Преждевременно: 15 000 българи починали от мръсен въздух

На четвърто място сме в света по смъртност от запрашаване
Обновена: 5 апр 2017 13:44 | 5 апр 2017 12:52, Анисия Иванова
28
Преждевременно: 15 000 българи починали от мръсен въздух
Архив: Булфото

По оценки на Европейската агенция за околна среда за България около 15 000 случая на преждевременна смърт в страната през 2013 г. са се дължали на концентрации на замърсители във въздуха, съобщи евродепутатът Момчил Неков на заседание в Европейския парламент в Страсбург.

България е на четвърто място в света по смъртност заради замърсен въздух, сочи годишното изследване на Международната енергийна агенция за енергийното и въздушно замърсяване.

Настоящата 2017 година започна със силно замърсяване на въздуха в цялата страна. Най-сериозно беше положението в София, където фините прахови частици превишаваха нормите до пет пъти. Сред най-запрашените градове са още Перник, Благоевград, Пловдив и Смолян. Причина за това е масовото използване на твърдо гориво и вредните емисии от автомобилния транспорт и промишлеността.

В България основните замърсители са прах, серен двуокис, азотни окиси, оловни аерозоли, амоняк, фенол, сероводород и други. Тъй като в София е съсредоточена голяма част от промишлеността, както и 17% от населението, замърсеността на въздуха е твърде висока.

Измерванията показват, че българите в цялата страна дишат въздух, който се определя като вреден за здравето, и това има значителни икономически последици за производителността на труда и за системата на здравеопазването, отбелязват от ЕС.

Челното място на страната в прашния списък на ЕС я прави и държавата с най-висок дял на разходи, свързани със замърсяването на въздуха, което води до загуба на над два милиона работни дни и близо 15 000 случая на преждевременна смърт годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София основно се мете, праха се вдига във въздуха на облаци от тези метачи и се разпределя по тротоарите и платното за движение. Не се мие, но за това се мете, че буквално пушилка се вдига. Вместо да се плащат глоби на ЕС, а ние да мрем, не е ли по-добре да се мие, да се налагат глоби, но ефективни на замърсителите, камиони, строителни обекти и др. За Автомобилите е ненормално данък за нов автомобил с евро 6 да е 380 примерно, а за "МПС" на 10-20 години, което е и опасно, да е 30 лева????
6
5
 
6
 
! Отговори
DD преди 7 години
Пълни глупости,демагогия и цинизъм.За да са умрели най малкото трябва да има доказана силикоза,.Др.белодробни неща са повечето следствие от пушенето.Дайте статистиката за пушачите от тези.
5
2
 
9
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
По изпитаната рецепта подгряват огъня за следващата тесла и започват да набиват тезата за мръсния въздух след което ще се намерят "будни" граждани които да попротестират малко и общинарите "загрижени" за здравето ни със "сълзи" на очи ще ни отрежат главите.
4
5
 
15
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Глупости.То ако беше така , то при соца да сме измрели всички , кото не знаехме какво са това филтри на тецове и др. задушаващи ни предприятия. Ами Чернобил , какъв чист въздух ни даде?И по какъв метод изчислихте тази глупост?
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде за Китай разбирам - там са милиард и половина, и произвеждат 90% от стоките на света. Но тук сме има няма 6 милиона и нищо не произвеждаме, и пак сме турбо зле от към екология...Евала на държавния апарат, със сигурност не е било лесно държавата да се съсипе до такава степен.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
голям преход, голямо чудо - не остана народ, до това сведоха нещата, пълен анихилизъм и геноцид от страна на политиците, няма виновни естествено
1
3
 
22
 
! Отговори
zeus преди 7 години
За 27 години "демокрация" поведохме във всички негативни класации!