Прецизен мониторинг на водата в Хасково след Великден

Семерджиев провери изпълнението на указанията по проблема с водата
Обновена: 15 апр 2017 15:43 | 15 апр 2017 15:39,
20
Прецизен мониторинг на водата в Хасково след Великден
Снимка: Архив, Reuters

Прецизен мониторинг ще бъде извършен на всички сондажни кладенци за питейна вода в Хасково веднага след Великденските празници. Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с повишените показатели "уран" и "алфа активност". Това бе решено на координационна среща в областната администрация в Хасково с участието на служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и на зам.-министър Галин Каменов, съобщи пресслужбата на администрацията.

Още по темата

Двамата бяха в Хасково днес, за да инспектират как се изпълняват указанията на Междуведомствената комисия от МЗ, МОСВ и МРРБ по ситуацията с временните ограничения за ползване на питейната вода в областния център.

На 18 април ще бъде извършен пълният мониторинг на кладенците и на водата при крайни потребители за наличието на уран. Пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове, се уточнява в съобщението.

Министерството на здравеопазването е "реагирало светкавично", след като е научило за проблема в Хасково преди дни, е посочил д-р Семерджиев.

Ограничаването на ползването на водата за пиене и готвене е превантивна мярка, въпреки незначителния здравен риск за хората, обясниха от областната управа. Оттам информират още, че населението ще бъде уведомено своевременно за всяка предприета мярка.

В момента 12 водоноски в различни квартали на града осигуряват питейна вода. На здравните и социалните заведения, както и в детските градини и ясли, е доставена бутилирана минерална вода.

Фирмата доставчик на храна за детски, социални и здравни заведения е била предупредена от кмета на града Добри Беливанов да готви само с бутилирана вода, съобщи общинският пресцентър.

Доставчикът е уверил, че веднага след препоръката водата да не се използва за пиене и готвене употребяват вода от водоноска. Сега след настояването вече започнат да приготвят храната само с фабрично бутилирана вода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
Арести за убииците преди 7 години
МНого наши опитни експерти и ръководители бяха избити в Белене чрез ползване на ХЛОР ТОКСИЧНИ Отровни разтвори подавани вместо питейна вода.Отровените пили от чешмите или яли супи в ресторанти с кафе ходят на лекари и там им предписват по няколко лекарства за ежедневна употреба до гроб.Измират от инсулти иинфаркти вкл в час по физическо..Тестове биогеохимични на течноста течаща от чешмите доказаха токсични и канцерогенни съединенния правещи и скоротечен рак.
12
1
 
1
 
! Отговори
АМАН от убиици преди 7 години
Да се правят паралелни анализи на водат аот воени химици и уранчици от Спец лаболатории от СОфия.УБииците от МИнистерство на тн"Здравеопазване" отравят вече десетки години милиони българи и туристи с тежко терористични химически оръжия - ХЛОР ТОКСИЧНИ.ЦЕЛ - ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА МИЛИОНИ БОЛНИ ЗА Ограбване чрез мед мафията .КОлкото по болни и по трайно отровени са толкова повече милиарди годишно крадат мед мафиотите.Естове провеждани години наред доказаха чв убиват с инсулти,инфаркти и рак нагло
11
0
 
2
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
По време на Чернобилската ядрена авария имаше такъв виц. "Какво е радиация? Нищо, което непрекъснато намалява."Няма особена разлика със сегашната информация.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За водата разбрахме, кажете за бирата АСТИКА и КАМЕНИЦА и другите техни. Има ли и ако има, колко уран има в тях?
9
0
 
6
 
! Отговори
Хасковлия преди 7 години
Лабораториите които са изследвали водата са имитирали работа. Сега и правителството имитира , че прави нещо.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква светкавична реакция бе . Че то реакция на държавата почти няма.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати и реакцията. Хората не знаят какво да правят ,а чиновниците, от които зависи да бъде направено изследване са си взели отпуска. Здравният министър се промъква като мишка в Хасково. Дошъл бил инкогнито. Не мога да си представя как би реагирало правителството ако стане война. Да пази господ.
6
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Василия Пейчева - мониторинг? Такава дума няма в Българския език, моля върнете се в първи клас.
5
0
 
10
 
! Отговори
А преди 7 години
Астиката е на промоция. Народа граби яко стекове с кенчета. Що ли?
4
0
 
10
 
! Отговори
Иван преди 7 години
А бирата скаква вода я оравят там?
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще дойде баце и ще каже а увеличих пенциите, аз плащам пенциите, а пречистих водата!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що след? Ще почивате ли?
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички са знаели- от лобараторията, в която са провели монитиринга, служител във ВиК, който трябва да препрати протоколите в РЗИ и Басейнова дирекция... или всички имитират че работят или да се питаме колко са кадърни.