Бизнес или историческо наследство: Копривщица на предела на абсурда

Общинският съвет иска да премахне статута на града, но до какво ще доведе?
30 мар 2017 09:07, Боряна Павлова
105

26122 гледания   |  Още видео

Преди десетина дни Общинският съвет в Копривщица приема да отпадне статута на града като архитектурно-исторически резерват. Подобна промяна ще даде право в града да се изградят нови сгради и съоръжения. Решението пък е взето по спешност - подобна идея е обсъждана неколкократно от 2016 г. насам.

Коприщица е първият, а и единственият град-музей у нас. Още през 1952 г. Министерският съвет взима решението. Години по-късно са приети и специалните правила за строителство в града, за да се запази автентичният външен вид на града.

В предаването "Директно" Пред Bulgaria ON AIR кметът на града Генчо Герданов беше категоричен, че няма да допусне статутът на града да падне. Според него решението на Общинския съвет би довело до отпадане на статута на града като архитектурен резерват, но той ще върне решението.

"Ще продължим да работим за популяризирането на Копривщица, която се е превърнала в символ на българщината", зарече се той.

Според публикации натискът Копривщица вече да не бъде архитектурен резерват идва от местния бизнесмен Радослав Йовков. Същият е изгонен преди пет години от ГЕРБ заради замесването му в скандал с незаконна сеч на 1100 кубика дървесина. Преди това срещу него има сигнали за незаконен добив на инертни материали.

Йовков е бивш гребец, който се замогва в "борческите" години на прехода. Сам разказва, че е близък приятел на лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев, който дори е кръстник на сина му. През 90-те години е прострелян от полицаи по време на акция срещу Кънчев в Златица. През 2004 г. строителната му фирма вдига сграда на ъгъла на булевардите "Гоце Делчев" и "България" в София. В края на декември същата година се срутва скеле. Един работник загива, а петима други са ранени, сред тях е и самият Йовков. След края на разследването и съдебната сага бизнесменът е обявен за невинен.

Сега амбициите му са да вдигне в Копривщица по-високи сгради, промишлена зона, ски писта, мотописта и т.н.

"Има бизнесмени, които искат да строят в Копривщица. Но аз съм казал, че докато съм кмет, всички инвеститори, които искат да строят в града, трябва да правят всичко възможно да го запазят такъв, какъвто е и да бъде в унисон с архитектурата на Копривщица", увери пред "Стандарт" кметът Герданов.

Атаката срещу този статут започва през 2016 г. с процедурите по изработване на нов Общ устройствен план (ОУП) на Копривщица. Целта е да се зададе развитието на града през следващите десетилетия. На 23 февруари експерти представят изготвения от тях план, който е в съзвучие със Закона за културното наследство и е отличен и от Камарата на архитектите. 

Общинският съвет обаче отказва да го одобри, като на срещата присъства и Йовков. Под безучастния поглед на общинарите бизнесменът дръпва яростна реч срещу плана.

"Ако това остане - ние трябва да се обесим. Аз съм най-големият инвеститор в този град". Той е бесен и заради факта, че устройственият план предвижда отчуждаването на бившия парк Баркиш, който е негов. Идеята на проектантите е тази територия да се отчужди и отново да се направи парк.

"Някой питал ли ме е?! След толкова време, като сте имали време да работите - тук мен и кучетата ме познават и целият град знае, че този парк е мой - да сте си направили труда да питате собственика?! Напишете с червени букви -това посмъртно няма да стане", гневи се той.

Зад гърба му застава главният архитект на Копривщица Гено Георгиев, според който мястото просто не става за парк и трябва да си остане на бизнесмена.

На 10 март постъпва конкретно предложение от Пешо Вълов - председател на общинска Комисия за териториално и селищно устройство: "Навсякъде от представения документ думите "Архитектурен исторически резерват" да отпаднат и да се намери коректният начин да бъдат заместени". 

Вълов предлага също така да се изпълнят и други искания на Йовков: възможност за по-високо строителство, промишлена зона, изграждане на зали за конферентен туризъм, ски писта, мотописта и АТВ писта, буферни паркинги и т.н.

На 21 февруари ЮНЕСКО включи Националния събор на българското народно творчество в Копривщица в списъка за световно нематериално културно наследство. Една от причините е именно запазеният исторически дух на града. Решението на Общинския съвет ще стане валидно, ако Общият устройствен план на града влезе в сила в новия му формат. Предстои обсъждането на проекта в експертния съвет на МРРБ.


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За хората които подкрепят бизнес идеята, предлагам- паметиника на връх Шипка да бъде бизнес сграда, а панорамата в Плевен дискотека и бардак след 00:00ч. мисля че ще са много по доходоносни....
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поради такива решения цялата ни страна изглежда по-зле в пъти от Босна,която до неотдавна беше във война.Срамота...
61
0
 
10
 
! Отговори
Ddd преди 2 години
Продажни общинари.
60
2
 
2
 
! Отговори
Ss преди 2 години
До бацковеца-ти си един нещастен човечец, празен отвътре и най-вероятно кух в главата.. Ето затова нищо не си видял в Копривщица.. Ходи на слънчева да люпило семки, селско..))
59
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има градове с огромна пешеходна заона и туристите влизат разглеждат и после като искат се забавляват по писти, небостъргачи и индустриални складове в покрайнините. Какъв им е проблемът да се направи на подрайони и да си остане паметник на културата в тези места , а да се разширява и обогатаява отстрани. То времето никого не чака. Дрезден,за да си имат магистрала и да не стоят по 4 часа на ден в задръстване излязоха от Юнеско. Просто им трябвше нов мост ....
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ и местните дерибеи. От нас ли си ,не си ли от нас? С нас ли си, срещу нас ли си?
А тоз безсмъртния гребец Йовков как така е станал собственик на парка интересно, кой общинар му го е продал?
Нашите мутри ги спира само някой по едър бизнесмен от запад, който идва със знание, с вкус, с многопари, обаче пък западните инвестиции ги спира Бойко, със закони, нормативи, глоби и административен терор...
57
1
 
18
 
! Отговори
до Опетков преди 2 години
До опетков - значи направете си труда, вие и всички многознайковци, да се запознаете поне частично - колкото ви стигат умствените възможности, първо с историята( ама цялата ), после с Природата и забележителностите/паметниците и т.н в България. аман от глупости. това е все едно в Батак да се строи МОЛ на мястото на църквата........... усещате ли къде е безумието? искат да си развиват града? наистина ли? дали няма начин да се направи без да се разваля автентичния му вид?
56
2
 
8
 
! Отговори
Вожд Винету преди 2 години
Ако кмето испущи дереджето син му с фирмичката Интерхолд саниране да не види!

Аз казах! Хау!
55
11
 
4
 
! Отговори
jjk преди 2 години
Колко от ревящите са похарчили повече от 2лв. в Копривщица за последната година?
Аз последно бях там преди 15г., купих традиционни сувенирчета, които се оказаха с надпис made in China. Много красиво градче е, ходила съм там няколко пъти. Но няма къде да се отседне. А в Златоград били ли сте? Там също има разкошни исторически къщи, но и работещи дюкянчета, уроци за любопитните туристи, работещи заведения и хотели.
54
2
 
15
 
! Отговори
Чикън преди 2 години
"да е искаме ли просперираща Копривщица, а защо не и проспорираща България или искаме разруха и деградация"

И като тоя "бизнесмен" направи мото писта до възрожденските къщи, ще постигнем ли просперитет в района?
Там си има хотелчета и ресторантчета. Идеално място за почивка е. Той искал индустриална зона.....
53
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 67
Хем ревем за пари, хем водим война с бизнеса?

на мутрите вече бизнесмени ли им викате :)
52
23
 
6
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Анонимен "Копривщица е уникална" и поради факта, че няма достатъчно хотели и ресторанти, туристите ще идват с автобуси за по 2 часа и парите им ще остават в съседните на Копривщица селища, а за копривщенци ще остава само да дишат мръсния "планински" въздух и да метат боклука от туристите. Оставете жителите на селцето да си го развиват. Стига с комунистическите глупости и изцепки, ала Радев.
51
4
 
19
 
! Отговори
Аутист преди 2 години
Копривщица- бъдещият Несебър в планината?
Все ще се намери място и за няколко мол-а, хотели и небостъргачи във "възрожденски" стил...
50
2
 
22
 
! Отговори
БГ преди 2 години
ЗАЩО СЕ УЧУДВАТЕ НА ТОВА "РЕШЕНИЕ"? НИМА СЪЩИТЕ "БИЗНЕСМЕНИ" НЕ БЕТОНИРАХА ЧЕРНОМОРИЕТО И СЕГА БЪЛГАРИТЕ ХОДЯТ В ГЪРЦИЯ?!!!
49
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Копривщица е мизерия точно заради въпросната мутра, дето е яхнал всичкия бизнес и дори семки не можеш да продаваш без личното му одобрение.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Венеция не се харесва на "напредничевите" люде,но се стичат хора от цял свят
47
2
 
23
 
! Отговори
Чикън преди 2 години
"Какво лошо има в това Ханс, да посети Копривщица, да остави 300 евро в хотела, 100 евро в ресторанта, 50 евро на ски пистата, 30 евро в музея и т.н.?"

По тая логика защо на Царевец да не направим аква парк. Между крепостните стени да минават пързалки. Ханс ще дойде да види Царевец и ще се пусне по пързалката. Ще остави 30 евро.
Ти Рим заради сладоледа на площада ли ще отидеш да го видиш?
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копривщица е в лошо икономическо състояние и всичко се руши, защото всички които живеете там сте лоши стопани. То не е само в Копривщица, разбира се, а е повсеместно, но там така изпъква някак. Преди години много удачно преди табелата на града имаше сметище. Да ви простят напредничавите деди - което е било, там е останало!
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копривщица е уникална, единствена в света, няма втора като нея. Това привлича един тип туристи, които искат да видят нещо уникално, архитектурен резерват. Това привлича и всички български туристи, които искат да почетат своето минало. Градчета-курорти от другият тип с увеселенията има стотици. Те привличат хора с други неща. Те привличат друг тип туристи.
44
2
 
8
 
! Отговори
дааа преди 2 години
докато бългаРИТЕ СЕ ЗАНИМАВАМЕ С ДАЛАВЕРИ И СЕ ПИТАМЕ ЩО СМЕ БЕДНИ, В РУМЪНИЯ МЕРЦЕДЕС ОТКРИВА 2-РИ ЗАВОД...