Румен Драганов: Туризмът в Копривщица мухлясва!

Трябва да се строи, но по законов път, убеден е архитект
31 мар 2017 12:15, Анисия Иванова
16
Румен Драганов: Туризмът в Копривщица мухлясва!
Снимка: Общината

Туризмът в Копривщица мухлясва. Градът се нуждае от модернизиране. Това каза Румен Драганов от Института за анализ и оценки на туризма в студиото на "България сутрин".

"Съвременните технологии отидоха толкова напред, а ние толкова изостанахме. Нямаме уникалност на мястото, задраскали сме го от картата", допълни още той.

Гости на Bulgaria ON AIR бяха още историкът Светлозар Желев и архитектът Здравец Хайтов. Всички те се обединиха в подкрепа за развитието на туризма на Копривщица.

Още по темата

Вчера стана ясно, че но не свършват дотук дискусиите за бъдещето му.

Според Драганов местното население трябва да мисли за местни марки, местно производство, занаяти, които да излязат на пазара. "Защо при 230 хил. ученици в България, Копривщица има 20 хил. посещения за година, попита той.

Думите му бяха подкрепени и от Светлозар Желев, който допълни, че базата на града е остаряла и с построяването на писти и хотели тя няма да бъде поправена.

"Проблемът сега е кой план да бъде приет: на общинските съветници или на Националния институт за недвижимо културно наследство. Миналата година излезе закон за опазването и закрилата на културното наследство, който даде правото на местната власт да прави каквото си иска", каза историкът.

Архитект Хайтов пък смята, че общинските съветници на Копривщица режат клона, върху който стоят.

"Естествено, че трябва да се строи в архитектурния резерват и със сигурност това ще се прави. Но трябва да става, съгласно предложения общ устройствен план, който в момента е на предварителна база", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
На Румен Драганов очевидно му в мухлясала главата. И съответно мозъка.До такива изводи стигам аз.В Копривщица почти всички хотели са с WiFi. Може да се направи резервация онлайн, с кредитна карта. Хотели, ресторанти - всичко е модерно!Ако нещо трябва да се подобри, то е в логистиката, транспорта... а не в ски писти, бизнес сгради и небостъргачи!Мутрите този път ще ударят на камък май.България не е за продан!
15
2
 
0
 
! Отговори
Онгъл преди 7 години
БУНТ НА КОПРИВЩИЦА СРЕЩУ "МИТНИЦАТА"В Копривщица хората подложени ли са на нечуван тормоз от службата по културните паметници към министерство на културата, май печално известна в архитектурните среди като "Митницата"?Блокират ли въпросните бюрократи с непроизнасяне, бездействие и особено трудно изпълними изисквания практически всичко, дори ремонтите и битовите преустройства нужни на жителите?Докараха ли тези бюрократи с бездействията и действията си населението до там да иска собствения му град да не е паметник на културата?Това ли е причината за гласуването от ОС, този ли е проблема,
14
0
 
4
 
! Отговори
Измислици и лъжи преди 7 години
Да бетонираме Копривщица, като Златни пясъци или Боровец, така че да ходят само мутри , пияни англичани и руснаци да и се любуват. Това е мечтата на тези мастити мутро-инвеститори, които "милеят" за туризма на Копривщица и дават подобни платени интервюта, като Румен Драганов, който явно е са го подплатили за да говори подобни измислици и лъжи. Коприщица е пълна събота и неделя с туристе от цялата страна, това са фактите!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си направят нормален транспорт, няма да мухлясва. Ако искаш от София да отидеш за един ден с обществен транспорт, ще се изприщиш направо. Влак - 3 часа друсане, после слизаш и чакаш някакъв раздрънкан рейс, за да изминеш 12 км. до града. Имаш около 2 часа за гледане и пак на рейса, за да можеш да се включиш за влака, който идва от Варна. Автобусните превозвачи, при добра воля могат да те оставят в града, но не се знае дали някой после ще дойде да те прибере. А колко са 100 км.?
12
2
 
0
 
! Отговори
Филип преди 7 години
Нова кабинка, туризмът загива! Местни деятели - второ поколение хора с обувки!
11
4
 
2
 
! Отговори
бай руК преди 7 години
Копривщица вече е толкова зле, че няма накъде... то си и личи - 5 кинта карта за посещение на всички музеи
10
0
 
11
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Бях в една селска дискотека там - клуб Галерия. Само чалга, *** и местни селяци, пият ракия и случат чалга. Голяма простотия, ей!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то и Копривщица е Шопландия)
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 6Глупости българия е софия останалото няма значение! Да живее Шопландия!
7
0
 
4
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Абсолютно правилни, но старото ремонтира, новото в нов квартал или се строи в същия стил
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе то е много лесно да си седите в топлите офиси в София на 2000 лева заплата, и да викате искаме всичко да е автентично, природата недокосната и т. н., ама и извън София живеят хора, които трябва да се препитават...
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено че не можете да пипате това място, то е важна част от историята на България. можете да му придадете блясък, но не блясък на бетон.
4
1
 
24
 
! Отговори
Мухъл преди 7 години
Мухлясъл му е мозъка на тоя, да ходи да си строи по Слънчев бряг, това е архитектурен резерват, туризма си е супер, то то такива разбирачи като тоя, сме на това положение...
3
0
 
21
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Дайте път на алчността и гледайте сеир.
2
0
 
28
 
! Отговори
няма материал преди 7 години
Мухлясва защото няма свестни управници на града който да вършат работа и да докарат туристи,не е въпроса в нови големи сгради.
1
2
 
21
 
! Отговори
мутра преди 7 години
Тря хотелчета офис сгради чалготека няма в града не може така