Още едно дете от "Столипиново" с морбили, болните вече са седем

Две жени и пет деца са в Инфекциозно отделение
14
Още едно дете от "Столипиново" с морбили, болните вече са седем
Снимка: Reuters, архив

Още едно дете от квартал "Столипиново" е прието в болница със съмнение за морбили, съобщи д-р Моника Троянчева, от РЗИ - Пловдив пред "Фокус".

Така болните в Пловдив стават общо седем, като три от случаите все още не са потвърдени, защото се изчакват пробите, обясни тя. 

Още по темата

Болните са общо две жени и пет деца, като две от децата са на болните майки, които са приети в Инфекциозното отделение.

Едната е на 20 години и е от пловдивското село Златитрап, втората е на 24 години и е от Чешнегирово.

"Децата са болнави и не бива да се оставят в други отделения докато се чакат пробите от тях", каза д-р Троянчева.

За да предпази населението от епидемия от морбили, Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности.

В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили – съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване.

Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на джипитата и се извършва селективна имунизация.

Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции, а екип от МЗ ще посети утре Пловдив, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите групи.

Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация.

Министерството на здравеопазването работи активно за бързото ваксиниране на неимунизираните деца в цялата страна и призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Изсраел ще достави гратис ваксини, но само за българи а не чаавета! Всички българи са длъжни да се ваксинират! Впрочем, ваксините нямат нищо общо с морбилето!
9
0
 
1
 
! Отговори
88 преди 7 години
Да се разтриват с бял фосфор ! Минават всички болежки !
8
0
 
3
 
! Отговори
hmf преди 7 години
противниците на ваксинацийте къде са? Или те не ваксинират само срещу от тях през интернет проверени неща. правилно правят по света като им забраняват достъп до каквито и да е созиални и здрсвни заведения на такива.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали гледат в какво живеят, сред купища ***, помия, кал и многогодишна мръсотия. Как да не са болни. Нямат културата за медицински прегледи. Важното е да вземат деЦките и хей живот, здравей, здравей. А да си изчистят или спазват хигиена, такова нещо няма. Искали да им е чисто, добре, да си почистят. Българите ли ще им чиствт????
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тея не знам, как да ги нарека вече оправия няма!
5
0
 
13
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Дано ги тръшне всичките
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1те са социално слаби, не трябва да се осигуряват. Дърпат от това, което ти си внесъл, но от 20 години не си стъпвал при доктор.
3
7
 
3
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Много интересно... Как точно Пловдив и в махалата?Защо не в София в Лозенец? Има логика такива неща да се случват където има голям човекопоток от много дестинации. Но Морбили в София ще повлияе на изборите и председателството, в Бургас и Варна би уплашило туристите, другите големи градове са изолирани и няма да се приеме сериозно. Всичко е ясно. И са го пуснали в махалата за малко естествен подбор... Схемата е перфектна.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не стига, че изсмукват социалната система, сега и товакойто не си ваксинира чаавето, нанайци помощи
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тц тц тц , пандемия направо ... По интересно ми е възрастните дали са здравноосигурени ?