Едно българско село: Живот на вересия и сграда за милион

Балетна зала чакат напразно желаещи за танци, но такива няма
87
Едно българско село: Живот на вересия и сграда за милион
Кадър: Нова телевизия

Хората в едно българско село живеят като хората в много други български села – на вересия, потънали в дългове. Но селяните в Дългоделци имат нещо повече от другите – лъскави балетни зали, киносалон и фитнес.

Екстрите са част от европроект за 1 милион лева. Въпреки че ползването им е безплатно, вече пет години никой в Дългоделци не иска да играе балет. 

Залите се помещават се в сградата на бившето училище на село Дългоделци, преустроено в многофункционален център за социални, културни и спортни мероприятия.

В Дългоделци са останали по-малко от 900 души. Те са бедни, ходят с галоши, срамуват се, че нямат дрехи и са потънали в дългове за хляб, олио, леща и боб, разказва историята “Нова телевизия“.

Всеки коридор на многофункционалния център има кресла, готови да посрещат десетки посетители.

За внуците, които през лятото се връщат в Дългоделци, общината е предвидила и още по амбициозна програма - балетни зали, в които обаче никога не е имало балетни танци.

Пробвали са народни, но без успех. Подобна е и ситуацията с идеята в сградата да се трупат и почитатели на седмото изкуство.

"Не съм съгласен с вас, че няма кой да го ползва, защото смятате ли, че трябваше да оставим сградата да се разруши, защото община Якимово не разполага с такива средства, че да може да го ремонтира", заяви Георги Георгиев.
 


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
че то у кои села нещата са наред то у градовете вече няма хора днеска като слезнах в 10 чак по обед се понапълни в ловеч събота и неделя празно
71
1
 
11
 
! Отговори
До последния к-р. преди 1 година
Вие май не гледате Българска Телевизия, това не е само статия излъчиха го и в ефир. Знае е се кое е селото. Намира се в област Монтана. Та си представям колко му е нужно, на Монтанско селце със застаряващо поколение такава зала за милион.
70
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната некадърно написана "журналистическа статия". Изобщо не става ясно къде се намира село Дългоделци . Община Якимово не говори нищо на никого. Кой е този Георги Георгиев, когото са цитирали накрая? По кой европроект са направени тези зали? Кой е пробвал с народни танци и кино? Общината ли или някой частник? Не можеш да надраскаш набързо нещо, което оставя повече въпроси, отколкото отговори. Bad news
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямата култура им се стовари с пълна сила върху тиквите, сега да мислим и за филхармония !
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, за къде сме без балет на село ?
67
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се замисли човек, от ЕС, каквото сме взели, приблизително това сме дали, за десет години 20млрд вноска, 22млрд фондове, само, че, народецът като чуе,,европари", си вика:,,юруш гювеееч", без изобщо да си дава сметка, че това изцяло са неговите пари, харчени недалновидно, направо разсипнически.
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То поне да бяха раздали малко пари на жителиет на селото.
65
0
 
6
 
! Отговори
Киро преди 1 година
А бе откакто Доган взе награда за Българо -Руска дружба,нищо не пишете за с. Драндар Уарненска област. Там трагедията е малко по-голяма,ама смее ли журналист да препари.
64
6
 
25
 
! Отговори
Истината винаги боли преди 1 година
Нали умирахте за ГЕРБ, какво стана сега?! След 4 години Ви дойде акъла, еххх да ви го .... сега ГЕРБ, за да сте доволни!
63
2
 
26
 
! Отговори
1708 преди 1 година
абсурдна държава !!
62
2
 
26
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Сега от "Нова" остава само да кажат и къде отстои селото, дали залите могат да се наемат от ръководители на балетни състави за тренировъчни лагери и колко би струвало и може пък да тръгне нещо. Току-виж се сетил някой да направи и хотел до центъра...То не може само с чудене и тих смех - как ще танцуват там бабите... И аз не мога да се пързалям на лед, ама това не пречи да имаме двукратни световни шампиони...)Значи трябва да се помисли как да се ползва тази сграда - отвън, щом не става от селото.
61
15
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ни управляваха лошите комунисти от Москва строяхме заводи, язовири, АЕЦ, а сега - басейни и балетни зали...Ово йе стандарт...
60
1
 
38
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 1 година
Какво толкоз станало парите са усвоени и в джобчето е останоло някоя друга хилка джобни за кафенца.
59
4
 
28
 
! Отговори
Един отАндрешковците преди 1 година
От ЕС може да си правят най-различни сметки.
Но това, дали ще имаме производство, зависи и от нас и най-вече от управляващите и от онези, които заграбиха парите на България при първоначалното постсоциалистическо натрупване на капитали. Нали им ги раздаде партията, която 45 години ни проглушаваше ушите, че всичко, което прави е все за благото на народа, дори когато извършеното от тази партия е нелицеприятно и болезнено.
Да не говорим пък, че изпращаме евродепутати, за да защитават интересите ни.
58
0
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
До Анонимен65 Прав си, евро парите свършват, и или ще се изнесат останалите тук, или ще е нещо като Северна Корея на ЕС у нас...Добре ще са само държавните служители, армия,полиция
57
1
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
До Жоро
Но не и по най-глупавия начин. Едни фирми, свързани с отпускащите парите, пишат красиви проекти. Включва се красива фраза, дума или изречение, което значи, че сасклонни да дадат процент кандидатствалите, под масата, за да ги одобрят, е ако ще и аеродрум за обучение и развлечение да искат да направят, ще ги отпуснат на това или друго село.
56
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите само след 3 години ще разберат, че евро парите, които трябваше да бъдат инвестирани в образование, икономика и инфраструктура, са изядени и изпити, и че това, което ги чака е по-лошо от катаклизъм.
55
0
 
32
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Ей хора нали знаете че едни пари трябва да бъдат усвоени....
54
1
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
До роу Мислиш ли, че ТЕ не го знаят, и не са взели всички мерки, това да не се повтаря у нас?
53
2
 
46
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Навсякъде герберската работа е такава-необмислена, само и само, да се приберат парите от Европа. Другото, което не ви казват в статията, е че това е 2/3 вече ромско село, в което всички са на помощи, или прибират пари по някаква временна програма, подпирайки се цял ден на лопати и метли, и имитирайки работа.Мила родна картинка...Иначе-прах в очите на хората, и тупане по гърдите, колко много сме направили за народа, ето такива зали, градинки, магистрали обходи и стирпор, напоследък.