Епидемия от морбили? Твърде вероятно!

Лекарите няма да са изненадани, според специалист
8
Епидемия от морбили? Твърде вероятно!
Снимка: архив, БулФото

Твърде вероятно е да избухне епидемия от морбили. Това каза проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести във ВМА, в предаването "Лице в лице" на bTV.

Той допълни, че това не е изненада за лекарите, особено след последната епидемия през 2009 г., когато са направили анализ защо се е стигнало до там.
Още по темата
По думите му причините са и в организацията на здравеопазването, и от етническо-битов характер.
 
"През 2009 г. в първото тримесечие броят на заболелите е 34 човека, в момента са 36. След една година броят става 24 000", каза проф. Плочев.
 
Като една от първите причини за разпространението на болестта професорът посочи избора на общопрактикуващ лекар. Голяма част от ромите нямат въобще такъв, а и никой не контролира дали реално са имунизирани.
 
Липсата на постоянен адрес и отказът от имунизации също са сред причините за морбили, обясни проф. Плочев.
 
Той допълни, че ромският етнос отказва да се имунизира заради ниска здравна култура и някои виждания на негови лидери, че това има за цел да ги стерилизира.
 
Тези анализи са правени в кв. "Надежда" в Сливен, където е била предишната епидемия, разясни професорът.
 
Друга причина за разпространението на заразата е ефективността на ваксината, обясни проф. Плочев.
 
"Производителят казва, че в 95% тя развива достатъчен имунитет. Причината за втора имунизация на 12-годишна възраст, не е защото първата не е задействала, а за да покрие тези 5%. Тук идва въпросът адекватен ли е имунизационният календар. Ние ги имунизираме на 12-13 години, а те тогава вече са родили, вече имат деца. Тук е проблемът. Не трябва ли, както препоръчват фирмите производителки и както е в Европа, имунизацията да стане в момента, в който детето промени средата и начина си на общуване, т.е. училище, на 6 – 7 години. Имунизационният календар у нас върви по пътя на инерцията от 72-ра година, когато е въведена имунизацията, препоръчали сме това да се коригира", допълни професорът. По думите му неваксиниран набор няма.
 
Той обясни, че има един не малък процент майки, които не са имунизирани и в момента раждат деца, а малките не се имунизират до 6 месеца, защото имат имунитет от майката.

8
Още по темата: морбилиКамен Плочев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Епидемия от морбили? Твърде вероятно!"
Аз пък смятам, че е твърде вероятно след като се сключат едни договори за ваксини повече нищо да не се чуе по случая. Още по-малко за епидемии от морбили.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав съм бил да се страхувам преди няколко седмици, когато експертите от МЗ казваха няма опасност. От тяхното няма страшно мак най- много трябва да ни е страх.
1
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епидемиите от морбили са в резултат на кампаниите по ваксиниране. Нека спеца каже какъв документ попълват личните лекари при наличие на оплаквания след ваксинации. Нека каже къде може да видим тази статистика. Отговора е че не се води статистика.