Увеличават се белоглавите лешояди в Източните Родопи

Двойка птици се грижи за едно малко годишно
10
Увеличават се белоглавите лешояди в Източните Родопи
Снимка: БДЗП
Популацията на белоглавия лешояд се е увеличила с шест двойки в сравнение с миналата година и вече наброява 86 двойки, показва редовният мониторинг в Източните Родопи. Това е рекордна численост, която показва увеличение с над 20% само за 3 години, съобщиха от БДЗП.
 
62 двойки вече мътят, а останалите все още са в процес на строеж и ремонт на гнездата. Благодарение на поставените сателитни предаватели на възрастни птици е установено гнездене и на скала, която до момента не е била обитавана от белоглави лешояди.
 
Откритието стана възможно благодарение на информацията, която специалистите получават от предавателя на лешояда Вихър. След като прекара половин година в Гърция, Вихър се завърна в началото на зимата в района на Студен кладенец и през февруари бе наблюдаван в гнездото заедно със своята партньорка.
 
Междувременно лешоядът Буря е избрал района на Маджарово и също вече мъти своето яйце. Двойката е избрала за свое гнездо скална тераса със слънчево южно изложение и красива гледка към меандрите на Арда. Това гнездо се използва от няколко години, а миналата година от там успешно излетя едно малко.
 
Крум, третият възрастен белоглав лешояд с предавател, също бе наблюдаван да ремонтира гнездото си в района на язовир Студен кладенец.
 
Предстоят два месеца на непрекъснати грижи, в които и двамата партньори ще се сменят да мътят единственото си яйце, а през април се очаква в Източните Родопи на бял свят да се появи и новото поколение белоглави лешояди.
 
Белоглавият лешояд е бил широко разпространен в миналото в България, но от средата на ХХ век броят му силно намалява и в началото на 70-те години на ХХ век се смята за изчезнал. През 1986 г. е открита колония белоглави лешояди край гр.Маджарово, състояща се от около 20 птици и 3 гнездящи двойки.
 
Тогава започват и първите преки дейности по опазването на последните лешояди в България. Така, в резултат на дългодишните усилия на БДЗП, видът постепенно възстановява популацията си и днес долината на река Арда приютява една от най-големите естествени колонии на белоглави лешояди на Балканите.

10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи мършата се повече се увеличава
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление червеноглавите лешояди не измират.
6
0
 
1
 
! Отговори
scbg преди 1 година
Нормално, все повече животински видове ще си оправят популацията в Родопите и в България като цяло, освен грижите... няма хора, който да пречат.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Neshto dobro da chuem.
4
3
 
0
 
! Отговори
Аз съм БЪЛГАРИН преди 1 година
А колко лапна т.белев да ги оплоди?
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще има гозба за всеки.
2
1
 
15
 
! Отговори
гага преди 1 година
Ето това е добра новина.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер :)