Ново гнездо на морски орел – край Тунджа

Около 35 двойки от вида са засечени в страната
17 мар 2017 14:52, Анисия Иванова
2
Ново гнездо на морски орел – край Тунджа
Снимка: БДЗП

Ново гнездо на морски орел е намерено близо до река Тунджа в района на Ямбол, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Двойката морски орли вече мъти в гнездото, разположено върху топола. Наблюдението е направено от екип на Българското дружество за защита на птиците. Така известните гнездящи двойки морски орли по долината на река Тунджа и околностите й вече станаха десет.

Новооткритото гнездо е свидетелство за увеличаващата се популация на вида в България, като този процес особено ясно се забелязва във вътрешността на страната, където допреди 10 години са били наблюдавани само една-две двойки.

Днес долината на река Тунджа се превръща в едно от най-важните места за гнездене на вида в страната. Другите две места са поречието на Дунав и Черноморското крайбрежие, посочиха от БДЗП.

През 1985 г. в България е била известна само една двойка морски орли, а днес техният брой е между 33-35 двойки. Според експерти числеността на морския орел у нас се увеличава благодарение на млади птици, които идват от Централна и Северна Европа, където популацията на вида е нараснала.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-после добра новина