Патрулка преследва линейка!? А тя бързала за спешен случай

Шофьорът отнесе два акта, минал на червено, пуснал "буркана"
73
Патрулка преследва линейка!? А тя бързала за спешен случай
Снимка: Кадър Нова тв

Полицейски патрул е преследвал с километри линейка и се опитал да я спре, докато тя бързала за спешен случай.

Шофьорът, който отказал да се подчини на катаджиите, е получил два акта, а жената която е имала нужда от помощ е починала.

Георги Георгиев, който е управител на частна бърза помощ, е тръгнал с една от линейките от Пловдив към село Скутаре, за да се отзове да сигнал за жена с кръвоизлив, която спешно трябва да бъде транспортирана до болница в града.

"Аз включих светлинен и звуков сигнал и впоследствие някъде по булеварда забелязах, че ме гони полицейски автомобил, който няколко пъти се опитваше да ме спре. Аз с мимики им показах, че бързам на спешен случай. Съответно минах на червен сигнал, като не възпрепятствах движението на участниците в движението и пешеходците", разказа Георгиев пред Нова тв.

По думите му полицейският автомобил на няколко пъти се опитал да го засече и да спре ленейката като отбие в страни от пътя. Шофьорът обаче отказал и продължил.

Няколко дни по-късно той е извикан в КАТ, където са му връчени два акта с нарушения - за това, че е отказал да се подчини на полицейско разпореждане, говори по мобилен телефон в движение и кара с включени светлинен и звуков сигнал.

Мъжът веднага е пуснал жалба в прокуратурата и е подал сигнал до полицейския инспекторат.

Законът за движение по пътищата казва, че автомобилите на спешна медицинска помощ могат да използват звукова и светлинна сигнализация.

Частната бърза помощ обаче не е лечебно заведение, което спада към структурите на Центъра за спешна медицинска помощ.

Така че се оказва, че по закон дори и автомобилите да са регистрирани като линейки, частните звена, каквато е и неотложната бърза помощ, нямат право да включват сирени и да преминават на червено.

Близките на пациентката, за която линейката тогава е бързала, ще съдят полицията.

84-годишната жена е починала няколко дни по-късно в болницата.

От полицията в Пловдив отказаха коментар, тъй като в момента тече вътрешна проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
РУМЯНА преди 7 години
До АнонименХЕЙ, АНОНИМЕН - ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ ТУК - НА ЗАПАД - НЕ Е НУЖНО ДА ИМА ЛЕКАР В ЛИНЕЙКАТА, ААААА САМО САНИТАРИ И ШОФЬОР, ИИИИИИ БЪРЗО ТРАНСПОРТИРАНЕ ДО БОЛНИЦА!!!!!!!!!!!! - МЕН, ТАКА МЕ ТРАНСПОРТИРАХА И В БОЛНИЦАТА МЕ ПОЕХА ЛЕКАРИ ОТ СПЕШНИЯ ЦЕНТЪР!
60
2
 
1
 
! Отговори
до "еКскортират преди 7 години
Пише се ЕСКОРТИРАМ от ЕСКОРТ. Не успя ли поне това да научиш в полицейската академия или където там ви пращат. Ясно е, че става въпрос за комплекси в случая, както по-долу някой поясни. "Къв си ти, че ще пускаш сирени?" Да го бяха проследили до мястото, за което бърза и тогава да установят какво, що, бърза ли, прави ли се и т.н. Ако си ги пуска така, защото му е кеф, тогава и 5 акта да му пишат, но иначе дори могат да помогнат... Акъл трябва, а не цитиране на закони...
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви спешни случаи обслужват разни шофьорчета- бакшишчета?
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Частните линейки ходят по много тънък лед.Какви собственици на линейки.Какви пет лева.Каква преценка за спешност може да прави тоя шофьор, та помъкнал жена в критично състояние без да е придружена от лекар.Доста закони е нарушил тоя.Не само Правилника за движение.
57
2
 
5
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Тия глупости да ги оправят вече. Този, който е измислил закона да бъде съден. Нали е бърза помощ, какво значение има дали е частна?
56
0
 
5
 
! Отговори
xxxx преди 7 години
До Анонименто това е редното,да преследват линейката до крайната точка и ако наистина няма спешен случай се вземат мерки за санкции,представете си линейката(частната) вози пациент с инфаркт,инсулт където са от голямо значение и секундите или пък транспортира пострадал от тежка катастрофа,нима човешкия живот е толкова евтин...???!!!Аз съм служител,тоест шофьор в ЦСМП-държавната бърза помощ и ми е пределно ясно как се действа,първо 5-7минути разговор с 112 след подаване на сигнала,следва още 5-
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е да почнат да назначават ченгета поне с начално образование
54
4
 
5
 
! Отговори
235 преди 7 години
Милиционерите пак са се изложили,за кой ли път?
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така де ще кара бързо до болницата с максимум 50км/ ч и ще спира на знак стоп и червен светофар.
52
3
 
2
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Не знам дали е правилно но.Докато чакаш държавна линейка да те вземе с частната ще отидеш 2 пъти по бързо.До Пирогов взимат 50лв.Ако има доктор цената скача но не помня с колко.Просто и тук нещата са в хаос.Но какво ли тук е на ред та линейките да правят изключение.
51
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За всички плюещ полицаите! Цитирам! Шофьорът е всеизвестният в МВР средите Жоро Истината. Бивш полицай, обиколил доста структури и никъде не паснал на мястото си. Изобщо не вярвам, че чак толкова е бързал. Още си играе на СОД- аджия, карайки с лампи и сирена.
50
1
 
1
 
! Отговори
Adro преди 7 години
S novite automobili na google sha mogat i da letiat daje lineikite i patrulkite bez shafiori...samo patienti da ima dotogava...optimalno...
49
4
 
9
 
! Отговори
Борисчо преди 7 години
Значи ако аз съм издирван престпник или пренасям дрога - купувам си един бус плясвам му надписи ЛИНЕЙКА и един буркан от Илиянци и никой няма право да ме спре така ли? *** народ ейййй
48
3
 
4
 
! Отговори
Воден спасител преди 7 години
До До 48ПРАВИЛНО! Много често ни се е налагало да извозваме пострадал със часни автомобили.Полицията винаги ни е оказвала съдействие,а не рядко са карали пред нас като ескорт
47
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва не само да бъдат осъдени тези полицаи, но и уволнени. Не може да спираш линейка, която бърза за да помогне на човек, а може би и за да спаси човешки живот, била тя частна неотложна или не знам още каква може да измислят за да оправдаят безумното си решение. Може би защото в България е пълно с качествени болници и спешни центрове.
46
12
 
10
 
! Отговори
До 48 преди 7 години
Ти май и 5-ти клас нямаш. Това екскортиране не е легализиране, както явно си мислиш, а е нещо съвсем друго. При това "екскортирания" няма право да нарушава Закона, вкл. и да минава на червено или да превишава скоростта.Второ, за да стане това "екскортиране", първо трябва шофьора на линейката да спре и да обясни защо нарушава закона и ако КАТ приеме това обяснение, може и да го направи. Твоите разсъждения, а и не само твоите са, като на измамените, които "помагат на полицията" и си дават парите
45
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за държавата човешкият живот е нищо -доказано
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ама аз помня как Стойчков си караше с буркана ,след година и нещо след ТВ предаване тик-в-ун9 му я взе
43
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре си спомням, че преди няколко години частните клиники дигнаха врява, че техните линейки нямат право на специален режим на движение, но нещата си останаха непроменени. Сега този на изненада ли се прави или просто иска да спести от наказанието, което му се полага според закона?!
42
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сайта бе налазен от полицай, бивши такива или техни приятели. Проблема е, че шофьора е ползвал сирена и полицаите са се засегнали, защото подобна гъзария е само тяхна. За това е бил ГОЛЕМИЯ проблем. Ако някой ги настъпи по комплекса, обезумяват. Много мразя глупави простаци с власт. Вместо да го спирате трябваше да го ескортирате и по този начин да го легализирате. Ама откъде толкова акъл в завършилите 5ти клас...