Протест: Хотелиери във Велинград срещу добива на волфрам

Водохранилищата са точно до находище "Грънчарица"
14 мар 2017 12:08,
10
Протест: Хотелиери във Велинград срещу добива на волфрам
Снимка: архив, Булфото

Хотелиерите във Велинград подготвят протести срещу добива на волфрам в региона, информира БНР.

Рудодобивът ще e пагубен за туризма в курортния град, смятат хората от бранша.

Жителите на Велинград са притеснени, че площите за добив на волфрам в находище "Грънчарица-център" са в непосредствена близост до водохранилищата, от които курортът черпи вода.

"Голяма част от водохващанията за питейна вода са точно от района на "Грънчарица". Дори имаме хилядна подписка. Даже се спомена да се направи референдум, защото целта и приоритетите на Велинград са изцяло в друга посока. Смятаме да кандидатстваме за СПА-столица на Европа", коментира Белю Мандраджиев, председател на Общинския съвет.

От туристическия бранш са категорични, че ще преминат към гражданско неподчинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
интересното е кой е човекът който иска да го добива волфрама!
9
1
 
3
 
! Отговори
JJIvanov преди 7 години
като геолог предупреждавам всички че рудодобива убива изключително ценни живи форми - кристали.Огледайте колко са красиви сфалерит,пирии,халкопирит,галенит,кварц ..Всички те са живи умни създания .ПОдържат важни охранителни функции и трупат и преработват информация в тяхно собствено време.Да се огледат рудници от които народа губи и да се затворят..Много ценни са и гипсовите кристали..
8
1
 
11
 
! Отговори
.!. преди 7 години
Епа само в БГ на територията на един курортен град изхранващ се главно от туризъм може да се открие мина за рудодобив! Еми ко може да се иска повече! Сега хем туристите след посещение на курортния град ше могат след това да се пообогатят с тежки метали хем и фирмата концесионер ще забогатее за сметка на туризма хем и някой от държавата ше земе едни тлъсти комисииони! Ема да живей държавата!
7
4
 
6
 
! Отговори
vlady преди 7 години
В гранитите спокойно може да има волфрам. Добивът на волфрам е екологично чист - използват се трибутилфосфат, основи и т.н. все вещества с ниска степен на опасност.
6
4
 
3
 
! Отговори
от волфрама преди 7 години
От волфрама жените им ще станат още до дашни не че не 44944
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв волфрам при гранит и пясъчник? Някой иска да....велинградчани на сухо! Я им покате дългия и ходят да си го завират където искат! :)
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да си тотално луд да откриеш рудник до язовир.
3
4
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 7 години
Драги хотелиери,а като заграбвахте земя,за да си изперете парите и ползвахте реституцията ,да водите по един алкохолик ,да твърди,че земята ви е била на следство на леля ти Пенка на баша и зълвин син,не ви пукаше а!!Само волфрам за вас сега!!Във Велинград ,навсякъде мини да има.Казах!!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А поне изкъпа ли се или се прибра мръсен на село?
1
3
 
12
 
! Отговори
отврътен преди 7 години
Преди дни се върнах от спа-столицата на балканите , и се изумих от мръсотията и дупките на околовръсните пътища на така наречената столица !!