Това е Стилияна, която кара камион, автобус, а скоро... и самолет

Студентката има цели 16 свидетелства за управление на МПС
6 апр 2017 16:07,
111
Това е Стилияна, която кара камион, автобус, а скоро... и самолет
Снимка: Личен архив

Познавате ли някой, който има 16 свидетелства за управление на МПС? И те не са му достатъчни! Затова учи и за пилот и скоро ще може да управлява товарен самолет.

Ако не, запознайте се – това е Стилияна Бакалова, четвъртокурсничката от специалността "Авиационна техника и технологии" в Техническия университет – филиал Пловдив.

Стилияна познава добре силните си страни, които ще я направят не само добър авиоинженер, но и пилот. Нещо повече, тя е убедена, че не може в бъдеще да конструира добри самолети и дрони, ако никога през живота си не е летяла сама или не е управлявала безпилотен летателен апарат.

Затова най-напред се научава да кара всички земни машини, за да премине след това към пилотиране на двуместни витлови самолети, а отскоро – и транспортни самолети.

Ето списъка на шеснадесетте свидетелства за управление, които Стилияна Бакалова е защитила: АМ, А1, А2, A, B1, B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE, Tkт. По просто казано Стилияна може да кара мотоциклет, мотопед, автомобил, камион, автобус, автомобил с ремарке, камион с ремарке, автобус с ремарке, трактор. А от 2014 година започва да учи за пилот.

"През 2014 година започнах моето летателно обучение в Авиационен център "Ратан", гр. Долна Баня, което преминава през 4 етапа, за покриване на изпитите за първоначално летателно свидетелство. След което положих успешно практически и 9 теоретични изпита и получих свидетелство за летателна правоспособност PPL(A) – Private Pilot License, което не ми дава право да пилотирам с търговска дейност, а само като любител-пилот", разказва тя пред Dnes.bg.

През 2015 година Стилияна Бакалова продължава своето обучение и придобива свидетелство за правоспособност на транспортен пилот на самолет – ATPL(A) – Airline Transport Pilot License.

Натрупала е над 180 часа летателен стаж в момента се обучава по програмата за покриване на етапа CPL(A) – Commercial Pilot license, което означава, че след още изпити тя ще има право да управлява самолети,  извършващи търговска дейност.

Като студентка Стилияна Бакалова работи усърдно и публикува свои доклади и научни разработки в национални конференции по технически науки.

В един от докладите си например тя прави прецизен анализ на сравнителните маневрени характеристики на самолетите МиГ-29 и Eurofighter Typhoon. Нейните доклади "Авиационни двигатели", "Математически анализ на маневрените свойства на бойните самолети", "Изследване на маневрените свойства на военни самолети" предизвикват интереса дори на специалистите от българските военно-въздушни сили.

Днес ръководството на ВУЗ-а обяви избраната от Националното представителство на студентските съвети Стилияна Бакалова за "Студент на годината" в областта на техническите науки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "До Батко"Първо, да уточня, аз не съм този дето се е писал "Батко".Но специално си направих труда да преровя коментарите и да намеря Батко какво е писал. И трябва да ти кажа, че на 1000000000000% съм съгласен с него. Само дето не са му криви политиците. Или поне няма как да е толкова силно убеден. Иначе точно обратното - заради такива като теб, си струва да намразя авиацията! СТРУВА СИ!Днес авиацията наистина е само за хора с пари! Абсолютната истина е това!
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментари лишени от критика но натъпкани с глупава идеология и възгледи за нещата, явно това сме българите на ракия и салата да оплюваме нашето бъдеще! Жалки сте хора, заради такива като Вас младите бягат и избират Европа, а дори и Америка. Голяма част омаловажават труда на девойката и коментират категориите което ясно говори, че не можете да разграничите това от основния акцент на статията - авиационното и образование + академичните успехи ( студент на годината и прочие ) Успех момиче!
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БаткоДоста неподготвен коментар, тъй като не отговаря на истината, а е поставен от хора и по-горе които очевидно нямат яснота върху авиацията и професията като цяло. Заради такива комплексари като Вас младите избират "лесното" и бягат в Европа.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Loves2DriveYes, go and get them...those who hate...send them...
36
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не знам за вас, аз лично се отвращавам от такива хора
35
6
 
13
 
! Отговори
сс преди 7 години
Принципно, чудесно за бъдещата тираджийка. Половината от тези изредените се дават заедно с категория C. Другата половина с категории D и C + E. И остава само A - за мотор. Общо 4 курса +- и ако тати има школа или работи в такава, нещата се нареждат. Отделно някои професионални училища дават безплатно обучение за професионални категории.Добре, че после се е ориентирала към авиацията, че да не стане наистина тираджийка :)
34
6
 
11
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
Тази женица има ЕДНО СВИДЕТЕЛСТВО ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС за 16 КАТЕГОРИИ.Този дpacкач, Илиян Вeликов, не прави разлика между свидетелство за управление на МПС и категория! И защо тази женица ще сравнява МиГ-29 с Eurofighter Typhoon? МиГ-29 е полетял през 1977, а тифона - през 1994. И к'во ни занимавате с тази водоплаваща птица, голям праз, много мъже имат повече категории. И кой ще й даде самолет да кара? НИКОЙ!
33
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имала пари - изкарвала книжки... Имала пари - задоволявала прищевки да се учи да се вози на самолет. Що не видях и цените на курсовете да бяхте написали? Да видите тогава истинска "народна любов"! Хората нямат пари да живеят, а тая за книжки ги давала.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 46 Мария Кюри-физик, нобелист; София Ковалевска-математика, астрономия, механика, пожизнен професор на Стикхолмския у-т; Франсоаз Синуси-лекар, нобелист,работи и върху механизма на СПИН; Нети Стивънс-генетик, открива половите хромозоми; Джейн Гудал-антрополог,етолог, 45г. изследва *** в Танзания,Стефани Кволек-химик, изследовател в областта на полимерната химия, откривател на съединение, което има огромно приложения в живота, изобретила чистачките на колите и т.н...
31
22
 
10
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Жената е за да гледа дом и семейство, не да се занимава с мъжки дейности. Това мило девойче сигурно не е правило с*кс от години. Жалко за нея.
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А мъжете къде са безспорно по-добри от жените, освен че иматчушка? Тъпо поставяш въпроса, номер 46. Огледай се на запад - кралица Елизабет, Виктория, Мария Кюри - все по-велики от мъжете си. На изток - Катерина Велика, императрица Цъси ако щеш..На Балканите - тука бъкаме - Нинова, Лепа Брена, Цеца, кой ли не :)Ай че имам да гладя, за разлика от тебе.,
29
0
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 46 преди 7 години
Повечето неща са измислени от мъже, но не виждам това какво те топли, слаед като ти самия не си измислил нищо , а и има много жени които са много по-умни от теб.
28
0
 
16
 
! Отговори
Хах преди 7 години
И аз имам свидетелство за управление на МПС , и само толкова , зад волана-нула. Книжката не кара колата
27
3
 
10
 
! Отговори
Loves2Drive преди 7 години
You go, girl!
26
2
 
5
 
! Отговори
До Кратун преди 7 години
Предполагам ти още от първи клас се оправяш сам без да те издържа никой. Евала за постижението, тази ряпа да яде пред теб.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35Tatiana Calderón - Ето още една състезателка!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 35Susie Wolff - В момента!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 31Maria Teresa de Filippis, Lella Lombardi, Desiré Wilson, Divina Galica - всичките във Формула 1!
22
8
 
18
 
! Отговори
М преди 7 години
Леле колко комплексари има тук! Браво на Стилияна! Трябват ни повече момичета като нея! Подължавай все напред и нагоре!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 27Имаше една американка през 70-те - Шърли Мулдолни (по прякор Ча-ча)Виж в нета колко пъти е държала първото място! Не е Формула едно ама все пак да караш драгстер не е много женска работа! Ана който си може - може!