Общинарите в Копривщица премислиха, върнаха статута й

Дебатите в местния парламент продължиха час и половина
8
Общинарите в Копривщица премислиха, върнаха статута й
Снимка: архив, БулФото

След час и половина дебати общинските съветници в Копривщица отмениха скандалното си решение за премахване статута на града като архитектурен резерват, предаде кореспондентът на bTV. 

От общо 11 души 10 гласуваха за отмяна на решението, а председателят на Общинския съвет Рашко Христов се въздържа.
Още по темата
Една от общинските съветнички каза: "Който не работи, той не греши". Залата беше пълна с граждани.
 
По-рано днес областният управител на София издаде заповед, с която върна за ново обсъждане в Общинския съвет на Копривщица решението за статута на града.
 
Според него са налице основания за незаконосъобразност на решението и описаната процедура за промяна на статута на недвижима културна ценност не е в кръга на правомощията на Общинския съвет.
 
Градът запазва статута си на архитектурно-исторически резерват и единствено Министерският съвет може да промени това, пише в заповедта.
 
Изненадващо преди дни общинските съветници от Копривщица поискаха възрожденският град да промени своя статут, който към момента е свързан с множество ограничения за строителството.
 
Председателят на общинския съвет Рашко Христов (ГЕРБ) обясни пред bTV, че държавата не се грижи за паметниците на културата и Копривщица може да разчита само на туризма.
 
От Министерството на културата бяха категорични, че решението на Общинския съвет няма правна стойност, защото това дали градът ще е резерват, или не минава през решение на по-високо ниво.
 
Темата коментира и президентът Румен Радев.
 
"Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България", каза той.
 
Местният бизнесмен Радослав Йовков има сериозни инвеститорски намерения. Той е категоричен, че не е против отмяната на статута на града, но предложеният нов устройствен план не му разрешава да строи обекти на местния стадион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Копривщица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не мога да повярвам , че там са се раждаи революционери !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!останали са само чукове вече там!
7
1
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
държавата не се грижи за нищо - това е факт! ние сами трябва да се грижим и пазим както нас си така и нея! публично линчуване на тия изменници от общинският съвет!!!
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито стойте гладни :) Не идвайте в големите градове на работа. Тук също има много бетон :)
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мало.у.м.ниците от ГЕРБ премислиха , или ги премислиха ! Копривщица е спасена , пълчищата на СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ отстъпиха до идването им на власт.
4
8
 
10
 
! Отговори
don преди 7 години
КАКВО ХУБАВО НАСЕЛЕНО МЯСТО БЕШЕа сега музей на забравената българска история.трябва да се съчетават историческите моменти които са се случили в това градче но и новите потребности на хората.В се пак трябва да се работи за да се получават доходи , а историята си е история.Цял град обречен на нищита и той сам ще се унишожи явно това някой цели да не забравям че батето е *** на доган
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
смях ... възрожденски град оууууу се огледаха и у него не стига че сме *** като цяло :)))
2
2
 
13
 
! Отговори
SD преди 7 години
Дошъл им акъла на тез мекерета а на оня му трябва бой и е... .
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
длъжни бяха да пробват дали ще мине номера, но някой издъни работата и стана много шумно, ще пробват пак след време като се позабрави и така докато стане - пример Банско, Слънчака и прочие бетонирани селища