Агнето в магазина – 14 лв., овцевъди го продават за 4,50 лева

Евтиният внос на месо от съседни държави съсипва бранша
4 апр 2017 09:30, Анисия Иванова
52

25 лв. ще бъде загубата от едно продадено агне, сочат изчисленията на родните фермери, които са принудени да продават животните на изключително ниски цени и тази година.

От години евтиният внос на месо от съседни държави поставя бранша на колене. За сметка на това за крайния потребител в магазина българското месо ще струва средно между 12 и 14 лева за килограм.

От години Красимир Бурмов се занимава с отглеждането на овце и агнета. В момента в стопанството му в дряновското село Руня има 1000 животни, разказва Bulgaria ON AIR. Заради евтиния внос на месо и тази година той ще е принуден да продава стоката си за 4,50 на килограм.

Ако заповедта на служебния министър на земеделието за спирането на допълнителните средства, с които се подпомага бранша, влезе в сила, той ще бъде унищожен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми като седиш и чакаш някой да дойде и да ти го купи е така. Саудитска Арабия, Емирства, Кувейт са тъпкани с пари и ядат само агнешко месо. Взимаш самолета, намираш кланица, оправяш документи, преговаряш и тогава ще продаваш за много повече пари та даже няма да ти стигат агнетата. Пък другия ти вариант е в близкия град да принтираш няколко хиляди плакатчета че продаваш агнета на 5,50 - 6,00 и пак ще ги продадеш. Ако града е 100 хил все ще продадеш 500 агнета. Със седене не става.
38
1
 
2
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Грешка! Овцевъдите не го продават по 4.50 лв/кГ-- ОТ ОВЦЕВЪДИТЕ ГО ИЗКУПУВАТ ПО 4.50 лв/кг и по-вече не им дават "бизнесмените". А те хората за това блъскат - да вземат някой лев за хляба, за детето..... ОВЧАРЛЪКЪТ Е СЕРИОЗНА ДЕНОНОЩНА РАБОТА!! Ако някой си мисли, че овчарят цял ден се подпира на гегата и свири на кавал - жестоко се лъже ! И отново грешите! Добрият търговец гони 5-7 % печалба и залага на оборот, а не на цена !!Нашите искат да забогатеят вчера..........
37
0
 
0
 
! Отговори
УРАВНЕНИЕ преди 7 години
ТЪРГОВЕЦ = ЧУМА
36
0
 
3
 
! Отговори
ss преди 7 години
нормални ли сте? идете в първото село посочвате кое агне сакате дятото го коли вземате го и толкоз за 2 часа сте готови и на 4лв кг няма ддс няма без ддс на 4лв ! Днес сутринта ходих до Ямбол и в кокорево или нещо такова питах един дядо по"главната" за 2 агнета посочих ги претеглихме ги, дядото ги закла бабата ми направи кафе докато чакам и готово. Даже и ми се сърдеше накрая където не съм сакал кожите :) стига сте си чесали езиците от офисите !
35
1
 
1
 
! Отговори
Рандемана преди 7 години
При 50% рандеман на агнешкото и разходи за труд, каква цена очаквате?Нали трябва да остане и ок. 15 % търговска печалба?
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КитовНай-"вкусни" са българските агнета от пловдивско, района около КЦМ. От 20 кила огне можеш да извадиш кило олово.
33
3
 
8
 
! Отговори
Китов преди 7 години
До мнение 23 На 10 лв. 20% ДДС - 12 лв. и колко да е на магазина? А, че българскотот е най-хубаво...... Пример Каква е разликата между две агнета, гледани от двете страни на Дунава на 2 км. разстояние? Никаква! Евентуално в породата, а гарантирам, че румънската е по-добра. И по-евтино е...
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е скъпо - просто доходите са ниски.А живо като си го купиш получаваш поне 3 кила ла*на по 4,50 .Не са ни виновни нито австралийците , нито новозенландците(също изключително качествено месо - поне така твърди останалия свят), че не можем да си докараме цената на агнешкото.А традиция на Великден да се яде агне няма, измислена е навремето поради свръхпроизводството на агнешко при соца.Ядяли са кокошка или петел.
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм съгласен с тезата за "качественото българско месо". Първо породите овце, които се отглеждат са някакви ***, хем за месо, хем за мляко, хем за вълна. Второ пасат се буквално навсякъде, често в промишлено замърсени раойни. Трето фуражите с които се подхранват са нискокачествени с добавени ГМО шротве.Новозеландските овце са от породи за месо, отглеждани на свободно пашуване в еклогично чисти пасища.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 36С какво ГМО и хормони ги блъскат?
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хм, агнето го продават 4,5 ама на живо тегло и без ДДС-то, а в магазина е 14 ама месото и с ДДС-то. Чудно, ако имат магазин на колко ще го продават, дали пак няма да е на 14?
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
преди 10-15 години ес даваше 1 евро субсидия за литър мляко в Словения.. тук субсидия няма, дори ти плащат да не отглеждаш млекодайни животни wtf ?!Евтино се получава, когато тъпчеш добитъка с гмо и хормони, да ви е сладко на всички тея дето искате да ви е евтино за 2 лв. килото си го купете. Част от родните производители също не са цвете, гледат 2 пък продават 20. Ако искате чисто или се кооперирайте 4-5 семейства, наемете хора или търсете бабите по селата но цената трам няма как да е 4.50
27
0
 
5
 
! Отговори
Селяни, преди 7 години
Слаб ви е макетинга и рекламата!Вие трябва да търсите също , не само да чакате да дойдат да ви изкупуват!
26
0
 
10
 
! Отговори
хм преди 7 години
Добре де, как така тия, дето продават на вносителите успяват да докарат по-ниска цена ? Наоколо само в Македония е по-евтин живота и са по-ниски заплатите. Повечето вносно агнешко е полско. Как така в Полша, където няма субсидии за този вид стопанска дейност хората успяват да докарат по-ниска цена, че и транспорта от Полша.. и да е по-евтино тук ?
25
1
 
5
 
! Отговори
до животновъдите преди 7 години
Дайте си контактите и ще шунтираме алчните магазини!
24
6
 
2
 
! Отговори
Гунчо преди 7 години
Човек е бозайник и изяждайки други бозайници автоматически става канибализъм и се приравнява с хищните животни...тоест става животно....
23
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
27 години забравих вкуса на агн месо
22
0
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До мнениеБългарското месо си е най-вкусно.----------- Ти кога за последно яде българин?
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, бре, какви скъперници са тия селяни, бе!Как не искат да си продадат агнетата по 4 лв килото, да мое да се облажат градските пройдохи, бее! Градските тарикати цела година бъркат далавери и люпат семки по кафетата, са не мое си мезнат малко ягнешко. *** тия селяни, ***...
20
3
 
4
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Цената от 4,50 е на килограм живо тегло. Поне половината от живото тегло е "фира" - кожа, върна и т.н. А и като ги нахранят преди да ги продадат - още 2 кг. Така че е нормално изчистено да дойде на цена 9-10 лв. От там нататък са търговци и др. с марж от 4-5 лв. Е не е малко, но не е 10 лв както излиза от статията. А това с вноса е направо отвратително. Българското месо си е най-вкусно.