Скок на водата в Пловдив, а загубите в махалите растат

360 домакинства в Кричим искат водомери, но не им ги монтират
19 мар 2017 11:17,
19
Скок на водата в Пловдив, а загубите в махалите растат
Снимка: Dnes.bg

За увеличение на кубик вода с близо 30 стотинки ще настоява ВиК-Пловдив. В същото време загубите по водопреносната мрежа надхвърлят 50%. Предложението за по-скъпа вода ще бъде разгледано в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

В момента пловдвивчани и жителите на региона плащат 1,82 за кубик вода, а предложението е цената да бъде увеличена на 2,15.

"Хората и сега изнемогват с размерите на всички видове сметки, не ни трябва ново увеличение", твърди пловдивчанката Вера Иванова пред Dnes.bg.

По водопреносната мрежа се губи 50% от водата. Загубите ги покриват абонатите, признават от водното дружество. От ВиК обаче твърдят, че поскъпване на водата е неизбежно.

"Това ще бъде продиктувано от нуждите да се правят инвестиции, защото мрежата трябва да бъде подновявана”, обясни пред Dnes.bg управителят на ВиК-Пловдив Спартак Николов. 

Кметът на Кричим Атанас Калчев заяви, че според него има явно нежелание от страна на водния оператор да ограничи загубите на вода в ромските махали. В ромската махала в Кричим например хората са подали над 360 заявления за доброволно монтиране на водомери, но повече от година то не е уважено.

"За мен е ясно, че никой не желае да се справи с проблема в ромските махали, защото явно им е изгодно да не се монтират водомери, за да имат оправдание, че имат загуби в проблемните зони на градовете, които са ромските махали, за да искат постепенно увеличение на водата", обясни кметът на Кричим Атанас Калчев.

Плановете на ВиК са в следващите три години загубите на вода да бъдат ограничени с 3%, а останалите 47% от водата най-вероятно ще продължат да изтичат от тръбите и от чешмите на нередовните абонати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Пловдивводазагуби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Столипиново има улица , която е с река от питейна вода .... защо ВИК спят ? Смешна държава.
9
0
 
3
 
! Отговори
ВИК преди 7 години
Купуваш си водомер,монтираш го и викаш ВИК да ти го пломбира...Скоро си сменихме водомера по този ред.Без никакъв проблем...Може и ВИК да ти го монтират ,но срещу заплащане...И Има едни срокове,които ако не се спазват ,ти начисляват едни кубици на член от семейството...Това са правилата за тези,на които сега искат да им вдигнат цената на кубик ,за сметка на едни други дето се правят на ударени...Но ВИК има основна вина за това...
8
2
 
12
 
! Отговори
В София е по-лошо преди 7 години
В Пловдив поне не пътуват гратис, а тук Фандъковци /ГЕРБ/ и Прошковци /всички метанастази на СДС/ ни вдигнаха и цената на билета!
7
5
 
6
 
! Отговори
бивш преди 7 години
в Дойчланд немаме такива проблеми.
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не загубите а КРАЖБИТЕ!! Рапона го остави да живеят на наш гръб и на тях им е добре. Помощи, далавери, без образование, правят деца за детски. Това трябва да се спре защото те не внасят и стотинка в бюджета.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав си СТЕФЧО ! Пък те не се и мият !!!!
4
1
 
18
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
че кой пие вода бе братче....на мен додтор Радева,ми е казала- никаква вода!
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрация !!!
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е че ,то какво ново !? Ток вода деца всичко на наш гръб !!! Е така ще е докато гласовете им имат цена !!!
1
1
 
19
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Няма защо да чакат ВиК Пловдив да им монтира водомерите. Купуват си, викат ВиК само за слагане пломбите иготовоо о о ! на тяхно място аз отдвна щях да го направя.....