Откриха мъртви белоглави лешояди в Креснеския пролом

Вероятно защитените видове са отровени
21 мар 2017 18:25, Василия Пейчева
15

2375 гледания   |  Още видео
Три белоглави лешояда бяха намерени мъртви в Креснеския пролом. На загиналите птици са се натъкнали от охраната на Национален парк Пирин. Засега не е ясно дали защитените видове са отровени или има друга причина за смъртта им.

"Чисто хипотетично може да е всичко, може да е нормален процес. Предстоят експертизи и трябва да се установят от какво умират", каза пред Bulgaria ON AIR директорът на НП "Пирин" Росен Баненски.

Експертите обаче подозират, че птиците са станали жертва на отровни примамки, залагани от фермери заради вълци и лисици. В района, където е намерена първата птица, са открити и мъртви вълк и ловджийско куче.

Белоглавият лешояд е защитен вид. Изчезнал е преди около половин век. За възстановяване на популацията му у нас екип от експерти през 2010-а година разработи проект за заселване на вида в Кресненския пролом.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
No Comment преди 1 година
Типична Свищина! БГ стайл.
8
0
 
5
 
! Отговори
bigpick преди 1 година
Отравят всичко. Не само защитени видове, ами и незащитени, като хората
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изяли ска отровено животно. Дрън дрън естествен процес. Тоя от националния парк ако е горски значи е много зле.
6
0
 
7
 
! Отговори
Сотир преди 1 година
Не може да хвърляте милиони на вятара без да сте премахнали причината за изчезването на вида. А именно отровини примамки и липса на храна .
То е ясно ,че са местни отровителите някой работи ли с тях ? Има и вариянт някой "доброволец" да е намерил умряло куче (отровено) и да го е донесъл за примамка и храна на птиците за да снима или от добри подбуди но ....
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"фермери" колко модерно звучи, а става дума за най-обикновени диви селяни.
4
0
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
До anon

За Вълците има овчарски кучета,но ловците тровят "вредния дивеч " щото не им се занимава с подборен острел ,а и патроните вече са скъпи- откакто забраниха домашното производство...
3
1
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Нашите пишман проект-"еколози" така и не разбраха ,че не изчезват видовете ,а местообитанията.
Трабва да се пази мястото ,а не птицата в случая.За милионите евра похарчени за офиси кунсултанти ,икономисти и прочие секратарият в проекти със спорен ефект можеше да се купят хиляди декари гори ,блата ,пасища....Но на някой му е по изгодно да се му се плаща на парче- на бройка вносни птици, кози и прочие добитък....
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой умишлено не е отровил лешоядите . Дано се намери причината и да има не само лешояди, но много пирински орли .
1
11
 
8
 
! Отговори
anon преди 1 година
ако са намерили вълк и куче отровени, леошядите най-вероятно са си хапнали от тях и са се отровили и те... а хората са заложили примамки защото не им позволявате да имат оръжие за да отстрелват вълците... как по друг начин да си защитават добитъка?