Патрулка преследва линейка!? А тя бързала за спешен случай

Шофьорът отнесе два акта, минал на червено, пуснал "буркана"
73
Патрулка преследва линейка!? А тя бързала за спешен случай
Снимка: Кадър Нова тв

Полицейски патрул е преследвал с километри линейка и се опитал да я спре, докато тя бързала за спешен случай.

Шофьорът, който отказал да се подчини на катаджиите, е получил два акта, а жената която е имала нужда от помощ е починала.

Георги Георгиев, който е управител на частна бърза помощ, е тръгнал с една от линейките от Пловдив към село Скутаре, за да се отзове да сигнал за жена с кръвоизлив, която спешно трябва да бъде транспортирана до болница в града.

"Аз включих светлинен и звуков сигнал и впоследствие някъде по булеварда забелязах, че ме гони полицейски автомобил, който няколко пъти се опитваше да ме спре. Аз с мимики им показах, че бързам на спешен случай. Съответно минах на червен сигнал, като не възпрепятствах движението на участниците в движението и пешеходците", разказа Георгиев пред Нова тв.

По думите му полицейският автомобил на няколко пъти се опитал да го засече и да спре ленейката като отбие в страни от пътя. Шофьорът обаче отказал и продължил.

Няколко дни по-късно той е извикан в КАТ, където са му връчени два акта с нарушения - за това, че е отказал да се подчини на полицейско разпореждане, говори по мобилен телефон в движение и кара с включени светлинен и звуков сигнал.

Мъжът веднага е пуснал жалба в прокуратурата и е подал сигнал до полицейския инспекторат.

Законът за движение по пътищата казва, че автомобилите на спешна медицинска помощ могат да използват звукова и светлинна сигнализация.

Частната бърза помощ обаче не е лечебно заведение, което спада към структурите на Центъра за спешна медицинска помощ.

Така че се оказва, че по закон дори и автомобилите да са регистрирани като линейки, частните звена, каквато е и неотложната бърза помощ, нямат право да включват сирени и да преминават на червено.

Близките на пациентката, за която линейката тогава е бързала, ще съдят полицията.

84-годишната жена е починала няколко дни по-късно в болницата.

От полицията в Пловдив отказаха коментар, тъй като в момента тече вътрешна проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
16
 
! Отговори
Шопо преди 7 години
Винаги съм твърдял,че Ушеви не ги слуша много главата...
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само не разбирам защо патрулката се е опитвала да спре линейката?тръгват след нея, регистрират Х нарушения , тя после ще спре пред клиниката и там ще напишат актовете които са решили.По всичко излиза че патрулката е тръгнала , покарала е 2км и са се отказали.а цялата ситуация ми изглежда като нарочно да е дебнато да им се прави сечено.
19
2
 
8
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До 22Много ясно, че трябва да има изисквания за това как изглежда линейката. Не може да се регистрира всяка кола на сляпо като такава. Трябва да бъде регистрирана на фирма с такава дейност и т.н. Микробус с определени надписи и т.н. Не мисля, че мутрите ще са проблем.
18
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересното е, че това е един от малкото случаи, когато КАТ си вършат работата, а тук масово сте гракнали против тях. Разбира се, че КАТ трябва да спре всяко МПС, което без да има право, използва сигнализацията за специален режим на движение и да санкционира шофьора за нарушението. Вие какво искате, всеки да си сложи буркана и да лети из България....
17
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това отдавна се коментираше - че частните линейки нямат право на специален режим на движение. Спешна медицинска помощ не е общо понятие, а е конкретна организация с подразделения в България и не всяка линейка, била тя и държавна има право на специален режим на движение. Такъв е сега закона и може би така е по-добре. Иначе всяка мутра ще се регистрира като частна линейка и ще тури буркана.
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези да кажат чия поръчка са изпълнявали !? Свършиха нарушителите ли че,погнаха спешното !? Смешници !
15
4
 
29
 
! Отговори
родната пoлюция... преди 7 години
Е кажете и имената на доблестните катаджии, които не могат да познаят това от снимката какво е, да ги похвалим - и тях, и някои техни роднини.... То бива кpeтeния, ама...!! И затова им плащаме по 20 заплати да се пенсионират на 50 години?
14
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
защо кат да е виновен? ами например, защото пускат там деби*ли без грам мозък. ти, ако си полицай, и си си намислил да провериш на някого документа на улицата, ама в същия момент този човек спасява човешки живот, ще оставиш другия да мре, за да си направиш кефа ли? или ще тръгнеш да помагаш? ако видиш блъснато дете на кръстовище, ще му помогнеш, или ще глобиш за неправилно пресичане хората, които помагат на детето? а? хора, хора трябват за тази професия, не гове*да!!!
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Shibana Durjava
12
2
 
17
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Промяна в закона да се третират ВСИЧКИ линейки като такива ще оправи проблема много бързо. Ама .. Надежди ..
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
я сега тази 'вътрешна проверка' да види какво казва наказателния кодекс за длъжностно лице, което поради свое действие или бездействие причини смърт на друг човек? по немарливост или малоумие? бая годинки са, ефективно. дали като униформен, ще спреш лекар по време на животоспасяваща операция за проверка на лична карта или ще 'засичаш' линейка, возеща умиращ - и двете са си за кауша; няма средно мнение.
10
1
 
43
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Принципно аз като шофьор третирам частните линейки като държавни. ( на тях пише какво са). Което означава, че им правя път ако я видя да приближава бързо ще спра на светофара даже и да е зелено. Още по-малко пък ако има сирена. Не виждам къде е проблема, че е частна. Скъпи са, но идват бързо. Нямам намерение да чакам един час държавната да се натуткат.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Made in Булгерия
8
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо Кат да е виновен? Не са ли виновни тези дето са приели такъв абсурден закон? И понеже ние сме мого "компетентни, от всичко разбираме от нас няма по и най", обвиняваме не когото трябва. Винаги е било така, отнасят го невинните, а за виновните.... няма наказание, напротив, даже и депутати ги правим за награда. Плюем и търсим сметка от "изпълнителите", а баш виновните даже и не ги "благославяме". Сбъркан народ сме, много сбъркан.
7
1
 
6
 
! Отговори
neo5 преди 7 години
... и да спират на червен светофар естествено.
6
1
 
27
 
! Отговори
Ивчо преди 7 години
Чл.91, ал.3Специален режим на движение ползват моторните превозни средства на: Спешна медицинска помощ, Държавна агенция "Национална сигурност", главните и областните дирекции на Министерството на вътрешните работиНикъде не видях да има разлика между частна и държавна.
5
1
 
45
 
! Отговори
boby преди 7 години
А вчера някой питаше защо в Пловдив шофьорите си карат както си искат? Ми ей затова, щото КАТ не си върши работата, а преследва линейки. Вместо да преследват поредния *** с джип, дето кара все едно е линейка, те взели линейка да преследват...
4
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поредният абсурд!
3
8
 
36
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
"Лош закон ама закон" Щом го има трябва да се спазва.Ама толкова ли нямат работа КАТ в Пловдив че се занимават с линейки ?
2
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако им беше пуснал някоя петдесетолевка, щяха да спрат да го гонят.