25 души с хранително отравяне след "Топъл обяд"

Случаите са от общините Николаево и Мъглиж
Обновена: 30 мар 2017 12:58 | 30 мар 2017 10:23, Красимир Ангелов
7
25 души с хранително отравяне след "Топъл обяд"
Снимка: Булфото

Над 25 души от град Николаево, селата Едрево и Нова махала от община Николаево и от село Зимница, община Мъглиж, са с признаци на хранителна интоксикация, съобщават от РЗИ – Стара Загора.

Сигнал за първите четири случая в село Едрево е постъпил в 19:20 часа на 29 март на дежурния телефон в РЗИ - Стара Загора. Незабавно е изпратен екип за проверка.

До сутринта на 30 март броят на хората със стомашно-чревни оплаквания е над 25, но е възможно броят им да нарасне.

Хоспитализирани са петима души - едно дете на 1,5 г. и трима мъже и една жена в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Състоянието им е сравнително добро.

Всички пострадали са включени в програмата "Топъл обяд", финансирана с европейски средства, която се изпълнява в общините Николаево и Мъглиж. Храната се доставя от фирма за кетъринг, регистрирана в област Сливен.

Проверката на инспекторите установи, че се касае за лошо съхранение на храната от страна на самите ползватели, без хладилни условия. Взети са проби от хората с оплаквания и резултатите от микробиологичните изследвания ще станат ясни най-рано в събота.

Ще бъдат направени изследвания на хората, които раздават храната в пунктовете. РЗИ - Стара Загора уведоми РЗИ - Сливен и Областна дирекция по безопасност на храните - Сливен да се извърши проверка на фирмата за кетъринг.

Уведомени са кметовете на населените места, както и общопрактикуващите лекари да проследят състоянието на хората, които са ползватели по програмата "Топъл обяд".

От РЗИ – Стара Загора уточняват, че се предприемат всички необходими противоепидемични мерки.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с топъл обяд отиваш в на "топло легло "
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МНОГО СТРАННО КАК 30 ДУШИ НЕ СА СИ СЪХРАНИЛИ ПРАВИЛНО ХРАНАТА?!
1
2
 
19
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
ясно ли ви е къде отиват европейските средства :) :) :) Като закуските в училище. Срам и позор за умиращата ни нация.