Частна фирма ще бди над Чинията на Бузлуджа

Монументът е твърде опасен, предупреждават експерти
14 мар 2017 08:06,
29
Частна фирма ще бди над Чинията на Бузлуджа
Снимка: архив, Bulphoto

Частна фирма с офис в Казанлък е поела охраната на рушашия се монумент на връх Бузлуджа, съобщиха от областната управа в Стара Загора. Оромната конструкция е опасана с кабели, поставени са електронни датчици на най-уязвимите места за проникване във вътрешността.

При сигнал за нередност се алармира РУ "Полиция", за да бъдат изпратени на място униформени, уточнява Монитор.

Още по темата
Монументът, който е все още частна собственост на държавата по силата на акт от 2006 г. е обявен за опасен преди десетина години, преди броени дни забраната за достъп до него е подновена със заповед на новия областен управител проф. Веска Шошева. В нея е записано, че "съществува реална опасност от откъсване на части от покривната конструкция", а "поради разкопани и демонтирани кабели не може да се осъществява нормално електрозахранване."

"Като цяло обектът е с нарушена конструкция, в лошо техническо и архитектурно състояние, което от своя страна повишава опасността от възникване на фатални инциденти. Тъй като същият е негоден за експлоатация  неговото затваряне е наложително.", коментира зам. областният управител Димитър Драчев.

По думите му през последните два-три месеца нямало случаи на нерегламентирано влизане, но със затопляне на времето се очаквало към върха да поемат нелегални експедиции, най-вече от чужди туристи.

Според запознати големи тур-оператори дори са обявили тарифа са посещение на обекта, който доби огромна популярност с включването си в няколко международни класации за най-изоставени паметници.

На този етап нямало никаква законова възможност комплексът да бъде отворен и влизането в него да става срещу регламентиран от държавата вход, категорични са от Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
До 26 - този който понякога трие коментари, ще разясни
24
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Тази сграда, както и всички останали, собственост на бившата БКП, са отдавна държавна собственост. Така че правителството да решава, какво ще прави с нея. След като не е поддържана повече от 20 години, може и да е станала опасна. Да я съборят и да пуснат етноса с каручките, ще я обезкостят за нула време.
23
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 7 години
Някой може ли да ми разясни термина ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ?
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пратете сергишев и сайдера да дават наряд - началник на караула ***!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В статията има няколко култови бисери... "Монументът, който е все още частна собственост на държавата" - това не е ли просто "държавна собственост" ? "международни класации за най-изоставени паметници." - изоставен, по-изоставен, най-изоставен... или може би авторът е написал статията преди закуска и просто е изял някое прилагателно като например "най-известни", "най-впечатляващи" или "най-интересни изоставени паметници"
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ABE DA SE BUTNE TOVA PROIZVEDENIE NA IZKUSTVOTO KATO E NEKA4ESTVENO, AMAN OT KOMUNIZAM ! KUNEVA DA DADE MALKO OT SPESTENITE SI PARI I DA GO RESTAVRIRA, AKO TOLKOVA E ZAGRIJENA....
19
5
 
2
 
! Отговори
МИШО преди 7 години
ДА , АМА НАШИТЕ СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКИ ЛИКВИДАТОРИ НА БЪЛГАРИЯ , НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС СВЕТА ,ЗА КОЙТО ГОВОРИТЕ И ТЕХНИТЕ ПАМЕТНИЦИ.ОНЯ *** КОЛКО ВРЕМЕ СЕ БОРИ С МАВЗОЛЕЯ,ДОКАТО ГО СЪБОРИ. ОПАРИХА СЕ И СЕГА ГИ Е СТРАХ ДА СЪБОРЯТ ТОЗИ ПАМЕТНИК ,ЧЕ БЕЛКИМ ГИ ПОВЛЕЧЕ НАДОЛУ ПО БАИРИТЕ.
18
2
 
12
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Да се напънат червените милионери..и да я ремонтират!Да я бутат - не ми трябва!
17
14
 
9
 
! Отговори
коко преди 7 години
Нека не повтаряме грешката ни с мавзолея
16
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
разрушаването на паметници е присъщо за онея забрадените, с мозък на камила... хубави, лоши, паметниците са история, която учи и напомня за добри времена или служи да напомня за грешки, които никога не трябва да се повтарят !
15
1
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
Интересен коментар, само уточнявам, че Chateau Miranda се намира в Белгия.
14
4
 
8
 
! Отговори
Krom преди 7 години
До Пешо, видимо "ненавиждаш" комунизма. Та, ето ти и моето мнение. Аз бих заложил една гаубица на разстояние за право мерене, и бих им дал комплект боеприпаси. Така със сигурност, "монумента" ще отиде там където му е мястото.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В цял свят паметниците се пазят и за посещение"Де да беше така. Миналата година във Франция започна разрушаването на един от най-красивите замъци в света заради пари -Chateau Miranda. В САЩ - Pennsylvania Train Station, куп други исторически паметници, да се готви цял Детройт. Германия няколко пъти взривяваше бункера на Хитлер и вече го няма, Двореца на Републиката, уж заради азбеста, още стотици сгради.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кой плаща охраната на частната фирма? пак държавата? а защо не БСП - БКП ? нали си е нейна ?
11
5
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Ненавиждам комунизма, както и всички ***, копнеещи той да се завърне. Но не мота да кажа на черното бяло - сградата е интересна и заслужава да се превърне в туристически обект. И да не инвестират милиони в него, просто да го укрепят, да не е опасен.
10
1
 
10
 
! Отговори
BILL преди 7 години
"Частна фирма ще бди над Чинията на Бузлуджа" Защо? Чинията няма да отлети. Не че щеше да е загуба...
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"международни класации за най-изоставени паметници."Има ли по-изоставени и най-изоставени паметнници? Класациите са за най-интересните изоставени сгради по света.
8
5
 
14
 
! Отговори
Окончателно решение преди 7 години
Символ на дебилният комунизъм.TNT е единственото адекватно решание!
7
1
 
21
 
! Отговори
Внимание преди 7 години
Моля журналистката Мария Нестерова да обърне внимание, че от 1942 година името на върха не е Бузлуджа, а Хаджи Димитър. Ясно е защо БСП активно налага турското име, но интелигентната и публикуваща част от българското общество трябва да се изразява точно.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да се превърне в космическа станция за пристан на извънземни, които може би ще донесат комунизма на Земята.