Роми тормозят лъв, маймуни в... зоопарка на Благоевград

За реда вече ще бдят частни охранители, полицаи
30 мар 2017 07:57,
49
Роми тормозят лъв, маймуни в... зоопарка на Благоевград
Снимка: Reuters, архив

С нарочна заповед днес кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов разпореди да бъде засилена охраната за Зоопарка над Благоевград. Причината е зачестилите напоследък случаи на посегателства и тормоз над животните от страна на ромите, които живеят в близката до зоопарка "Предел" махала.

Фирмата за охрана, с която общината е сключила договор осигурява допълнителни дежурни патрули, като охраната на зоопарка ще стане денонощна. Освен това, служители на сектор "Сигурност и обществен ред" също ще следят за недопускане на нарушения. На разположение са и трима охранители, които са назначени към зоологическата градина.

В момента в зоопарка се извършват строително-ремонтни дейности за разширяване на по-голяма част от клетките на животните. В началото на 2016 година благоевградският зоопарк получи лиценз, в който са вписани краткосрочни и по-дългосрочни изисквания, които се изпълняват.

Спешната реакция на кмета беше предизвикана от поста, с който на 20 март младата благоевградчанка Джулия Кьосева сигнализира във Facebook: "Днес бях в зоопарка в Благоевград. Циганите редовно тормозят лъва и другите животни. Бият ги с камъни, маймуни, зайци - дразнят всичко наред. И никой нищо не прави. Даже заснех клип как циганите хвърлят камъни по лъва. Хвърлят живи котета в клетката му. Много го дразниха и явно го заболя, та той се изправи, но нали е беззащитен в клетката. Охраната каза, че не може нищо да направи, защото са много клетки с животни. Също така охранителят каза още, че циганите крадат козичките, зайците. Примамват ги и после с кука ги изкарват от клетките. Маймуната и лъвът са редовно бити с камъни и тормозени. Кмете, вземете мерки!"

Благоевградския зоопарк доби популярност през 2016 година, когато на 20 септември 8-месечната вълчица Лупи избяга от клетката си, като 9 дни беше в неизвестност. Бягството й подлуди благоевградчани - бяха мобилизирани полицаи, пожарникари и служители от "Четири лапи" за нейното издирване и залавяне.

На 28 септември Лупи сама се прибра в зоопарка, после беше локализирана и приспана в клетката на мечките. По това време жилището им се разширяваше и ремонтираше, а обитателите й Явор и Калинка бяха временно командировани в друга зоологическа градина в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Благоевградзоопарк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези ци/ани как влизат в зоопарка?Билети ли си купуват? Не ми се вярва.Ако влизат по друг начин, значи най-напред по отношение на това трябва да се вземат мерки.Или пък, вместо да се дават пари за допълнителна охрана /ако досегашната отговаря на нормите/, просто да се остави леко открехната вратичката на клетката на лъва и този ден други посетители да не се пускат вътре, освен въпросните "веселяци". Лъвът знае какво трябва да направи.
5
0
 
29
 
! Отговори
Маке преди 7 години
нЕма ли КОЙ да го пусне за малко тоя лъв?!?? Да видим тогава дали са ербап ... или кебап.
4
0
 
24
 
! Отговори
как влизат преди 7 години
БИЛЕТИ КУПУВАТ ЛИ СИ, ЧЕ ВЛИЗАТ ВЪТРЕ, ИЛИ КАКТО ЗА ВСИЧКО ОСТАНАЛО ТЕЗИ *** СА ГРАТИС? ЕТО, ЗАТОВА ВЕЧЕ СА СЕ КАЧИЛИ НА ГЛАВИТЕ НИ, ЗАЩОТО ЗАКОНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЛАГАТ С ПЪЛНА МОЩ ЗА ТЕЗИ ВАРВАРИ!
3
0
 
32
 
! Отговори
бмп преди 7 години
Във всяка една държава,било но Запад или на Изток,християнска или мюсюлманска,за такова нещо,извършителите щяха да бъдат наказани в чувствителен размер,като парична глоба,затвор или и двете!Тук обаче нещата са други!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зоологическите градини са отживелица , било е интересно преди 200 години кято е нямало къде да се види , да не говорим че това със зайците и козите си е жива подигравка , за 7 милионна страна като българия трябва да има само един зоокът и парите които се харчат за подобни пародии като благоевградската да се пренасочат за изграждането на нов комплекс интегриран в природата а не между панелките , където животните да имат повече свобода , а не циментови площадки 2х3 метра.
1
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази порода не се превъзпитава. гледах " смени жената " с валя и моро. в новото семейство мъжът мие баня,готви,поднася и цветя - тя не,та не,нашите мъже трябва да си пият ракията,да уаарят по 2 шамара,ето това е мъжка работа при нас. това племе живее в мизерия,защото така му харесва. ти го вкарваш в живота,то си иска кочинката.