Паметник от Русия: Как Цар Освободител разбуни духовете в Свищов?

Монументът е предвиден като подарък за годишнина от освобождението на града
1 апр 2017 07:48,
180
Паметник от Русия: Как Цар Освободител разбуни духовете в Свищов?
Снимка: bTV

Паметник, подарен от Русия, скара хората в Свищов. Предвидено е монументът на Александър Втори да пристигне за 140-та годишнина от Освобождението на крайдунавското градче през юни, но идеята срещна отпор.

Паметникът на руския император е с внушителните близо 9 метра височина, а негов автор е скулпторът Зураб Церетели.

Монументът ще бъде посрещнат на части по Дунава и поставен в местността Паметниците. Поне такова е било намерението на местните управници, които взели решението и не се допитали до гражданите.

Радослав Йорданов коментира, че никой не е поставил въпроса откъде идва и каква цел се дава нещо, струващо скъпо.

Посредник на скъпия подарък е фондация "Балкански институт за възстановяване и развитие".

"Според мен чисто патриотично, исторически това, че България чества една кръгла годишнина”, коментира идеята Генчо Генчев, който е кмет на община Свищов.

"Дали ще има паметник или не предстои да се реши, но не от нас, а от институциите", добави пред bTV Росен Маринов, директор "Култура и културно наследство".

Местността "Паметниците" е със статут на резерват и затова се чака становище и от Културното министерство.

Друг гражданин се учуди защо отказваме нещо, дадено ни безплатно. "Хората ни го дават без пари. Превоз, всичко от тях. Не мога да разбера защо се съпротивляват", посочи Иван Курдов.

Противниците на идеята настояват за дискусия по темата в неделя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 1866 г. са извършени осем покушения срещу Александър II. През 1879 г. радикалната организация Народна воля взривява влак на императора по железопътната линия от Ливадия до Москва, но Александър II не се намира в него. На 5 февруари 1880 г. те успяват да взривят трапезарията на Зимния дворец в навечерието на тържествена вечеря в чест на българския княз Александър Батенберг. Двамата не са наранени, тъй като закъсняват за вечерята, но 67 души са убити и ранени.
40
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мазна провокация са няколкото продажника тук пишещи неуморно ден и нощ за няколко американски сребърника.
39
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е била единствената страна която е твърдяла че на балканския полуостров няма нация българи, а всички православни живеещи на него били гърци и затова била против създаването на българската екзархия и отделенето и от патриаршията!А именно екзархията е легитимирала българската нация и територия в османската империя! И Левски и всички български родолюбци са изповядвали тезата че по лошо от турското е само руското робство!
38
6
 
3
 
! Отговори
Берач преди 7 години
Ако е от бакър дайте няколко паметника.
37
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подарък не се връща. Приема се. После вече можеш да правиш с него каквото си поискаш.
36
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българин==== Който разсъждава така не е българин и няма място във България. Нас ни е освободила Русия и руския народ дал 200 000 убити. А колко средства и хора са помагали. ...Първо, русофилите никога не сте били и няма да бъдете българи и го доказвате всеки ден вече 140 години. Второ, руско мeкepe не може да определя, кой е българин и дали мястото му е в българия и Трето, 200 000 руски жертви , за които бълнуваш да поредната руска лъжа. Цялата руска армия е била 184 000 души!
35
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сороските спецназове са успели да промият мозъците на значителна част от населението. В следствие на това на Ефратския "тигър" няма да му е толкова трудно да анексира Румелия и санджаците.Явно някои българи искат да си живеят в Османската империя като поданици. Киряк Стефчовци. Евгени Михайловци.
34
0
 
1
 
! Отговори
хъ сеги преди 7 години
До АнонименЗа да обединиш нещо,трябва да го имаш.Едни и същи глупости до втръсване.Чао до не скиф.
33
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Поп ГруюКъч атма папаз! Няма да правим руски Дисниленд в Свищов. Тизи паметник е символ на кича и вече 6 години нито един руски град не иска да го вземе. И на нас българите такива гигантомании не ни трябват. Русофилите може да си го инсталирате край Копринка и да го използвате като тотем, за да правите край него заклинания срещу ЕС и НАТО и да палите европйското знаме.
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Половината българи не се понасят с другата половина.Време е да разделим държавата или ако не стане ,да я подарим на американците.
31
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През Руско-Турската война Русия е нямала за цел да освобождава България а да я зароби. Истинското ни освобождение идва 1885 г. при обединението.
30
14
 
11
 
! Отговори
USA преди 7 години
Да, да. Освободили??? Защо, когато цяла Европа е съгласна ( включително и Русия ) България да бъде унищожена като държава, а територията и поделена между съседите и, за нас се застъпват само Американците. Защо в центъра на София нямаме паметник на Удро Уйлсън. Руснаците ни пробват и *** им се връзват. *** нация. Затова след 1400 год. Сме на този хал.
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 30 март имаше годишнина от бомбарадировките на американски самолети над София.Защо не видях никой да благодари на посланика?
28
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безплатно е само сиренцето в капана за мишки."Паметника" да си го държат в Русия.
27
17
 
11
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Който разсъждава така не е българин и няма място във България. Нас ни е освободила Русия и руския народ дал 200 000 убити. А колко средства и хора са помагали. Който хули и не приема паметник на руския цар не е българин а е изчадие на ада - предател и изменник
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 21Какво са правили ли? Освобождавали са се (САМИ!) от разни източни племена и от поляците! Чети Историята!
25
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом ви е толкова мъчно за турско,то иде.Ердоган то е измислил.И карта има по въпроса.България на 3 морета,пардон-части.Ремелия,Дунавски вилает и Софийски санджак.Честито на печелившите.
24
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия никога не е имала за цел освобождаването на България. Всички войни които е водила с турците са били в интерес на империята и нищо повече. Ако се чуди някой защо 500 години не си мръднаха пръста да освбодят "братята" си както ни го насаждаха русофилските историци. Я да ми кажат защо не осводоиха България още 1833-а? Или къде бяха "брятата" ни през кръстоносния поход срещу турците 1444-а година? Нямаше ги. Причината да сме свободни сега е защото просто гониха турците и минаха през България.
23
2
 
11
 
! Отговори
Меня преди 7 години
Върнете го за вторични като не го щете. Егати!
22
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия може да си взима паметника (всичките даже) и с бодра крачка да върви на майната си.