Първенци сме отзад напред... С най-ниски заплати за почасов труд

В дъното на класацията са и Румъния, Литва, Латвия и Унгария
Обновена: 7 апр 2017 12:30 | 7 апр 2017 12:30,
122
Първенци сме отзад напред... С най-ниски заплати за почасов труд
Снимка: архив Reuters

Държим последното място в ЕС по ниски заплати за почасов труд, показват данни на Евростат за изминалата година.

€4,4 - толкова е ставката, която ни изпраща на 28 място от 28 държави. За сравнение - средното ниво на заплата за час в ЕС е 25,4 евро. В изчисленията не влизат разходите за труд в селското стопанство и публичната администрация.

Още по темата

Разходите за труд се формират от пари за работни заплати, плюс непреки разходи като социалноосигурителните вноски, които плащат работодателите, болнични и други.

Според Евростат в България процентът на разходите извън заплатата е точно 15,8, което означава, че по груби сметки за един час работа средно в страната се плаща надница от 3,7 евро, или малко над 7 лева.

Компания на дъното на статистиката по разходи за труд ни прави Румъния с 5,5 евро на час, в Литва и Латвия сумата е малко над 7 евро, а в Унгария – 8,3 евро.

По този показател най-добре е Дания, където час труд струва близо 10 пъти повече от България – 42 еврo, отбелязва "Труд".

От Евростат уточняват, че анализът обхваща предприятия с 10 или повече служители. В индустрията средните разходи за почасов труд в рамките на ЕС са 26,6 евро за час, а за държавите от еврозоната – средно 32,6 евро на час. В сектора на услугите разходите са по-ниски, съответно 25,8 евро за общността и 28,7 евро за страните, въвели еврото като валута.

В България почасовото заплащане се урежда нормативно с постановление на Министерския съвет, което определя успоредно съществуване на минимална работна заплата (МРЗ) и минимална почасова ставка. По тази формула от 1 януари 2017 г. трудът у нас не може да бъде по-ниско платен от 2,77 лева на час, а минималната заплата нарасна до 460 лева. Въпреки това и по този показател България остава на последно място в ЕС.

Според данни на Евростат към 1 януари МРЗ у нас е била 235 евро, а в Румъния, която и тук ни прави компания на дъното, индикаторът е 275 евро. На първо място в тази класация е Люксембург, където заплатите не могат да бъдат под 1999 евро. Общо в 22 от 28-те членки на ЕС има въведена минимална месечна заплата на национално равнище. Изключение правят Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разходи за труд на работодателя и заплата са две различни неща. Задължително е, когато човек пише на някаква тема, поне малко да поназнайва по тази тема. В статията двете понятия на практика са смесени, като ако човек прочете само заглавието, както масово се и прави, остава с напълно погрешното убеждение, че 4,4 евро на час е за заплата, а това очевидно не е вярно. Даже и като разходи за труд ми се виждат доста надути. По-вероятното е те да са около 3,5-4,0 евро на час.
15
0
 
4
 
! Отговори
не след преди 7 години
дълго заплатите ще станат още по-ниски, като всички цени се вдигнат.
14
0
 
18
 
! Отговори
??? преди 7 години
4,4 евро на час, означава заплата от 1377 лева на месец при 8 часов работен ден и 20 работни дни в месеца. А аз си мислех, че средната заплата е около 700-800 лева, т.е. почти два пъти по-малко.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В българското законодателство не е разрешено да се работи на час. Следователно тази стъкмистика е алабалистика.
12
0
 
12
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Да ти имам примера за производителност на труда, но даже и по него пак не си в час. не знам за какви колички говориш, но примерно ако това е изкопан ***, то при тези дето имат 10 на час, работодателите им са внедрили технология, която да ги осигурява тези 10 на час, а този с 1 количка на час, няма такава технология - работодателите им са пресметнали, че като плащат на 10 човека за нископроизводителен ръчен труд, ще им е по-евтино, отколкото да плащат на 1 човек с високопроизводителни машини.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво...4,4 ами това се отнася за администрацията на президента на премиера на някой друг,но не и на повечето българи.Хората се опитват да преживяват с 4,4 но това е за 8 часа работа,всички знаят че е такова,но що се правят на умрели лисици незнам.
10
0
 
20
 
! Отговори
маке преди 7 години
добре де срам ли ви е да напишете че не става въпрос за европа а за света
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 6. Абсолютно си прав!
8
0
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Къде е новината? Мафията е на власт, няма значение с какви цветове и лозунги се кичи, това е положението.....
7
2
 
21
 
! Отговори
Оруел преди 7 години
От Бойко с любов!
6
1
 
33
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
От къде идва числото 4,4 евро на час ?Това са 1550 лева заплата на месец ?
5
1
 
31
 
! Отговори
Коментар 4 лъже!!! преди 7 години
До 4 - Това са пълни глупости, които ти се внушават от манипулаторите, за да не недоволстваш. Стига с тия глупости, че сме били по-малко продуктивни... ГЕРБАВИ оправдания... Депутатите нали взимат по 5000 лева заплати. Тва е сигурно щото носят по 100 колички *** на час.
4
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е колко да ви плащат за една количка *** на час, когато другите постигат 10 колички за същото време!
3
0
 
29
 
! Отговори
ПРЕДАН ГЕРБАДЖИЯ преди 7 години
Лъжа е! Бате Бойко каза, че сме най-стабилната държава в ЕС и отбелязваме най-голям икономически растеж от всички! Тази статия е дело на Станишев, Доган, Орешарски и Радан Кънев! Позорят ГЕРБ и смущават общественото спокойствие. На България сега нали й трябва стабилност. Еми да се забранят опозицията и свободата на словото, защото всяват смут и нестабилност!
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Логично: "С най-ниски заплати за почасов труд "....и най-нерентабилни !
1
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как бе, Боко Тиквата нали ви направи заплатите 1052 лв, намали ви тока, парното, водата и газта и сте най-щастливите в Европа, а може би и в света.Затова си го избрахте за трети пореден мандат, сега какво искате ?