Бизнес или историческо наследство: Копривщица на предела на абсурда

Общинският съвет иска да премахне статута на града, но до какво ще доведе?
30 мар 2017 09:07,
105

Преди десетина дни Общинският съвет в Копривщица приема да отпадне статута на града като архитектурно-исторически резерват. Подобна промяна ще даде право в града да се изградят нови сгради и съоръжения. Решението пък е взето по спешност - подобна идея е обсъждана неколкократно от 2016 г. насам.

Коприщица е първият, а и единственият град-музей у нас. Още през 1952 г. Министерският съвет взима решението. Години по-късно са приети и специалните правила за строителство в града, за да се запази автентичният външен вид на града.

В предаването "Директно" Пред Bulgaria ON AIR кметът на града Генчо Герданов беше категоричен, че няма да допусне статутът на града да падне. Според него решението на Общинския съвет би довело до отпадане на статута на града като архитектурен резерват, но той ще върне решението.

"Ще продължим да работим за популяризирането на Копривщица, която се е превърнала в символ на българщината", зарече се той.

Според публикации натискът Копривщица вече да не бъде архитектурен резерват идва от местния бизнесмен Радослав Йовков. Същият е изгонен преди пет години от ГЕРБ заради замесването му в скандал с незаконна сеч на 1100 кубика дървесина. Преди това срещу него има сигнали за незаконен добив на инертни материали.

Йовков е бивш гребец, който се замогва в "борческите" години на прехода. Сам разказва, че е близък приятел на лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев, който дори е кръстник на сина му. През 90-те години е прострелян от полицаи по време на акция срещу Кънчев в Златица. През 2004 г. строителната му фирма вдига сграда на ъгъла на булевардите "Гоце Делчев" и "България" в София. В края на декември същата година се срутва скеле. Един работник загива, а петима други са ранени, сред тях е и самият Йовков. След края на разследването и съдебната сага бизнесменът е обявен за невинен.

Сега амбициите му са да вдигне в Копривщица по-високи сгради, промишлена зона, ски писта, мотописта и т.н.

"Има бизнесмени, които искат да строят в Копривщица. Но аз съм казал, че докато съм кмет, всички инвеститори, които искат да строят в града, трябва да правят всичко възможно да го запазят такъв, какъвто е и да бъде в унисон с архитектурата на Копривщица", увери пред "Стандарт" кметът Герданов.

Атаката срещу този статут започва през 2016 г. с процедурите по изработване на нов Общ устройствен план (ОУП) на Копривщица. Целта е да се зададе развитието на града през следващите десетилетия. На 23 февруари експерти представят изготвения от тях план, който е в съзвучие със Закона за културното наследство и е отличен и от Камарата на архитектите. 

Общинският съвет обаче отказва да го одобри, като на срещата присъства и Йовков. Под безучастния поглед на общинарите бизнесменът дръпва яростна реч срещу плана.

"Ако това остане - ние трябва да се обесим. Аз съм най-големият инвеститор в този град". Той е бесен и заради факта, че устройственият план предвижда отчуждаването на бившия парк Баркиш, който е негов. Идеята на проектантите е тази територия да се отчужди и отново да се направи парк.

"Някой питал ли ме е?! След толкова време, като сте имали време да работите - тук мен и кучетата ме познават и целият град знае, че този парк е мой - да сте си направили труда да питате собственика?! Напишете с червени букви -това посмъртно няма да стане", гневи се той.

Зад гърба му застава главният архитект на Копривщица Гено Георгиев, според който мястото просто не става за парк и трябва да си остане на бизнесмена.

На 10 март постъпва конкретно предложение от Пешо Вълов - председател на общинска Комисия за териториално и селищно устройство: "Навсякъде от представения документ думите "Архитектурен исторически резерват" да отпаднат и да се намери коректният начин да бъдат заместени". 

Вълов предлага също така да се изпълнят и други искания на Йовков: възможност за по-високо строителство, промишлена зона, изграждане на зали за конферентен туризъм, ски писта, мотописта и АТВ писта, буферни паркинги и т.н.

На 21 февруари ЮНЕСКО включи Националния събор на българското народно творчество в Копривщица в списъка за световно нематериално културно наследство. Една от причините е именно запазеният исторически дух на града. Решението на Общинския съвет ще стане валидно, ако Общият устройствен план на града влезе в сила в новия му формат. Предстои обсъждането на проекта в експертния съвет на МРРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20Дубровник изостанал ли е, като не е разрешено строителството на нови "модерни" сгради там? Санторини? Албелобело? Матера? Сан Джиминяно? Динан? Ван?Тия в Дрезден сигурно са проздъти, щом след бомбардировките гражданите са събирали пари, за да го възстановят в първоначалния му вид, вместо да настроят "нови модерни сгради"
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 22Щеше да си прав , ако ставаше въпрос за нормален бизнес, а не за мутри!!!
21
1
 
25
 
! Отговори
Иван преди 7 години
По цял свят има такива градчета, които са културни паметници и строенето там се прави под строги правила. Санторини, Колмар, Позитано, Чешки Крумлов и т.н. Само нашите бизнесмени ли не могат да живеят прилично с тази даденост. Разбирам да си от някое забутано градче, но ако в Копривщица не можеш да живееш от туризъм, явно си повече гребец и по-малко предприемач.
20
2
 
33
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Мутрите били много чувствителни на тема собственост за откраднатото. Щял да прави в това възрожденско градче мотописта. Аз предлагам да съборят старите сгради и да направят ламаринен цех за чорапи.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧокоНе е важно ти какво искаш, а какво искат местните . Какв2ото решат - това ще е
18
1
 
38
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Напъни на алчността за освинване на Копривщица, като пореден епизод от българската действителност. А Гено е поредната дребна душица - архитект който предава всичко на което са го учили във ВИАС !
17
4
 
20
 
! Отговори
ооо преди 7 години
по добре да ни завладеят пак турците или някой да ни стъпи на врата защото последвията от нашите действия са пагубни - природа, туризъм всичко го съсипваме, не си заслужаваме държавата и ни е малко това което се случва
16
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това е... дай на селяка демокрация
15
1
 
54
 
! Отговори
Бесен преди 7 години
В Копривщица няма ли някоя останала кремъклийка, да му разреши много набързо проблемите на тази мутра - бизнесмен?
14
1
 
73
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Твърдо не. Нека това градче да си остане автентично. Бях миналото лято за три дни. Спокойствие, красота, тишина, чист въздух. Това искат хората. Не искам ново Банско с апарт хотели, които целогодишно седят празни но съсипаха това красиво градче. Не съм ходил в Банско след застрояването и няма и да отида. Запазете българщината поне на едно място.
13
1
 
39
 
! Отговори
saki преди 7 години
Патриотите сега имат власт....няма ли да се намесят и да го натиснат надолу тоя биснесменчо.
12
1
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време копривщенци пари са давали да се откупят, че аскерът да не подпали и разруши града, сега "бизнесмени" са готови да разрушат града за някой лев повече!О времена, о нрави!
11
1
 
51
 
! Отговори
Хейтър преди 7 години
Хахахахааа , бизнесмен , мутра е този , не бизнесмен ! Не му позволявайте да ви се налага , не е във ваша полза ?!
10
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разберете, че рано или късно с мутраците ще се приключи. Физически!
9
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ ПРАВЕТЕ ОТ КОПРИВЩИЦА БАНСКО-2 !
8
31
 
10
 
! Отговори
йаБ йуХ преди 7 години
Който е ходил скоро в Копривщица е забелязал, че е мизерия със съборетини. Личи от километри, че лев не е влаган от десетки години. След 2-3 часа си го обиколил и единственото, което можете да направите е да се навреш в някоя от мизерните, но за сметка на това скъпи кръчми и да хапнеш замразена шкембе чорба.
7
1
 
30
 
! Отговори
Даа, преди 7 години
замирише ли на много пари така става!
6
1
 
62
 
! Отговори
Мисли преди 7 години
Как така всички пари в държавата отидоха в тапънари? Хора които дори не знаят да ги преброят. Защо хора които нямат виждане за красота и естетика трябва да развалят всичко? Може да им се попречи, разбира се. Като не се мълчи и им се покаже мястото където трябва да бъдат. В дън горите тирилейски. Марш от страната ***.
5
0
 
60
 
! Отговори
Некадърник преди 7 години
Ски писта в Копривщица - това не е нормално, освен ако не иска да изсече някоя кория.Мото писти също има навсякъде и без пари от държавата няма да направи и едно състезание - явно това е целта, да цоца пари от държавата.Такива некадърни "бизнесмени" съсипаха държавата - единственият им бизнес е да крадат и нищо смислено не могат да направят.
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук вероятно има пръст един, който направи козарник до хотела си и изсече горите в района.