Дъжд, студ и даже сняг... От утре – та цяла седмица

В петък през нощта температурите може да паднат под нулата
8
Дъжд, студ и даже сняг... От утре – та цяла седмица
Снимка: архив Булфото

Ново застудяване и много дъжд очакват синоптиците от утре.

Днес ще има временно стабилизиране на времето, но угре нов циклон ще донесе обилни валежи над цялата страна. В четвъртък към тях ще се добави и вятър, носещ още по-голям студ. Така в петък сутрин местата, на които ще осъмнем със сняг, ще бъдат много повече.

"На София тази сутрин снегът ѝ се размина. В петък евентуално може да се очаква тънка снежна покривка и в столицата", каза климатологът Георги Рачев.

Още по темата

Той съобщи, че валежите, които се очакват, ще са от порядъка 20л/кв.м. Градушките за този месец не са типични, но климатологът не изключи такива да има на места.

"Когато в петък сутринта стане сравнително студено, може да очакваме снеговалежи", каза Рачев.

Той прогнозира, че в петък през нощта температурите ще паднат до 4-5 градуса, а в Западна България за няколко часа те дори ще са под и около нулата – минус 2, минус 3 градуса.

Рачев съобщи, че в планината и планинските места сняг вали и сега. В Тетевен, Троян и Габрово има малка снежна покривка.

"Не е чак толкова страшно, там снежната покривка ще се стопи, но над 1000 м тя ще остане и ще вали още сняг", каза климатологът пред БНТ.

Според Рачев застудяването и снегът не са необичайни за този период на годината. Сняг е валяло и през май, припомни той.

Климатологът прогнозира дъжд на много места в страната за Гергьовден. От края на април пък се очаквало трайно затопляне на времето.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.