Токови удари убиха три царски орли

80% от младите птици от застрашения вид загиват по тази причина
Обновена: 13 мар 2017 21:17 | 13 мар 2017 21:05, Веселина Йорданова
3
Токови удари убиха три царски орли
Снимка: БДЗП

Три мъртви царски орли са открити при мониторинг на Българското дружество за защита на птиците.

Състоянието на телата на загиналите птици не позволява да се определи със сигурност причината за смъртта им, но се предполага, че тя се дължи на токов удар при опит да кацнат върху стълбовете на електроразпределителната мрежа.

Два орела са открити в района на защитена зона "Каменски баир". Единият от тях е възрастен, другият - в четвърто преходно оперение. Третата птица, също в преходно оперение, е намерена в района на една от гнездящите двойки царски орли по долината на р. Тунджа.
 
Две от птиците са открити през септември и ноември 2016 г., а третата - на 23 февруари 2017 г. от екипи на БДЗП, които са проучвали най-рисковите електропроводи в районите, които са от критична важност за опазването на царския орел в България.
 
Резултатите от проучванията и сателитното проследяване на царските орли от България показват, че до 80% от младите и значителен процент от възрастните птици загиват от токови удари.
 
С цел опазване популацията на световно застрашения царски орел и намаляване на смъртните случаи, причинени от контакт с електроразпределителната мрежа,  “ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД в партньорство с БДЗП реализира проекта "Живот за царския орел", съфинансиран от програма LIFE на Европейския съюз.
 
До момента по проекта са обезопасени 476 рискови електрически стълба на територията на Община Сливен, а 15 км въздушен електропровод с "голи" проводници в района на Харманли е заменен с т. нар. ПАС система с изцяло изолирани проводници.
 
Най-мащабната дейност на проекта включва пълното премахване на надземните електропроводи в едни от най-важните за царския орел райони в Натура 2000 зона "Сакар" и замяната им с подземен кабел. През 2016 г. на територията на община Тополовград са положени 43 км подземни кабелни линии и предстои премахването на въздушните електропроводи, с което изцяло ще бъде елиминирана опасността за птиците.
 
Дейностите по обезопасяване на електроразпределителната мрежа продължават и през 2017 г. с подмяната на 30 км конвенционални въздушни линии в общините Елхово и Тополовград с напълно изолирани (ПАС система), както и с монтиране на защитни изолации по стълбове в Сливенско.

3
Още по темата: Царски орел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1

от толкова слушане на другарката нинова съвсем си се зомбирал
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде герберасти, започвайте - Ууу-ааа, оставка на Радев.