Болници съдят НЗОК! Кой ще плати за пръстовите отпечатъци?

Здравната каса отказала да им покрива разходите за техниката
3 апр 2017 09:07, Петя Славова
16
Болници съдят НЗОК! Кой ще плати за пръстовите отпечатъци?
Снимка: архив, Булфото

Десетки болници масово планират да заведат дела срещу Националната здравноосигурителна каса с искане да им бъдат възстановени разходите, направени за четци след задължителното въвеждане на пръстовия отпечатък от 1 ноември миналата година за хоспитализиране и изписване на пациентите.

Това съобщи д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници. Исковете ще бъдат заявени веднага след като решението на Върховния административен съд, с което магистратите отмениха окончателно отпечатъка, бъде публикувано в "Държавен вестник".

Целта на нововъведението беше да намалее неоснователният прием в болниците, но в крайна сметка докара до опашки и абсурдни ситуации. Д-р Болтаджиев поясни, че сдружението вече е подготвило типови жалби, които е започнало да изпраща на всички частни и общински болници. Именно по тяхна обща жалба се произнесе петчленният състав на ВАС през изминалата седмица.

Още по темата

Частните болници, част от сдружението, са 185, а общинските – над 100, т.е. общата бройка на евентуалните искове може да стигне 300.

Според д-р Болтаджиев частните със сигурност ще заведат дела – 286,60 лева е цената на един четец за пръстовия идентификатор. Дори малките лечебни заведения бяха принудени да купят по 4, а големите и по 10 броя, тъй като устройствата се монтираха не само на рецепцията при приема, но и на всяка клиника.

Те имат пълно основание да искат от Националната здравноосигурителна каса да им възстанови разходите, направени за четците за пръстовия идентификатор. Това обяснява пред "Монитор" адвокат Пламен Таушанов, който е и председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

"Засега не е сигурно обаче дали тези, които не са се присъединили към иска на Сдружението на частните и общинските лечебни заведения срещу пръстовия идентификатор, ще могат да внесат искове. Причината е, че по-трудно ще докажат, че са заинтересовани страни. За тези, които внесоха жалбата във Върховния административен съд, проблем няма", коментира той.

Първоначално половин месец след въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември миналата година НЗОК обяви, че е намалял значително необоснованият прием на пациенти в лечебните заведения, от което здравноосигурителната система е спестила 15 млн. лева. Проверка на МЗ и НЗОК, направена, след като бившият здравен министър Петър Москов сдаде поста, обаче показа, че от въвеждането на идентификатора няма никакъв ефект, припомниха запознати.

Като невярна и окачестви адвокат Таушанов първоначално обявената информация за намалели хоспитализации.

На 15 ноември няма как все още да се знае колко точно са хоспитализациите, тъй като отчитането става в края на месеца, поясни адвокат Пламен Таушанов. Тази новина беше леко невярна. Освен това не е правено сравнение на разходите на лечебните заведения за половината ноември спрямо същия период на предходната 2015 година. Когато излязоха официалните данни, които бяха готови към средата на декември, се оказа, че има близо 15 000 хоспитализации повече. От това следва, че пръстовият идентификатор не изигра ролята, която се очакваше от него, а именно ненужното приемане в болница, допълни той.

От Сдружението на частните болници пък допълниха, че в понеделник и четвъртък, когато обикновено са най-много плановите приеми и изписвания, софтуерът блокирал и пациентите чакали с часове да им бъдат оформени документите.

Масово хората на химиотерапия пък трябваше да се чекират с лични карти, като преди това болницата да иска разрешение от НЗОК, тъй като в резултат на цитостатиците дактилоскопските очертания на пръстите им се променяли. По думите на д-р Николай Болтаджиев случвало се по тази причина лечебни заведения дори да не си получат парите по клинични пътеки от касата за тези пациенти, тъй като след измененията на пръстите системата ги отчитала като други лица. Със съдебни искове ощетените по този начин болници също ще си поискат неизплатените пари от касата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
8
 
! Отговори
risk assessor преди 7 години
Болниците ще осъдят Касата, която после ще ги скъса от глоби и пак ще си върне парите!И всичко пак от нашия джоб!Да съдят Москов и шефът му- Борисов!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
съд и за москоф и за боко дет му беше началник
13
0
 
15
 
! Отговори
предложение преди 7 години
Москов да върне комисионната от тази далавера и всичко ще е точно.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка болница имаше поне трима кияка -медиатори, като целта им беше да убеждават всеки дръзнал да се опълчи на малоумщината, хората да си дават отпечатъците, защото така било правилно. А да не говорим че в големите клиники има по двадесет -тридесет такива нищоправещи лапачи. И парите за тях да се искат.
11
14
 
3
 
! Отговори
dl преди 7 години
Аз имам други разбирания по въпроса.Идентификаторът бе правилно решение,защото се озаптяват кражбите.Но в нашата страна се лъже безобразно и ненаказуемо,затова се отчита,че"няма смисъл от него".Съпротивата срещу всяко правилно решение е огромна,защото сме разбойническа държава и лъжовна във всяко отношение.Но и голяма част от "материалът"е такъв,за голямо съжаление и позор.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
делата трябва да са срещу Москов, който забърка тази каша - докато няма политици в затвора няма да има и отговорно управление
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Izrevahte oti vi brukna v djoba moskov,v uk po stroejite ima prustov otpechatuk i nemoje da vlezesh bez da skanirash prusta si,tova e normalno,a ne da kradesh i da izpisvash operacii,a to niama na kogo.Sami si go pravite!!!!!!
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги искат от Москов, тази мишка.
7
0
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
При лекар:- Господине, имате рак! - Ама как!? Нали миналата седмица ми казахте, че имам камъни? - Да, имате камъни, а под камъните - рак!
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментар номер 6 е абсолютно точен. Общо взето, за удобните неща се взимат лични решения през глава, а когато се стигне до "неудобния съд", се съди обществото и държавата като цяло. Москов и подобни трябва да бъдат подведени под отговорност за упражняване на двойни стандарти и злоупотреба с власт.
5
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съдят НЗОК,))чакайте сега, в тая каса внасят всички,нали? Да се съди ЛИЧНО този, който е наредил и ЛИЧНО лицата, членуващи в партия, която е била на власт.Химери, нали? Не можело да се иска отговорност от партия, айде бе, всяка партия е регистрина в съда, ама си физически лица,които са в нейният учредителен състав, не ми говорете, че не може да има персонална отговорност. Може, но нямаме СЪД и тези, които измислят законите, са ги измислили така че самите те да не попадат под техните удари.
4
2
 
5
 
! Отговори
Коко преди 7 години
А бе кво се правят на циркаджии ненакрали се. Я да връщат обратно системата.
3
2
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 7 години
Ако бях Борисов щях да наредя реформи само с ум, не с пари.Милиони отидоха в канала за подобни глупости.Вместо прястови отпечатаци , криминализиране на източването на здравната каса и в затвора.Същото и за вземане на пари ат болните. Просто , ефективно и безплатно.При Живков да не би да е имала съзнание и честност? Не , но имаше голяма тояга и страх , страх.
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да плати оня с оловните ваксини или тоя дето му беше премиер? а извинете, няма да стане, еми тогава вие ще платите
1
1
 
28
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Е как кой, пратете сметката на Пепи Готиното ;)