Патрулка преследва линейка!? А тя бързала за спешен случай

Шофьорът отнесе два акта, минал на червено, пуснал "буркана"
73
Патрулка преследва линейка!? А тя бързала за спешен случай
Снимка: Кадър Нова тв

Полицейски патрул е преследвал с километри линейка и се опитал да я спре, докато тя бързала за спешен случай.

Шофьорът, който отказал да се подчини на катаджиите, е получил два акта, а жената която е имала нужда от помощ е починала.

Георги Георгиев, който е управител на частна бърза помощ, е тръгнал с една от линейките от Пловдив към село Скутаре, за да се отзове да сигнал за жена с кръвоизлив, която спешно трябва да бъде транспортирана до болница в града.

"Аз включих светлинен и звуков сигнал и впоследствие някъде по булеварда забелязах, че ме гони полицейски автомобил, който няколко пъти се опитваше да ме спре. Аз с мимики им показах, че бързам на спешен случай. Съответно минах на червен сигнал, като не възпрепятствах движението на участниците в движението и пешеходците", разказа Георгиев пред Нова тв.

По думите му полицейският автомобил на няколко пъти се опитал да го засече и да спре ленейката като отбие в страни от пътя. Шофьорът обаче отказал и продължил.

Няколко дни по-късно той е извикан в КАТ, където са му връчени два акта с нарушения - за това, че е отказал да се подчини на полицейско разпореждане, говори по мобилен телефон в движение и кара с включени светлинен и звуков сигнал.

Мъжът веднага е пуснал жалба в прокуратурата и е подал сигнал до полицейския инспекторат.

Законът за движение по пътищата казва, че автомобилите на спешна медицинска помощ могат да използват звукова и светлинна сигнализация.

Частната бърза помощ обаче не е лечебно заведение, което спада към структурите на Центъра за спешна медицинска помощ.

Така че се оказва, че по закон дори и автомобилите да са регистрирани като линейки, частните звена, каквато е и неотложната бърза помощ, нямат право да включват сирени и да преминават на червено.

Близките на пациентката, за която линейката тогава е бързала, ще съдят полицията.

84-годишната жена е починала няколко дни по-късно в болницата.

От полицията в Пловдив отказаха коментар, тъй като в момента тече вътрешна проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
23
 
10
 
! Отговори
АнтиКАТ преди 7 години
Браво на КАТ. Веднъж и те да си свършат работата.Този шофьор да не ми се прави на ударен, защото много добре знае, че няма прав да използва буркана.
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъде да знае човек, кой е в една такава линейка и дали спирането й няма да предотврати нещо много опасно. Никой не може да твърди, че когато някой, който няма право на буркан, го използва, то това е защото така винаги е правилно и едва ли не да му се ръкопляска за това.
39
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно са я спряли. Всички частни клиника знаят, че техните линейки нямат право на специален режим на движение и че само линейките на Спешна медицинска помощ има това право, точно както това право имат пожарната, НСО, ДАНС и т.н.
38
3
 
20
 
! Отговори
До къде стигнахме преди 7 години
Срам и позор ! Не намерили кой друг да спрат, та линейка ще ми гонят. До къде я докарахме?
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
викат се частни линейки защото ако викат държавни по добре да си викнат катафалка Бърза помощ идва след 2 часа -това е бързото ,а частната тръгва веднага който е патил знае
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От КАТ се иска едно нещо - да работи според изискванията на закона за движение по пътищата. Там е и проблема - КАТ по принцип не работи не спазва изискванията на Закона за движение по пътищата и сега в този случай, когато КАТ е спазил закона, някои хора не могат да го приемат за вярно.
35
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В случая има 3 сериозни нарушения на закона за движение по пътищата и едно не чак толкова сериозно (говоренето по телефона). Не виждам какво има да обсъждаме. Винаги се е знаело, че частните линейки не са част от Спешна медицинска помощ, както и много други държавни линейки. Даже и да имаше право на специален режим на движение, пак трябва да изпълни разпорежданията на МВР и да спре, а тоя си кара.
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с годините съм се убедил ,че полицаите са най простата и мързелива прослойка в обществото
33
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Принципно този шофьор е за затвор. Освен, че без да има право използва сигнализациите за специален режим на движение, минава и на червено, говори по телефона, а като капак на всичко отказва да изпълни полицейско разпореждане. Този шофьор ще да е бил мутра доскоро.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбрахте ли сега защо на Петко от Лясковец трябва да му се издигне паметник?...... Май не сте разбрали! Ще разберете ама ще е късно.
31
0
 
5
 
! Отговори
Не трийте, плющя преди 7 години
На 1май полицайте да носят знамето на колектива.
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наистина няма такава държава, в която без да имаш право на буркан, да го използваш и да мрънкаш, че КАТ са те спрели за това нарушение.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПо центъра в Добрич карат като бесни за да минат на жълто но така е както викаш като няма полиция из района ще карат както се искат нали имало камери има чушки
28
9
 
6
 
! Отговори
??? преди 7 години
Наистина голяма простотия е да знаеш, че нямаш право на специален режим на движение и да го използваш. Винаги съм писал против КАТ, защото не работят, но този път са си свършили работата. И да ги питам защо не са викнали Спешна медицинска помощ, а викат частни линейки?
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето за този случай ще кажа НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София, днес сутринта, преди светофарите на ГМ Димитров от Младост към център, ме изпревари едно ауди, на което му нямаше регистрационната табела отзад. Ама нали няма КАТ по пътищата, дето да контролира, хората спокойно могат да си карат и нерегистрирани, дори крадени коли и без номера.
25
5
 
4
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Има едно правило: "Лош закон, но закон!". Това означава, че закона трябва да се спазва независимо дали на някой му се струва, че закона не е добър, както е в случая. В Закона за движение по пътищата са изброени кои имат право на специален режим на движението и тази линейка не е от този списък, следователно както е по закона, шофьора на тази линейка трябва да бъде санкциониран, както закона изисква. Много опасно е да се иска Закона да се прилага избирателно, както в доста случаи става в България.
24
1
 
9
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Щото на друго място - Ломско шосе в София сутринта КАТ дремеше зад завоя, преди които работниците на поредния пишман изпълнител, полуоблечени с някоя скъсана сигнална жилетка и без грам обозначителна за дейността им пътна сигнализация, режеха, метяха, мажеха и запълваха изрязаното с асфалт. От кумова срама, поради трафика и най-вече заради тях самите беше редно да сложат по някой знак за участък в ремонт. И от КАТ можеха поне да спрат работата им, докато приведат в ред щъкането си по платното.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страшна простотия, типично по български.
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не схванах разликата между спешна и неотложна медицинска помощ ? Това някаква шега ли е ? Оказва се, че колите на НСО, които карат народните изедници имат повече преференции от линейките. До там ли я докарахме господа ?!