Едно българско село: Живот на вересия и сграда за милион

Балетна зала чакат напразно желаещи за танци, но такива няма
87
Едно българско село: Живот на вересия и сграда за милион
Кадър: Нова телевизия

Хората в едно българско село живеят като хората в много други български села – на вересия, потънали в дългове. Но селяните в Дългоделци имат нещо повече от другите – лъскави балетни зали, киносалон и фитнес.

Екстрите са част от европроект за 1 милион лева. Въпреки че ползването им е безплатно, вече пет години никой в Дългоделци не иска да играе балет. 

Залите се помещават се в сградата на бившето училище на село Дългоделци, преустроено в многофункционален център за социални, културни и спортни мероприятия.

В Дългоделци са останали по-малко от 900 души. Те са бедни, ходят с галоши, срамуват се, че нямат дрехи и са потънали в дългове за хляб, олио, леща и боб, разказва историята “Нова телевизия“.

Всеки коридор на многофункционалния център има кресла, готови да посрещат десетки посетители.

За внуците, които през лятото се връщат в Дългоделци, общината е предвидила и още по амбициозна програма - балетни зали, в които обаче никога не е имало балетни танци.

Пробвали са народни, но без успех. Подобна е и ситуацията с идеята в сградата да се трупат и почитатели на седмото изкуство.

"Не съм съгласен с вас, че няма кой да го ползва, защото смятате ли, че трябваше да оставим сградата да се разруши, защото община Якимово не разполага с такива средства, че да може да го ремонтира", заяви Георги Георгиев.
 


87
Още от
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 10 месеца
че то у кои села нещата са наред то у градовете вече няма хора днеска като слезнах в 10 чак по обед се понапълни в ловеч събота и неделя празно
71
1
 
10
 
! Отговори
До последния к-р. преди 10 месеца
Вие май не гледате Българска Телевизия, това не е само статия излъчиха го и в ефир. Знае е се кое е селото. Намира се в област Монтана. Та си представям колко му е нужно, на Монтанско селце със застаряващо поколение такава зала за милион.
70
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредната некадърно написана "журналистическа статия". Изобщо не става ясно къде се намира село Дългоделци . Община Якимово не говори нищо на никого. Кой е този Георги Георгиев, когото са цитирали накрая? По кой европроект са направени тези зали? Кой е пробвал с народни танци и кино? Общината ли или някой частник? Не можеш да надраскаш набързо нещо, което оставя повече въпроси, отколкото отговори. Bad news
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голямата култура им се стовари с пълна сила върху тиквите, сега да мислим и за филхармония !
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, за къде сме без балет на село ?
67
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като се замисли човек, от ЕС, каквото сме взели, приблизително това сме дали, за десет години 20млрд вноска, 22млрд фондове, само, че, народецът като чуе,,европари", си вика:,,юруш гювеееч", без изобщо да си дава сметка, че това изцяло са неговите пари, харчени недалновидно, направо разсипнически.
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То поне да бяха раздали малко пари на жителиет на селото.
65
0
 
5
 
! Отговори
Киро преди 10 месеца
А бе откакто Доган взе награда за Българо -Руска дружба,нищо не пишете за с. Драндар Уарненска област. Там трагедията е малко по-голяма,ама смее ли журналист да препари.
64
6
 
24
 
! Отговори
Истината винаги боли преди 10 месеца
Нали умирахте за ГЕРБ, какво стана сега?! След 4 години Ви дойде акъла, еххх да ви го .... сега ГЕРБ, за да сте доволни!
63
2
 
25
 
! Отговори
1708 преди 10 месеца
абсурдна държава !!
62
2
 
25
 
! Отговори
Гост преди 10 месеца
Сега от "Нова" остава само да кажат и къде отстои селото, дали залите могат да се наемат от ръководители на балетни състави за тренировъчни лагери и колко би струвало и може пък да тръгне нещо. Току-виж се сетил някой да направи и хотел до центъра...То не може само с чудене и тих смех - как ще танцуват там бабите... И аз не мога да се пързалям на лед, ама това не пречи да имаме двукратни световни шампиони...)Значи трябва да се помисли как да се ползва тази сграда - отвън, щом не става от селото.
61
15
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като ни управляваха лошите комунисти от Москва строяхме заводи, язовири, АЕЦ, а сега - басейни и балетни зали...Ово йе стандарт...
60
1
 
37
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 10 месеца
Какво толкоз станало парите са усвоени и в джобчето е останоло някоя друга хилка джобни за кафенца.
59
4
 
27
 
! Отговори
Един отАндрешковците преди 10 месеца
От ЕС може да си правят най-различни сметки.
Но това, дали ще имаме производство, зависи и от нас и най-вече от управляващите и от онези, които заграбиха парите на България при първоначалното постсоциалистическо натрупване на капитали. Нали им ги раздаде партията, която 45 години ни проглушаваше ушите, че всичко, което прави е все за благото на народа, дори когато извършеното от тази партия е нелицеприятно и болезнено.
Да не говорим пък, че изпращаме евродепутати, за да защитават интересите ни.
58
0
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 10 месеца
До Анонимен65 Прав си, евро парите свършват, и или ще се изнесат останалите тук, или ще е нещо като Северна Корея на ЕС у нас...Добре ще са само държавните служители, армия,полиция
57
1
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 10 месеца
До Жоро
Но не и по най-глупавия начин. Едни фирми, свързани с отпускащите парите, пишат красиви проекти. Включва се красива фраза, дума или изречение, което значи, че сасклонни да дадат процент кандидатствалите, под масата, за да ги одобрят, е ако ще и аеродрум за обучение и развлечение да искат да направят, ще ги отпуснат на това или друго село.
56
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българите само след 3 години ще разберат, че евро парите, които трябваше да бъдат инвестирани в образование, икономика и инфраструктура, са изядени и изпити, и че това, което ги чака е по-лошо от катаклизъм.
55
0
 
31
 
! Отговори
Жоро преди 10 месеца
Ей хора нали знаете че едни пари трябва да бъдат усвоени....
54
1
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 10 месеца
До роу Мислиш ли, че ТЕ не го знаят, и не са взели всички мерки, това да не се повтаря у нас?
53
2
 
45
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 10 месеца
Навсякъде герберската работа е такава-необмислена, само и само, да се приберат парите от Европа. Другото, което не ви казват в статията, е че това е 2/3 вече ромско село, в което всички са на помощи, или прибират пари по някаква временна програма, подпирайки се цял ден на лопати и метли, и имитирайки работа.Мила родна картинка...Иначе-прах в очите на хората, и тупане по гърдите, колко много сме направили за народа, ето такива зали, градинки, магистрали обходи и стирпор, напоследък.