Заради празниците: Икономиката ни по-бедна с 1,5 млрд. лева!

Родният работник често използвал и болнични – по 10 дни в годината
14 апр 2017 19:02, Петя Славова
288
Заради празниците: Икономиката ни по-бедна с 1,5 млрд. лева!
Снимка: архив, Булфото

Над 1,5 милиарда лева ще струват на икономиката допълнителните 12 почивни дни. Тези пари реално няма да се изработят от фирмите, които трябва да не работят заради празниците. Загуби се начисляват и от по-големи надници на работниците, както и от спада в оборотите.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев заради новия принцип почивните дни са се увеличили и през 2017 г. работните дни са рекордно малко - 248. Той признава, че това отчасти се дължи и на факта, че годината е започнала в неделя.

От началото на тази година не се отработват почивните дни, когато обаче официален празник се пада през уикенда, почивен е следващият понеделник. Сметките показват, че през 2017 г. извънредни почивни понеделници са на 2 януари и 8 май. Така през тази година ще се почива общо 12 дни заради официални празници, пише "Монитор".

Ако към тях добавим дните около Коледа и Великден, то те набъбват на 16 дни. Догодина пък ни очакват три почивни допълнителни понеделника, без да броим коледните и великденските празници. Това са 5 март, 7 май и 24 септември. Причината е, че Националният празник на 3 март и Денят на Независимостта на 22 септември се падат в събота, а Гергьовден пък е в неделя.

У нас почивките по празници са два пъти повече от тези в страните от Западна Европа, а производителността на труда е най-ниската в ЕС, заяви Велев. Българският работник често използвал болнични – средно по 10 дни в годината. Именно затова и заплатите са най-ниски, смята представителят на работодателските организации.

Данните на "Евростат" за отработени дни в седмицата – последното изследване от 2015 г., сочат, че българският работник е в златната среда, на последно място е Холандия. Изследването по полове обаче показва, че българската жена има най-много отработени дни в Европа. Водещи при мъжете е Турция.

Данни на Главната инспекция по труда показват, че българите обаче имат право на едни от най-късите платени отпуски сред всичките държави - членки на ЕС и европейската икономическа зона. По 20 дни платен отпуск имат работещите в 1/3 от страните членки в европейските общности. С кратък отпуск са и в Белгия, Ирландия, Кипър, Латвия, Холандия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария и Чехия. В Кипър обаче служителите се трудят с 8 часа повече от българите.

В още 3 страни – Гърция, Полша и Лихтенщайн, максималният годишен платен отпуск също е 20 дни, но може да бъде увеличен в зависимост от трудовия стаж на служителите. Между 22 и 25 дни почивка имат трудещите се в Германия, Дания, Люксембург, Малта, Норвегия, Португалия и Швеция. Цели 28 дни извън офиса предвижда законодателството на Естония, Литва, Ирландия и Великобритания. В 5 държави годишният платен отпуск е цял месец. По 30 дни почивка има в Испания, Италия, Финландия, Франция и Австрия.


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
1
 
! Отговори
val преди 1 година
С такъв бизнес каво ли му остава на човек, освен да имигрира (аз го направих). Минималната отпуска в Германия е 20 дена. В повечето случаи е 26-28 дни. Средно статистически Германците боледуват по 15 дни в годината. Има не малко фирми в които условията на труд не са на особенно ниво, като извънредният труд не се заплаща допълнително, но за това са си виновни единствено тези които работят там и не знаят как да преговарят. А закона пази доста добре работника....
199
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
отдавна искам да попитам една рода защо измени какво не ти хареса доброта стил култура работа етика възпитание нима тая твоя шевка е подбра от нас в сверата на бизнеса какво владее повече от това което ние знаем нищо и тя е като нас но ти си и работник слушаия а нас може да лъжеш кого лъжеш себе си цуре не се заблуждаваи на грешен път си тръгнала ти и тия около теб е говорим с недолъвки благодаря за лъжите
198
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
нашето мнение не само няма да е чуто ми ще сме и луди заради тия прост народ проста държава бизнеса им виновен криви им ушите да живее корупцията кради и яж
197
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
тогавва ще реват кански а дотогава ние ще сме глас в пустиня
196
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
лошото продължава да върви и след великден е да са живи и здрави всичките евтини и орупирани служители а бъдете весели чудно мие шефа ви как не даде интервию що да го прави тои се наяде по много дано когато стане трагедия на пътя тоя прост народ се усети какво губи
195
1
 
7
 
! Отговори
Boli me shnura преди 1 година
Да го душат работодателите, ич не ме интересува какво са загубили и какво губи българската икономика. За 700 лева заплата при наеми по 400 и сметки по 200, могат да се радват, че все още има балъци, дето да бачкотят....
194
2
 
7
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 година
Незабавно да се забранят празниците и болничните! А, забравих-да се работи и в събота, и в незеля и то по 14 часа! Само така ще оправим бизнеса!
193
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупаци, при капитализма е така. Радвайте се, докато все още имате платен отпуск, скоро и това ще махнат, както и пенсиите. И да скачате , ей!
192
1
 
18
 
! Отговори
истината преди 1 година
Баща ми работи за голям аграрен бос в Североизточна България. Тъй като на боса му напуснали накуп няколко служителя и други били недоволни решил да вдигне заплатите със 200лв, което за тази част от страната са си значително увеличение. Известно време след това на събор на земеделците другите му "конкуренти" му се оплакали и нахокали защо вдигнал заплатите, подбивал техните заплати. И той пак ги намалил. После нямало картели и заплатите зависили от празниците, болничните и пр. Как па не. ХаХа!!!
191
1
 
7
 
! Отговори
истината преди 1 година
Работи за голям аграрен бос в Североизточна България. Тъй като му напуснали накуп няколко служителя и други били недоволни решил да вдигне заплатите със 200лв, което за тази част от страната са си значително увеличение. Известно време след това на събор на земеделците другите му "конкуренти" му се оплакали и нахокали защо вдигнал заплатите, подбивал техните заплати. И той пак ги намалил. После нямало картели и заплатите зависили от празниците, болничните и пр. Как па не. ХаХа!!!
190
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономиката на България е нараснала значително през последните години, износа също. Защо заплатите не нарастват с това темпо? Пак ли е свързано с празниците и болничните? Ше ви е*** ваще м*** неграмотни беге мутри наречени работодатели.
189
0
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 1 година
Към Рамзес:
Правилно разсъждаваш. Да се работи по 16 часа( волът трябва и да спи) и да не се ' консумира' повече от хляб и вода, щото иначе ставаме " консуматорско общество" , а срещу това се бори цялото прогресивно човечество. Заработеното? Ами заработеното да прибират държавата и банките- те не са общество, " консуматорско общество",, де!
188
0
 
11
 
! Отговори
Производител преди 1 година
Производителност на труда е количеството стоки делено на хората нужни за производстовото. Или роизвеждаме нещо за Х пари и даваме У за заплати. Сега, заварчика бай Иван от неговия труд требе да се задели за администрация, счетоводство и др. вкл. новия мерчан на шефа. Което означава че организацията на труда ако не е оптимизирана - бай Иван може да е 2 пъти по добър от хер Мюлер - ПТ в това предприяте в крайна сметка е ниска. Стига сте вменявали че работниците са си виновни за ниските си заплати!
187
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са камарите от лапачи и неразбирачи ???
186
0
 
11
 
! Отговори
Рамзес I, фараон преди 1 година
По тази логика почивните събота и неделя струват милиарди и трябва да бъдат отменени.
Освен това осем часовият работен ден излиза скъпо и затова трябва да стане 24 часов.
Плащането на заплати е неизгодно за фирмите и трябва да се въведе в кодекса на труда връзване и бой с пръчка на работещите като метод за мотивация. Добра бизнес практика доказана още в древен египет.
185
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Според тъй наречените работодатели е ниска производителноста на труда и затова са ниски заплатите. Със стари машини не можеш да очакваш производителност, но колко работодатели обновяват производството? Чакат само печалбите, а тези долу в цеха да търпят, че безработните чакат.
184
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само заради празниците. В някои фирми си позволяват след като са работили само 12 часа да ходят да спят а някои дори да почиват в неделя. При това положение как няма да ни е бедна икономиката
183
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искат да работят бе никои не ги кара, после ама заплатите ниски е ти кога работи че да ти е по висока. Разправят врели некипели за Германия и Англия, ама като отида и все бачкат щото ако не работиш извънредно и нема кинти. Дойдат в БГ-то с някои 10г Мерцедес които хората са хвърлили на скрап и се гъзареят, търсят тука зъболекар защото там немогат да го платат и хвърлат някои лев в кръчмата, че и това е скъпо на запад. Ама там знаеш за какво работиш, за 35кв.м жилище....Натискайти на ракия...
182
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕХ ВЕЛЕВ, РАЗБИРАМ ВИ БОЛКАТА, ЧЕ РОБИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА СТАВАТ ОКАТИ, ПО СКОРО УПРАВЛЯВАЩИТЕ, ОТИ СЕ ОФЕКАЛИХТЕ И РОБИТЕ ВИ ИЗБЕГАХА. КОЛКОТО И ПРОСТАШКО ФЪФЛЕНЕ И ПЛАЧ ДА РОНИТЕ НЕМА КОЙ ДА ВИ ЧУЕ. ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ВЪВЕДЕ НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ И ЕВРОПЕЙСКИ ДАНЪЦИ- ВЪВ ФРАНЦИЯ ТЕ СТИГАХА ДО 75% А СЕГА РАБОТЕЩИТЕ- РОБИ, А КАТО ТРЕБИ ДА ПЛАЩАТЕ - ПРЕХВЪРЛЯТЕ ФИРМАТА НА СОЦИАЛНО СЛАБ И РЕВЕТЕ ЧЕ НЕМА КОЙ ДА ВИ ПОМОГНЕ. КРЕАТИВНОСТТА ВИ ВЕЛЕВ СТИГА ДО ТЪРСЕНЕ НА НОВИ СОЦИАЛНО СЛАБИ.
181
0
 
25
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Ето виждате ли, че представителите на "бизнеса" в България са комунисти?
Много ни били празниците! Уж се пишат първи християни, Бойко Борисов неистово се кръсти като влезе в църква, а сега бизнесът вика, много ни били празниците.
Ми какво искат? Да махнат християнските празници ли?
Глупости! Много били празниците, много сме били боледували - ми ще боледуваме я!
Като няма трудова медицина, никой не се грижи за работника си, как няма да боледуваме!
Само нацистите са карали болните да работят!