Увеличават заплатите в мина "Оборище" със 158 лева

В преговорите участваха министър Павлов и омбудсманът Манолова
Обновена: 23 мар 2017 22:15 | 23 мар 2017 22:11, Петя Славова
12
Увеличават заплатите в мина "Оборище" със 158 лева
Снимка: архив, Булфото

С активното съдействие на служебния министър на енергетиката Николай Павлов тази вечер трудовият спор в мина "Оброчище" беше решен, съобщи пресцентърът на министерството на енергетиката.

Още по темата

След 4-часови преговори, организирани на място от екип на Министерството на енергетиката с участието на ИА "Главна инспекция по труда", работещите постигнаха споразумение с концесионера "Евроманган" ЕАД.

В преговорите участва и омбудсманът Мая Манолова. Споразумението предвижда трудовите възнаграждения на всички работещи в "Евроманган" ЕАД да се увеличат със 158 лв., считано от 1 април 2017 г. Ваучери за храна ще се дължат и за работа през почивни дни и положен извънреден труд.

Медицински прегледи ще се извършват веднъж годишно, като следващите прегледи ще се проведат в 3-месечен срок. Възнагражденията за положен нощен труд ще се увеличат от 28 на 30 ст. на час. Дните на протеста от 9 до 23 март включително ще се начисляват като платен годишен отпуск.

В резултат от подписаното споразумение протестът в мината се прекратява и на 24 март 2017 г. първа смяна ще започне работа по график, се казва в съобщението на пресцентъра на министерството на енергетиката.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Много интересТно е, защо заплатите са ниски. Нали природата е създала мангана, има разходи за добиването и приходи от продажбата. По света миньорите в подобни мини какви заплати получават? Печалбата ли е голяма, съответно данъците, друго ли, трето ли?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те с много са я вдигнали, голяма подигравка с трудът им.
6
0
 
17
 
! Отговори
Оногондур преди 4 години
Нищо не е написано за неизплатените до сега заплати. Въпреки това пожелавам на работещите в мината да си получат и обещаните им занапред пари. Бъдете здрави.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
айде европейски инвеститори....зарежете 8те евро на час и идвайте тук където се бачка за 15 цента на час
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 стотинки на час за минъор и то нощен труд...тия явно или са луди или стоят заради ранното пенсиониране
3
0
 
12
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Главният мюфтия на Софийската синагога е упълномощен да заяви: - Това е прекрасна новина, защото миньорството е главна професия на българските евреи, а ние живеем в мизерия! Да закачим и ние нещо от Демокрацията!
2
2
 
29
 
! Отговори
Куха лейка преди 4 години
Смях ... 0,30 стотинки за нощен труд???-?--? 0,15€ толкова струва празна бутилка от минерална вода. Която тук в Германия хората изхвърлят без да се притесняват.... пак ви казвам Бягайте от там... да копат Мая и шефовете ви... Не бъдете Кухи Лейки... Жал ми е за Вас...
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво !!!