Заключена и вечна... неувяхващата любов във Варна

Двойки гравират инициалите си върху катинари, които заключват на парапет
27 мар 2017 20:00,
4

Снимка: Пламен Гутинов, Черно море

Варненци се разхождат край отрупан с любовни катинари парапет на панорамата преди кв. "Галата", отбелязва Информационна агенция "Черно море".

Символичното заключване на любовта с катинар е популярен ритуал, който обаче носи своите опасности днес. Не един или два моста бяха изчистени от тоновете желязо, след вероятност от срутване.

Ако няма гравюра върху катинара, влюбените просто надраскват с маркер инициалите си и датата. Символичното "заключване" на вечната и неувяхваща любов обаче не е приумица на варненци.

Идеята повтаря средновековен обичай от Централна Европа. Процедурата изисквала на прага на дома на младоженците да има катинар. Когато влезли двамата, ги заключвали, а ключа изхвърляли символично.

По едно и също време в началото на 80­те, а вероятно и независимо един от друг, с катинари започват да окичват моста във Флоренция и района на катедралата в Печ, Унгария. Счита се, че родината на модата е Унгария. Но тъй като все пак през 80­те Италия и Унгария са разделени от желязната завеса, вероятно модата да оставяш печат на неувяхващата си любов близо до свети и популярни места има две родини едновременно.

В града на любовта – Париж, влюбени от цял свят се вричат един на друг и "заключват" любовта си. Застават на Моста на архиепископа, който свързва островчето Сите с левия бряг на Сена, изричат нежни думи, заключват кофара, който предварително са гравирали с имената си, и хвърлят ключа в Сена.

Във Флоренция общината води дълга и упорита борба с катинарите, включително глоба от 50 евро. Там се заключват по синджирите, ограждащи статуята на Бенвенуто Челини на моста Понте Векио над река Арно. Според някои източници, именно оттам започва новата световна мания.

В Китай сред месинга връзват и цветни парцалчета. В Италия се предполага, че обичаят не е започнат от влюбени, а от уволняващи се войници.

Около 2005­2006 година стремежът да се окачват "лучети д'аморе", както ги наричат италианците, нараства лавинообразно, без да има логично обяснение за тоя феномен. Обичаят се е разпрострял и по други места на Унгария ­ в Баяи Мишколц, преминал е и в Прага, Чехия, където се окичва малък пешеходен мост на улица "Великопреворски наместе".

Днес подобни романтични места има в Москва на т.нар. "дърво на любовта" на Лужковия мост. В Киев - Владимирският узвиз край филхармонията, в Одеса е на моста на мащехата край пристанището. В столицата на Латвия Рига ­ над мост над Даугава. В Китай са запазени няколко места по Великата китайска стена. Тъй като тя е на сушата, ключът се хвърля в пропастта през стената. Същото е и в Тайван, а там мостът на влюбените е пешеходен надлез на гара в Тайпе. В Токио катинарите са навсякъде. В уругвайската столица Монтевидео се използва фонтан на булевард "18 юли", а в Стокхолм ­ моста Вестерброн. В Сеул, Корея, катинарите ги качват върху кулата на връх Намсан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поне оставяйте и ключовете да не зат,уднявате му,гавите като т,ъгнат да бе,ат желязото
2
0
 
6
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
И като дойдат изневерите и ключа изгубен ще гледаме девойки с ъглошлайф покрай парапета :D :D :D
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много образен ритуал. Но в Европа как ще означат любовта между мъже. Може би с катинар с два ключа, без ключалка.