибирате!
63
0
 
28
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 7 години
В Германия в цената на бензина е включен местен пътен данък и винетната такса т.е. не плащат отделно за винетки за период през ,който може и да не използваш пътищата както е у нас, а плащаш толкова колкото използваш.
62
10
 
8
 
! Отговори
Мхм преди 7 години
До да ама неА да си видял германец да не работи и да чака на помощи?Да се жалва, че заплатите са ниски, че майчинстово е само 6 месеца? НЕ съм видял и българин да стои без работа като иде в Германия, но това е начин на мислене. Ще работя в Германия за 1500 - 2000 евро, а у нас няма да си мръдна пръста за 1000 лева. Честно не мога та разбера тези, които работят на МРЗ в България. сами сме си виновни, не работодателите, а ние, е им позволяваме да им е евтино, най-скъпото нещо в света - трудът ни
61
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зареждам дизелче на 1.60 в Македония и ме боли х.я за мутретата. Като имате предвид че Македонците вкарват готов бензин и дизел от рафинерията в Бургас. Може да си представите какъв акциз и надценка слагат Македонците. А си представете какъв е акциза и надценката в мутроландия.
60
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Журналята като няма за какво да пишат имат няколко дежурни теми. Едната е за цените на горивата, а другите са как през януари "изненадващо" натрупал 20 см сняг или през юли "живакът скочил" до 35 градуса.