ДАНС за изминалата година: Изгонила 22-ма терористи

Киберзащитата на България продължава да е уязвима
10
ДАНС за изминалата година: Изгонила 22-ма терористи
Снимка: архив, Булфото

22 лица, съпричастни към терористична дейност, са експулсирани или са получили забрана за влизане в страната ни, със заповеди от ДАНС през миналата година. Други 221 са получили отказ за закрила у нас, след като са преценени като опасни за страната ни, става ясно от отчета на контраразузнавателната служба за 2016 г.

Като цяло се отчита относително намаляване на миграционния натиск към България в сравнение с 2015 г., но той запазва високи стойности.

Образователните дефицити на мигрантите и значителните културните различия с приемните общества ще продължат да създават проблеми с интеграцията и да генерират рискове за сигурността, предупреждават от ДАНС.

Извършените и предотвратените през периода терористични актове в европейски страни, в които участват лица с боен опит в действащи конфликти, илюстрират заплахата от проникващите с миграционния поток терористи.

"Наличието на маргинализирани групи и общности сред българското население продължава да се използва от чужди държави за засилване на дезинтеграционните процеси сред тях и на обвързаността им с чужди държавни интереси, в т.ч. чужд национализъм. Уязвимост за демократичния процес създава тенденцията за участие на представители на обособени общности в схеми за "контролиран вот” при провеждането на избори", се посочва в документа.

Киберсигурност

Въпреки предприетите мерки за отстраняване на констатираните слабости в киберзащитата на България, продължават да са налице редица уязвимости, предупреждава ДАНС.

Заради тях през 2016 г. е установено прилагането на почти всички основни типове кибератаки спрямо ведомства и икономически субекти от значение за националната сигурност. Настъпилите или предотвратените последици са свързани с: частична или пълна загуба на данни; невъзможност за ползване на файлове със служебна информация; блокиране на работата и/или интернет комуникациите; имиджови вреди за държавни ведомства; възпрепятстване предоставянето на услуги за населението; нерегламентиран достъп до служебна/чувствителна информация или такава, представляваща държавна тайна; преки финансови щети.

Финансови престъпления

През 2016 г. са осъществени 8 специализирани съвместни операции по линия "горива" с Междуведомствения център, като 6 от тях са изцяло по предоставена от ДАНС информация, в това число за прилагана нелоялна конкуренция чрез продажба на продукти със занижени качествени показатели, както и на горива, доставени по престъпни схеми или в нарушение на фискалните изисквания. Само при 4 от операциите през 2016 г. са спрени от разпространение 18 700 л бензин, иззети са 39 622 л гориво и 19 000 л газ "пропан-бутан" и над 294 000 л течни горива са обект на предварителни обезпечителни мерки от страна на Националната агенция по приходите.

През 2016 г., в резултат от работата на ДАНС по противодействие на корупцията, са осъществени множество операции, при които са задържани длъжностни лица от Национална агенция по приходите, Агенция "Митници", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури", Българска агенция по безопасност на храните, както и лица, заемащи висши държавни длъжности в местната администрация.

Корупция

Повдигнати са обвинения срещу 50 лица от държавната администрация, както и са привлечени като обвиняеми 9 магистрати. Служител на ДАНС с ръководни функции е привлечен също като обвиняем за измама в особено големи размери, документно престъпление и разгласяване на държавна тайна, пише "Труд".

На ръководен служител в МВР са повдигнати обвинения за престъпление по служба и престъпление против правосъдието във връзка с опитите му за оказване на влияние върху магистрати по водено наказателно дело.

Тук можете да откриете целия доклад на ДАНС за 2016 г.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
най добрите икономики имат най добрите агенти , България през соца имаше величия в дс , за мен да си агент означава много - да си хамелеон, да си народен човек , да си природно умен , да си физически подготвен и технически грамотен , да си смел и уникален като индивид , сега повечето в дс са хора с препоръки от частния бизнес удобни на определен кръг , монтана , враца , видин са пример :) личности ни трябват но времето ще реши кога ще сме готови за това
7
0
 
2
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Тия ако са терористи не трябва ли да изгният в затвора !
6
0
 
2
 
! Отговори
МРАВКАТ преди 1 година
НА МЕН МИ СЕ СТРУВА ЧЕ ДАНС Е ЕДНА НЕНУЖНА ПАРАЗИТНА СТРУКТУРА ПРИСВОЯВАЩА ОГРОМНИ ПАРИ ЗА НИЩОПРАВЕНЕ.ЩОМ ТУРСКИЯТ ШПИОНИН МЕСТАН,ПОСЛУШКОТО ЦАЦАТА,ПАСИ,КОСТОВ,ОВЧАРОВ,СТАЛИНКА,ПРЪМОВА ,ЦВЕТАНОВ,БОРИСОВ,МОСКОВ И ОЩЕ ДУЗИНА ПРЕСТЪПНИЦИ СА НА СВОБОДА И ДАЖЕ НИ УПРАВЛЯВАТ.
5
0
 
1
 
! Отговори
Men преди 1 година
Triabva da se zakriat
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Саботажниците на България под различни форми включително пропаганда и икономически саботаж изгониха 2 милиона българи И сега инжектират муджахадини и несъвместими с културата пришалци...гледаите големата картина!
3
1
 
6
 
! Отговори
Смешници преди 1 година
За 10 години работа, ДАНС ИМАТ един Христо Бисеров който е ДОКАЗАНО НЕВИНЕН !!!!
Тая кочина ДАНС трябва да я затворят.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
22 изгонили а влезли 42. Сичкото що е арап и говори бухала - бахала, обратно!
1
0
 
14
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 1 година
22-ма?
Браво!
Ердоган е приготвил 1 милион десантчици в "спортна форма"!