Преждевременно: 15 000 българи починали от мръсен въздух

На четвърто място сме в света по смъртност от запрашаване
Обновена: 5 апр 2017 13:44 | 5 апр 2017 12:52, Анисия Иванова
28
Преждевременно: 15 000 българи починали от мръсен въздух
Архив: Булфото

По оценки на Европейската агенция за околна среда за България около 15 000 случая на преждевременна смърт в страната през 2013 г. са се дължали на концентрации на замърсители във въздуха, съобщи евродепутатът Момчил Неков на заседание в Европейския парламент в Страсбург.

България е на четвърто място в света по смъртност заради замърсен въздух, сочи годишното изследване на Международната енергийна агенция за енергийното и въздушно замърсяване.

Настоящата 2017 година започна със силно замърсяване на въздуха в цялата страна. Най-сериозно беше положението в София, където фините прахови частици превишаваха нормите до пет пъти. Сред най-запрашените градове са още Перник, Благоевград, Пловдив и Смолян. Причина за това е масовото използване на твърдо гориво и вредните емисии от автомобилния транспорт и промишлеността.

В България основните замърсители са прах, серен двуокис, азотни окиси, оловни аерозоли, амоняк, фенол, сероводород и други. Тъй като в София е съсредоточена голяма част от промишлеността, както и 17% от населението, замърсеността на въздуха е твърде висока.

Измерванията показват, че българите в цялата страна дишат въздух, който се определя като вреден за здравето, и това има значителни икономически последици за производителността на труда и за системата на здравеопазването, отбелязват от ЕС.

Челното място на страната в прашния списък на ЕС я прави и държавата с най-висок дял на разходи, свързани със замърсяването на въздуха, което води до загуба на над два милиона работни дни и близо 15 000 случая на преждевременна смърт годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
ДъДон преди 7 години
На село въздуха си е много добре,храната и тя си е чиста,ама всеки в днешно време иска да е модерен гражданин.Стана срамно да живееш в село вече,аз обаче си живуркам там,карам си колелото и си пийвам биричката в градината,разхождам се в гората,ходя за риба на езерото,барбекю сред природата.Е нямаме мол ама кво да се прави.
26
0
 
3
 
! Отговори
Отровителката Ф. преди 7 години
Само в София всеки ден се регистрират по 500-600 коли в КАТ. Всеки божи ден 500-600 трошки, които не биха били внасяни да тровят децата ни и нас, ако имаше нормален данък върху колите, както във всички страни. Всеки ден нови 500-600 убийци се вливат в автомобилния поток и бълват тонове отрова, които нарастват всеки ден. И кметката не си мърда пръста да направи някаква регулация - данъчна, качествена, регулация на намаляване броя на колите, отпушване на задръстванията чрез регулиране. НИЩО!
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно казано, написал съм десетки съобщения за смърт, направил съм стотици аутопсии и не съм виждал нито един човек, който да е умрял от мръсен въздух.
24
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А на кое място сме по смъртност от ЦЕНИ?
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да забранят цигарите и всички наркотични вещества които сьсипват живота на хората!
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тези PR акции вече. Причината е една, бедността, ниския стандарт! Ако държавниците не крадяха от всичко, не се назначаваха верни на партиите но много прости, положението ще се влошава.А с новите цени кой ще забрани на миганите и бедните да горят каквото намерят.Защо в Австрия, Германия или Англия го няма проблема? Висок стандарт,всичко е газифицирано, нови коли,просто стандарт. Икономика трябва, нормални заплати и лизинги, оборот на парите.Милиарди се крадат от герберастите,как да стане?
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Младост"ите не се дишаше като духнеше от Кремиковци. А русенци помните ли какво чудо беше от завода в Гюргево./Деца вижте филма ,,Дишай" преди да философствате на,,слабо време"/
20
0
 
7
 
! Отговори
Гошка преди 7 години
Вместо това да ви е водещата новина, новината за Гошка е най-отгоре. Голяма медия, голямо чудо. Вие сте част от проблема.
19
1
 
5
 
! Отговори
До 13$Видим резултат преди 7 години
А преди ,,Тиквуний малка тикво в София на места не можеше да се диша -Кремиковци,Бухово,Златна панега,Азотно торовия-Ст.Загора,Химкомбинатите -Враца,Девня. Въобще пушекът от заводите се възхваляваше. А пръскането с ДДТ,а по късно и Чернобил? Какво знаете вие бе деца? Стига политиканствахте за неща от които хал хабер си нямате.А я кажете как се мият улици като до бордюрите и каналите е плътно запълнено от автомобили.Къде ще отиде мръсотията-под тях.Това е ВИДИМИЯТ резултат от пренаселването на СФ
18
0
 
10
 
! Отговори
МАРИЯ преди 7 години
Единия, дето трябва да плаща, е пловдивския кмет от ГРОБ Иван Тотев. Пловдив е с най-мръсен въздух и мамин тотьо излезна с елегантното решение да премести измервателната станция от най-натовареното кръстовище в парк на края на града! Много оригинално, нали?Обаче засажда много палми и туи!
17
0
 
4
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Само да попитам какъв е тоя пречупен кръст на ръката горе в ляво и за какво по-точно протестира тази "загрижена" групичка? Против старите коли, против пушещите през зимата комини, против това че миенето на улиците е вече истински празник или просто нещо се мъти и трябва да се подготвят нещата.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиците ни изтровиха.
15
7
 
3
 
! Отговори
ПАРАДЖИЯТА преди 7 години
Така е като горите дърва и въглища.Газта ви я вдигат защото не я ползвате.
14
1
 
4
 
! Отговори
другарката Йорданка преди 7 години
До АнонименНима да живееш е глупост? Може би за другарката Фандъкова да живеят хората е глупост.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква ли глупост се опитват да прокарат с това... ще разберем скоро.
12
3
 
10
 
! Отговори
Видим резултат преди 7 години
За периода 2007-2017г. През това време в софия и държавата се е разпореждал тиквуний I.
11
3
 
6
 
! Отговори
bv преди 7 години
По-важно е да се забранят маргарина и рафинираните масла в храните.. това ни мори..А, хората да гледат съдаржанието на храните и да не купуват продукти с рафинирани масла като палмовото!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА по време на Хамериканската окупация, колко показва Вашат статистика? :-)
9
2
 
9
 
! Отговори
Софиянка преди 7 години
Фандъкова! Масова убийца!
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От въздух още никой не е умрял но от глад и болести над 1 000 000 си отидоха от този свят.