"Баба Меца" потегли от София за Кюстендил

Това е най-мощният в Европа парен локомотив
Обновена: 8 апр 2017 12:06 | 8 апр 2017 12:04, Елка Василева
20

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Над 1000 български туристи ще пътуват днес и утре с влаковата композиция, теглена от ретро парния локомотив "Баба Меца".

Това обяви министърът на туризма Стела Балтова, която даде старт на първото пътешествие днес за Лазаровден от Централна гара в София до Кюстендил. Вторият атракционен маршрут е утре за Цветница от София до Черепишкия манастир.

Според Балтова това е дългогодишна мечта както на железничарите, така и на общините, които желаят да посрещат организирани туристи, емоционално обвързани с преоткриването на България и вековната традиция за екскурзии с влак. Тя се надява подобни пътувания да се превърнат в нов търсен продукт, който да се реализира от туроператорите. За общините е възможност да покажат своя туристически потенциал.

Министър Балтова посочи, че могат да бъдат организирани програми до Долината на розите – Карлово и Казанлък покрай Празника на розата. Също така до Пловдив, Благоевград и други дестинации.

Цената на билет за отиване и връщане до Кюстендил със запазено място е 43 лв. Влакът ще спре на Радомир, където за половин час локомотивът „Баба Меца“ ще бъде технически обслужен. За любителите на природата са предвидени две спирки: на Земен – да се разгледа Земенския манастир и на Скакавица – за посещение на едноименния водопад. Цената за двупосочен билет до Черепишкия манастир е 31 лв. Тръгването е утре на 9 април в 09:30 ч.

В цял свят пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите преживявания, защото изисква огромен енергиен и трудов ресурс, а поддръжката на старите състави е несъизмеримо по-трудна от всеки друг вид ремонтна дейност.

В България чуждите туристи плащат едноседмични пакети на цени, които започват от 3500 евро на човек – цена без аналог за туристическо преживяване в страната, обясни министър Балтова. Такива продукти се предлагат от няколко български туроператори, които включват още посещение на опера и балет.

Парният локомотив "Баба Меца" е от серията 46.03 и е най-мощният в Европа, а неговата колосна система по формулата 1-6-2, проектирана от български инженери, е уникална за света.

Локомотивът е построен през 1931 година в Полша. На него в продължение на три години като огняр работи и поетът Никола Вапцаров.

Локомотивът е възстановен от машиниста Ангел Алексиев, който заедно с двама помощници го връща към живот и от 2015 година отново вози влакови композиции.

Наречен е "Баба Мец" заради огромните си размери и изключителната тяга. Върху неговото 150-тонно тяло се упражнява 90 тона спирачна сила.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Една позитивна новина! Аман от атентати, политика и ало апаши... Дано има още ретро композиции, има много живописни маршрути по които могат да се движат...
15
0
 
2
 
! Отговори
. преди 7 години
Хубава идея, пътя ктм Кюстендил с влак е много живописен, прочитам сега статияра, докато вдигна гаджето ... дано има и други такива, ама като чета писанията на панелното селячество, май няма смисъл.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баба Меца не е ли партизанското име на Лилето Павлова?
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ima li RESTORANT...
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Върху неговото 150-тонно тяло се упражнява 90 тона спирачна сила."Преписано от "Труд". Там са същите нeгpaмотници.
11
0
 
10
 
! Отговори
Манолски преди 7 години
пуф паф, пуф паф, Местан = анадолския м.анаф
10
1
 
8
 
! Отговори
varg преди 7 години
Парния обърнат назад по посока на движението се тегли от локомотив серия 46 каква е тая атракция ?
9
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Сънно тракат релсите във мрака,от умора ставите болят.
8
4
 
5
 
! Отговори
Bg. преди 7 години
Баба"Меца" скоро ще я вземе- баба Цеца.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
pri tia zaplati i 5lv e mnogo,a barovzite niama da se ka4at
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Собствена тяга, но 46-цата отпред за какво беше?За всеки случай?
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЛАКЧЕТО Е СУПЕР!!!НО СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ Е КАТО ПО СТАРИТЕ УЕСТЪРНИ КЪДЕТО ТОЯ ДЕТО ЗАРЕЖДА С ВЪГЛИЩА ИЛИ ДЪРВА ГО ПРАВИ НЕПРЕСТАННО :D
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До истина еМоже а и верочтно е на дърва.
3
2
 
8
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Ех, жалко че не съм в БГ, иначе веднага щях да се повозя на баба Меца :) Особено, след като видях какъв лукс са вагоните
2
5
 
12
 
! Отговори
Anonimen до 1-ви са преди 7 години
Не си оригинален
1
29
 
6
 
! Отговори
истина е преди 7 години
И гори 4 тона въглища от София до Кюстендил , а се борим срещу вредните емизии !! За пари всичко се унищожава !!