Подобриха рекорд на Тодор Живков – за елен лопатар

Германски ловец е отстрелял трофея край Тервел
24 мар 2017 08:28, Елка Василева
60
Подобриха рекорд на Тодор Живков – за елен лопатар
Снимка: архив, Reuters

Трофей от елен лопатар с оценка от 208,22 т. по системата на CIC и с тегло 4,750 килограма е нов национален рекорд за трофеи от този вид дивеч.

Еленът е отстрелян на 16 октомври от германския ловец Вернер Аустерман по време на организиран ловен туризъм на територията на ДЛС "Тервел", част от Североизточното държавно предприятие /СИДП/, съобщиха от пресцентъра му.

До момента в продължение на 33 години на първо място в националната класация за трофеи от елен лопатар е бил трофей, отстрелян от Тодор Живков през 1984 година в стопанството "Воден", с оценка от 207,59 точки по системата на CIC и с тегло 3,990 килограма.

В челната десетка - на шесто и седмо място, са още два трофея от елен лопатар, отстреляни в Североизточна България през 1972 и 1981 година. Националният и световен рекорд за трофей от благороден елен също е от тази част на страната, припомнят от пресцентъра на СИДП.

Трофеят ще бъде показан на изложението "Природа, лов и риболов" в Пловдив в края на този месец, след което ще бъде изпратен на собственика му, уточняват от пресцентъра на СИДП.

От там отбелязват, че според таксацията, извършена в ДЛС "Тервел" през миналата година, на територията на стопанството има 121 благородни елена, 185 сърни, 298 диви свине, 75 муфлона и 116 елена лопатари, а традиционно в стопанството се отстрелват отлични трофеи от лопатари и муфлони.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: Тодор Живковлопатар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
8
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Кат не ни стават хората поне елените да са ни на шест.....ама бай Тошо е голем.....и ловец и книги с твърди корици и държавата управлява....беееее такъв няма да се роди вече....наследника му не мож да чете та камо ли книги да пиши....
3
1
 
23
 
! Отговори
сс преди 7 години
ела в Каракуз да видиш елен, или в балтата по дунава, преди двайсетина години беше пълно с животни виждал съм стада от елени над 60 и повече все едно си в приказка, огромни елени и кошути след като падна комунизма масово изтрепаха животните в годините на новата демокрация всеки втори ходеше на лов и риболов когато и както му е кеф.. масово бяха полицаи военни и от граничните както шефовете така и обикновените служители абе забавни времена бяха 90-те години...
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските елени са с едни от най-добрите трофейни качества в света. Друг е въпросът за отстрела им и за това колко е редно да бъдат ловен обект.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво? Западно влияние? Веднага Нинова да отстреля по-голям ако няма да се напише че го е направила!