Психиатриите – пълни! 70 000 с психични проблеми по улиците

Състоянието на хора с този тип проблеми се обостря през пролетта
22 мар 2017 07:00,
59
Психиатриите – пълни! 70 000 с психични проблеми по улиците
Снимка: Flickr

Близо 70 000 с психични отклонения бродят по улиците из страната. Това е приблизителната цифра, тъй като у нас няма регистър на психично болните или някаква база данни, за да се знае със сигурност точният им брой, съобщиха психиатри.

Психиатриите в момента са препълнени, тъй като през пролетта и есента се обостря състоянието на хората с такъв тип проблеми, обобщава "Монитор".

Почти всички легла в Курило са заети. От общо 130 свободни легла към момента са заети 70. Капацитетът временно е намален, тъй като в психиатричната болница в момента се прави ремонт, обясни директорката д-р Цветеслава Гълъбова.

Повечето места в психиатрията в Карлуково също са заети.

Промяната на времето действително оказва влияние на хората с психични проблеми. През пролетта те се нуждаят от наблюдение тъй като смяната на сезоните, атмосферното налягане и редица други природни фактори влияят на чувствителността им, поясни д-р Гълъбова и допълни, че ако в такъв критичен момент на човека не бъде оказана квалифицирана медицинска помощ, не е ясно какво може да се случи.

Ако той няма близки, които да следят дали си пие хапчетата и да го заведат на доктор при отклонение в поведението му, не е ясно в кой момент той може да прояви агресия към себе си или към околните.
Подобри ли се обаче състоянието на пациента, психиатриите бързат да го изпишат, за да освободят места за други новопостъпващи. Проблемът обаче е, че след като вратата на болницата се затвори зад гърба му, лекарите не знаят какво се случва с него, те буквално губят връзка с него, тъй като в момента няма единен регистър.

В същото време в повечето градове няма психиатрични диспансери и дневни центрове, където специалисти да следят състоянието на хората с психични проблеми. Такива здравни заведения няма още в областите Видин, Силистра, Монтана, Благоевград, Кърджали, Ямбол и Сливен.

52 845 човека с психични отклонения са били хоспитализирани само за една година. Това представлява 2,3% от общия брой на приетите за лечение в болница в страната, показват данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи за 2015 г., от когато са последните цифри. Най-много са лицата между 18 и 65 години – 44 497. Следва възрастовата група на малолетните и непълнолетните, до 18 години – 2672. Най-малко са лицата над 65-годишна възраст – 5676.

Същевременно 40% от стационарно лекуваните пациенти са болни от шизофрения и шизотипно разстройство, следват тези с афективни психози, тревожни разстройства и синдром на алкохолна зависимост.

Първичните хоспитализации са най-малко при болните с афективни психози (10%), следвани от шизофрения (12,6%) и от пациентите с депресивни разстройства (18%).

Около 11 на сто са хоспитализираните пациенти със зависимости. Голяма част от тези болни са приемани в психиатрични болници не веднъж. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
22
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
Лошото е ,че и в Парламента влязоха...
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами ходете и гласувайте пак !
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
както е тръгнало,и по-зле ще става.
22
5
 
2
 
! Отговори
Ivan g.drenikoff преди 7 години
Prichinata e che prez noemvri 1989 g. bylgarinyt ne promeni svoiat nachin na mislene a samo go nagodi y prodylji da misli po staromu. Dokato germanzite I iaponzite promeniha radiclno svoiat nchin na mislene I dostignaha goliam prosperitet. I Bog da pazi Bylgaria
21
4
 
11
 
! Отговори
ДО ГРИНГО преди 7 години
Когато е облачно и вали дъжд - за това е виновен Путин - питай психото Странджата, той много ги разбира тези работи.
20
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плодовете от Герб!
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нужно е ново начало и друг път за развитие на България!Трябва да се реже здравата!
18
4
 
10
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Ам по улиците са ...правят избори...(магистрали,магистрали,магистрали...детски градини)
17
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е при управлението на ГЕРБ. БЕДНИ, БОЛНИ, ЛУДИ
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Отвратен от червениПрав си ***...че!За тези пари Ряпата щеше да купи 2 камиона стилиопор!За такива,като теб .....БЕЛЕНЕ!!!!!
15
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВАЖНОТО Е, ЧЕ ПЛАТИХМЕ 1300 000 000 (ЕДИН МИЛИАРД И ТРИСТА МИЛИОНА НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ И ОСВЕН ТОВА ИМ ПЛАЩАМЕ ТОКА НА ТРОЙНА ЦЕНА.
14
18
 
9
 
! Отговори
Отвратен от червени преди 7 години
Важното е че платихме 1 200 000 000 лева на Росатом за двата ядрени самовара!
13
4
 
19
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Как няма да са пълни като политиците докараха хората дотук?!Направиха хора слуги на монополите,които са под тяхната шапка,съсипаха малкия и среден бизнес,направиха от здравеопазването нещо като частен клуб до който достъп имат само най-богатите и какво ли още не.
12
3
 
22
 
! Отговори
Гнус преди 7 години
За Гроб,всичко е мед и масло.НО в реалният свят ,всичко се разкапва и България е пред заличаване.
11
2
 
32
 
! Отговори
факт преди 7 години
Не 70 хил. а 7 мил. луди има в България , защото вече 27 год. са роби на банда престъпници от парламента !!
10
4
 
17
 
! Отговори
Anonim преди 7 години
Проблема е сериозен,защото много от тях са агресивни.Но на кой му пука,че някакви шизофреници маат *** по улиците...по-важното е да вдигнат тока,водата,парното...Е сега,че някой заклал друг,защото го мисли за зелено човече...така му било писано.
9
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всички атакисти са със тази диагноза
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нарцисизмът нали също спада към психичните заболявания. За един управник питам....
7
18
 
9
 
! Отговори
Циник до 3 преди 7 години
Ако не ти харесва демокрацията...има цветущи алтернативи...Северна Корея...Афганистан...Казахстан...Русия....някои африкански държави - не се мъчи повече! Емигрирай! Авторите имат предвид такива , като теб! Хора със сериозни психични отклонения! Само дето "от кумова срама" са намалили бройката! Българите 70% са си така!
6
3
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Плевела в бройката ли е всеки път като се изтъпани някъде да каканиже все по-вече му личи ,че е на Мелмак лошото е ,че Алф си отиде.