Паркираш на спирка, на "зебра"... КАТ те подминава! Защо?

Вече няма да се отнемат контролни точки за подобни провинения
5 апр 2017 08:52,
37
Паркираш на спирка, на "зебра"... КАТ те подминава! Защо?
Снимка: Facebook

Вече няма да се отнемат контролни точки на шофьорите, които спират или паркират на спирка, пешеходна пътека, кръстовище или правят втори ред до вече паркирани автомобили.

Това е една от промените в наредба на МВР, обнародвана в "Държавен вестник". До този момент за такова нарушение се отнемаха 6 точки.

Отменя се текстът, според който се отнемаха 5 точки за управление на кола, спряна от движение. На негово място са приети допълнителни санкции - ако регистрационният номер на автомобила не е поставен на определените за това места - минус 8 точки.

За управление на моторно превозно средство, което не е регистрирано или пък няма табели – 10 точки.

Ако шофьор мине на червен светофар, ще бъде санцкциониран с осем контролни точки. В случай че нарушението бъде извършено повторно, органите на реда ще му отнемат 12 точки. Това гласят други промени в наредбата, цитирани от "24 часа".

И в момента за нарушението се отнемат 8 точки, без толкова остават и водачи, които не осигурят предимство при преминаване през пешеходна пътека. Новото за тях е, че ако се провинят повторно, ще остават без 12 контролни точки.

При първоначално вземане на книжка шофьорите ще получават 26 точки. След 2 години стаж те ще вдигат на максимално допустимите 39.

Броят на отнетите контролни точки до 1 юли ще бъде запазен, гласи наредбата. Отнемането на контролни точки по образуваните преди влизане в сила на тази наредба административнонаказателни производства се извършва по досегашния ред.

Допълнително обучение на водачите за възстановяване на точки ще се провежда и след измененията. Любопитна промяна е, че преподавателите вече не трябва да предоставят удостоверения от Пътна полиция за нарушенията си по Закона за движение по пътищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАТ да се закрие.
12
3
 
59
 
! Отговори
Край преди 7 години
80% от населението смята че "щом няма къде" може да паркира на тротоара/градинката/площадката. 40% от населението смята че да ти се яде баничка това е авария и можеш да паркираш на спирката "за малко" на авариини. Към 30 % смятат че аварииките отменят целия Закон за движение по пътищата.Властта просто иска да угоди на мнозинството. Иска пак да я избират за да прави обществените поръчки. Нормалните 20% или да свикват или да бегат или да вземат властта.
11
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гражданите работещи в полицията са в абсолютна летаргия! Цял ден обикалят с колите и освен радарче по никакъв друг начин не внасят ред. Научете ги Тея хора,че са на работа и получават заплати ДОБРОВОЛНО! ТРЯБВА да прилагат закона на всякъде по всяко време. Не само с радар в ръка.
10
3
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
От написаното става ясно че няма да се взимат контролни точки, а не че няма да се глобява.
9
0
 
8
 
! Отговори
ник преди 7 години
Търся коф-помпа, ама да е евтина.
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И книжките да отпаднат ще е най-добре. То и без това не са задължителни за всички. А кво пък причи да карам в лявото платно или направо да сложа мерен прибор на предния капак
7
2
 
46
 
! Отговори
Polipantev преди 7 години
Браво, държавата на абсурда продължава напред!
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото са на твърда заплата. Нека заплатата им да е минимална и останалото на база на свършената работа.
5
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз предлагам паркирането на пешеходна пътека, спирка, кръстовище и тротоар (ако е под дърво, на сянка, да носи и бонус точки) да стане задължително! Какво ще ми минават там някакви майки с колички, пенсионери, инвалиди...простотията ходи по хората, не по животните.
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в балканската ***. Честито.
3
1
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не виждам въобще смисъл от съществуването на КАТ. Само храним дембели. Като няма да се работи, да ги закриват и толкоз. Без друго от години само разхождат служебни автомобили.
2
3
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Доста манипулативно заглавие или авторът няма представа какво пише. Отнемането на точки не е санкция, а е свързано със сертификацията на шофьорите. Когато загубиш точките си се налага отново да караш курсовете най-общо казано. Санкция продължава да си има и тя е глоба, която е предвидена в Закона за движение по пътищата. Друг е въпросът за какви данг,алаци пишат тази наредба и какви са съображенията им за отнемането на точки.
1
0
 
39
 
! Отговори
Коча преди 7 години
Диваци