Водата в Хасково още е отровна

Отново е със завишено съдържание на уран
14 апр 2017 16:21, Петя Славова
23
Водата в Хасково още е отровна
Снимка: архив, Reuters

Нови проби от кладенци за питейна вода, от водопроводи и от крайни потребители в Хасково отново сочат завишено, макар и в незначителна спрямо нормата степен, съдържание на показателя "свободен уран". Това съобщи пред БТА областният управител инж. Митко Ангелов.

Още по темата

Пробите от 4 кладенеца на помпена станция "Хасково 1" са със стойности 0,04 - 0,07 микрограма на литър при допустима норма 0,03 микрограма на литър, уточни Ангелов. Именно в тази вододайна зона, която снабдява 3 квартала с вода, още в октомври миналата година бяха установени съществени отклонения в нормата на показателите "свободен уран" и "алфа лъчене". Други 4 сондажа вече бяха спрени след като резултатите станаха известни на 7 април тази година, пише БТА.

Образците са изследвани в централната лаборатория на МОСВ, поясни още областният управител. По думите му днес трябва да бъде извършен байпас от водопровод на Северната вододайна зона на града, където водата е с нормални показатели, до колекторния кладенец на проблемната сондажна зона и ВиК - мрежата, която захранва.

Вчера здравното министерство препоръча жителите на града да не използват водата от мрежата за пиене и готвене, а само за хигиенни нужди. ВиК - Хасково трябва да осигури 7 водоноски, които ще бъдат разположени в зони с учебни, социални и здравни заведения, реши снощи спешна среща по проблема при областния управител Минко Ангелов с представители на ВиК, РЗИ и общината.


23
Още по темата: водауранХасково
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Know how преди 4 години
В Хасково всички са с окапали коса и зъби....
16
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
България, освен на злато и минерални води е богата и на уранова руда.. Едно време имаше доста мини, които бяха запечатани в ранните дни на прехода. Обезопасени са колкото да не е без хич и е само въпрос на време да избият отрови и на други места...
15
1
 
4
 
! Отговори
ТРОВЯТ ВИ ,БЕ.... преди 4 години
ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ И НЕЙНИТЕ ЧИНОВНИЦИ ---СЕ ПРАВЯТ НА УДАРЕНИ!!
КЪДЕ СА ОНИЯ *** ОТ --"ЗАЩИТА НА ОКОЛНОТО СРЕДА"....??!!

ЗАЩО СА СИ ТРАЯЛИ ЗА УРАНОВИТЕ МИНИ НА -----БИВШИЯ СССР??!!!

ИЗМЕТЕТЕ ТАЯ ЧЕРВЕНА СГ.АН!
14
2
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 4 години
УРАНА в ХАСКОВО ----СКЪП СПОМЕН ОТ...." братския СССР"..!
ПИЙТЕ ПО ЕДНА РАКИЯ ,БЕ.....ЗА Т.Живков!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Урана най вероятно се е взел от бившия рудник. Използвеше се метод при който в земята се инжектираше киселина , която разтваряше урана и после я изпомпваха и изпращаха за преработка в СССР. В началото на демокрацията рудника беше затворен и всичко се забрави. Явно не само от хората а и от държавата.Сега вероятно подпочвените води са си намерили някакъв път към вододайната зона.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водата им не ставала за пиене, а бирата им става ли за пиене?
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой знае колко години са крили и хората са се тровили.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От уранодобива. "Доскоро съоръженията се виждаха като тръгнеш от Хасково посока с. Минерални бани. Е , бяха разграбени тръбите "
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали няма косвена връзка точно с началото на активния "бираджийски" сезон и желание за разместване на пазарни позиции???иначе хасковлии сигурно са им навикнали - и на водата,и на йоните,и на всичко...........
8
0
 
9
 
! Отговори
P.S. 8 преди 4 години
А сега виждам че по-долу вече са ми отговорили на въпроса с понижена трудност, за това добавям въпрос с повишена трудност: ЗАЩО МЕДИИ, ПОЛИТИЦИ И КЗП КРИЯТ ОТ ОБЩЕСТВОТО ЧЕ ВЪПРОСНИТЕ МАРКИ БИРА ПЪЛНЯТ ВОДАТА СИ ОТ СЪЩИЯ ВОДОИЗТОЧНИК???????????
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си мислите че само хората в Хасково са пили от урановата вода, жестоко се лъжете! Въпрос с понижена трудност (който медиите умишлено крият): Коя известна и много разпространена марка бира черпи водата си от същия водоизточник???
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тези още ли не са спрели напълно водоподаването? Тези знаят ли какво представлява урана? Урана е такава руда която облъчва селянжърииии! А знаете ли това облъчване до какво води селянжърии? Води до рак левкимия опадане на косата и зъбите от всички дупки на тялото започва да ви тече кръв и започвате да се разпадате селянжърииии!!!!В момента самите батерии на чешмите излъчват радиация. Абе на тая територия само простоци ли са останали?????
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тренират ни за АЕЦ Белене.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за животните?
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А една жена представител на нечия институция заяви най безотговорно по телевизията,че уранът в малки количества бил полезен за човека!И,че във водата на Хасково нямало отрова?!Тази жена трябва моментално да бъде уволнена.Да,ама надали.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОСВ да изследва продукцията на местните пивовари, които разнасят стоката си в цялата страна. Искаме данни за бирата Каменица и Астика.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо повече за причините знае ли се?