Скъсана дига на река Чая заплашва село Катуница

Четири са критичните зони, от които реката може да прелее
3 апр 2017 16:15, Анисия Иванова
8
Скъсана дига на река Чая заплашва село Катуница
Архив: Булфото

Дигата на река Чая край пловдивското село Катуница е скъсана на няколко места. Местните жители се притесняват, че след снеготопенето и очакваните дъждове нивото на водата ще се повиши и ще наводни близките населени места.

Четири са критичните зони, от които река Чая може да прелее. В тези участъци дигата е унищожена и от години региона е застрашен от наводнение. А притесненията на хората се засилват всяка пролет, защото 4 000 дка земеделски площи са само на няколко крачки от опасните участъци.

Всеки ден земеделски производители от региона обхождат критичните точки. През 2005-а година реката заля и унищожи цялата им продукция.

Ако дигата се скъса отново, под вода ще останат също главният път Е80 и ромската махала на Садово. Кметът на Катуница многократно е писал писма до отговорните институции.

Проверки се правят, но никой не обещава дигата да бъде възстановена. Миналата седмица комисия от експерти е направила оглед на критичните места.

От "Напоителни системи"-клон Марица, които отговарят за поддръжката на дигите, заявиха пред БНТ, че предстои да започнат работа по укрепването им

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
Ти ми дай 1 милион за "консултация" и аз ще обяснявам как се прави, въпреки че грам и не разбирам. Но срещу тази сума ще делим по равно. ;)
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИИИ пак няма виновни !!!!!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази кал над реката за дига ли я имат? Дига се прави от железобетон селянжъри! Височината и трябва да надвишава два пъти дълбочината на реката. Това се учи в първи курс инженерство. Кои са инженерите тези дето до вчера ринеха оборска тор ли? Тези хора което са в близост до реката веднага да искат от гражданска защита торби с пясък и да обезопасят дворовете си. Защото напълнили си двора с вода това означава че и къщата е пълна. Ех да ... държавата и управниците!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Аловаз пак ще ти кажа кой - бог АЛЧНОСТ наказва. защото дадоха язовирите на частници,ама те не се грижат за тях. всеки в днешно време само ползва !
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имаше някакво "щастливо село" в чашката на язовир. около тополовград ли беше? там как е ,всичко наред ли е?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Напоителни системи крадат за консултации, а дефакто системите от комунизма нито с е рехабилитират, нито се подържат. Защо ни е въобще "Напоителни системи"?
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът с тези диги до известна степен е повлиян от недалновидната политика в близкото минало, да се строи и устроява в диапазон около коритата на реките. Рано или късно водата ще се "опита" да се върне там, където си е текла навремето. А в момента държавата е лишена от ефективни механизми за поддръжка на тези съоръжения. С природата шега не бива.
1
1
 
2
 
! Отговори
Алов преди 7 години
Няма да казвам кой БОГ накзва ама айде.