Обличаме се все по-често "втора употреба"

Харчим предимно за дънки, ризи, рокли и якета
15 мар 2017 07:42, Александър Попов
38
Обличаме се все по-често "втора употреба"
Снимка: Булфото, архив

Българинът все по-често влиза в магазини за дрехи втора употреба, за да обнови гардероба си. Оборотът на магазините у нас е поне 100 млн. лв., заяви пред "Монитор" Севдалин Спасов, председател на националния съюз на търговците от този бранш.

"Пазарът е силно конкурентен, защото сме в ЕС и всеки може да внася и да продава. Основните доставки са от Европа - Германия, скандинавските страни, Италия. Има и внос от САЩ и Канада, но делът им е около десетина процента. Много се разрасна и онлайн търговията, която зае дял от над една пета. Темповете на развитие на тези сайтове са високи и те вече са сериозни конкуренти на класическите магазини. Динамиката в бранша е голяма. Откриването на магазин излиза към 10 000 лв., които лесно се прежалват. 20-30% от магазините затварят до шестия месец", заяви Спасов.

Според него пазарът ни обаче е стабилен и продължава да расте.

"По груби данни в сектора са заети около 20 000 души. Има много фирми, които внасят стока, сортират я и я реекспортират. Реекспортът върви по две направления. Едната, по-хубавата част от дрехите се връща в Западна Европа, защото там е на мода да се щадят ресурсите на планетата и продажбите на дрехи втора ръка растат. Същото е и в Щатите, където вече има вериги с по над 2000 магазина. Голяма част от останалото отива за Африка и Азия. В Индия старите дрехи се използват за суровина за производството на вата за седалките на автомобилите или за изолация на сгради. От подметките на старите обувки (най-често маратонки) се правят покрития за детските площадки", обясни браншовикът.

По думите му българинът купува по-качествените 10-15% от дрехите доставяни у нас.

Най-често в сайтовете за дрехи втора употреба поръчваме стоки за до 30 лв., а в магазините средната цена на покупката е 10-20 лв.

"Предимно жени пазаруват в онлайн магазина ни. Те поръчват предимно маркови дрехи. Основно рокли и дънки, както и потничета. Средната сума на всяка поръчка през интернет е 20-30 лв. Мъжете предпочитат да си купуват ризи и дънки, горе-долу за същите пари. Обикновено основният наплив от пазаруващи е около празниците на традиционния Черен петък и преди Коледа и Нова година", пояснява собственичка на онлайн магазин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: дрехи втора употреба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
33
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Дрехите ни втора употреба,автомобилите ни втора,трета и четвърта употреба,храната ни бракувана употреба,обувките ни адидас и те втора употреба от олх или ебау,жилищата ни втора употреба(добре ,че майките и бащите ни са успели по соца и са купили нова панелка) единственото ново нещо е смартфона даден ни на промоция като преподпишем договор....
8
0
 
29
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Това е защото икономиката ни се развива най-бързо в цяла Европа. Поне така разправяше Бойко преди няколко дена.
7
0
 
9
 
! Отговори
Р. преди 7 години
Има поне един много голям онлайн магазин за дрехи втора употреба, така че нормално, ако някои физически магазини фалират. Това не значи непременно, че тази индустрия запада. Може би просто се променя, както търговията като цяло.
6
1
 
7
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Даа ,тежки времена за нашият народ донесе дИмокрацията -да се купуват дрежките на западна боржуа ! Хм ,аз не съм влизал в такъв магазин ,но съм чувал ,че им слагат и етикети -вярно ли е ?
5
3
 
5
 
! Отговори
читател преди 7 години
Некадърно измислена инсинуация. Вероятно от онези, социално ангажираните.Всеки, като се поогледа ще види колко са магазините за втора употреба, и колко за нови стоки.Само един търговски център като Илиенци е много, много по-голям от всичките магазини втора употреба в София. Да не говорим за моловете.Така е и в другите градове.
4
1
 
18
 
! Отговори
Boko bo преди 7 години
Долна инсинуация! Народа забогатя и магистрастралите на Боко са фраш. Все в Гърция почиваме,а носем втора ръка дрехи
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това че се рециклират част от ненужните вече дрехи и обувки е чудесно. Ресурсите на планетата наистина трябва да се щадят. В България обаче дрехи втора употреба се купуват предимно защото на хората се налага да щадят ресурсите на семейството си, за да оцелеят.И не е вярно че фалират магазините за втора употреба. Някои от тях правят не по-малък оборот от другите магазини за дрехи, което на фона на цените им си е доста сериозен брой продажби.
2
4
 
16
 
! Отговори
Момиче преди 7 години
Ми аз си взимам неща втора употреба - нямам комплекси и въобще не ме притеснява , че не е от МолЪт ;)
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, да. Масово фалират магазините за дрехи втора употреба.