Дни преди вота – Турция пратила войски към браздата с нас

Така вдъхвала кураж на заминаващите за България изселници
31 мар 2017 08:12, Петя Славова
69
Дни преди вота – Турция пратила войски към браздата с нас
Снимка: архив, Булфото

Сериозно раздвижване на турски полицейски и армейски части е базелязано в районите край границата с България. За това съобщават източници от специалните ни служби.

Засиленото присъствие е отчетено от сутринта на 22 март - деня, когато активисти на "Обединени патриоти" опитаха да блокират граничните пунктове при Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново срещу току-що тръгналия поток от автобуси с изселници за изборите у нас, пише "24 часа".

Турските войници в пълно бойно снаряжение са били разположени на възлови кръстовища в приграничните райони. Те не правели опити да се крият, напротив - като че ли искали колкото се може повече пътуващи да ги забележат.

Още по темата

Присъствието на турски армейски подразделения е имала за цел да вдъхне кураж на заминаващите за България изселници, някои от които били притеснени заради информацията, че на границата ги чака блоката от български националисти, твърди дипломатически източник.

Според друг задачата на военните патрули е била да следят за активисти на Гюлен. По данни на турското разузнаване се очаквало такива да се прехвърлят в Турция през България, за да повлияят на гласуването на предстоящия 16 април  референдум за президентска република.

По време на нашата блоката на ГКПП Капитан Андреево получихме информация, че агенти на турските спецслужби са минали границата заедно с български изселници, каза организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. Агентите наблюдавали и снимали протеста на българските националисти.

Видимият ефект от турското раздвижване е рязкото намаляване на опитите за нелегално преминаване на границата от мигранти от Сирия и Ирак, признават български граничари.

Турски източник, пожелал анонимност, пък каза, че ако има засилено униформено присъствие по турската граница от турска страна, то е именно за да се спазят уговорките между София и Анкара за спиране на мигрантския поток.

От министерството на отбраната не потвърдиха информация за струпване на турски военни по границата. Нямало такива данни по линия на военното разузнаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да не минат от другата страна на браздата. Защото може да не са ги инструктирали, къде да спрат. Защото стане ли това, и Путин няма да ни помогне. Защото не заслужаваме.
5
5
 
69
 
! Отговори
Dodo преди 7 години
Ходих до Турция. Купих си говорещ кантар. Като стъпя отгоре ми вика: - Машалла...
4
7
 
62
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Военното ни разузнаване няма имформацив че днес 6 сръбски мига са смазали нашите 2 мига и вече са в софия, сръбските пилоти са на посещения във военния музей който е по програма финансирана от нато! Също така военното разузнаване са устанивили че турция е насочила ракети към софия като част от ракетния щит над нас като натовски съюзници и са установили че нашия ракетен щит сс23 е в склада на музея, като превантивна мярка за защита на музея от сърбите
3
14
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да забранят на хора които не са живяли и плащали данъци последните 4 години да гласуват за Бг избори.Това го няма никъде в света.Хора които не живеят в Бг щото преди 50 години са си тръгнали от тук,не говорят български и тн идват да гласуват за пионките на Ердоган който чертае карти как ще превземе светът.
2
9
 
63
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 7 години
Да избираш между Ердоган и Гюлен е все едно между Хитлер и Сталин! Все си прецакан.
1
22
 
60
 
! Отговори
еничери преди 7 години
Гадна работа. Колкото и да не го харесвам Путин бих се изкефил на МАХ да след като метне един дбелек над Константинопол. Ей така заради дедите ни бих се израдвал.