Пунктове за годишни прегледи – с нарушения за 100 бона

Нов софтуер ще осигури контролът им в реално време
18 апр 2017 16:52,
10
Пунктове за годишни прегледи – с нарушения за 100 бона
Снимка: архив, Булфото

Близо 100 000 лева глоби отнесоха пунктове за годишни технически прегледи, сочи справка на Министерство на транспорта. Санкциите са наложени за първите три месеца от инспектори на ИА "Автомобилна администрация".

От началото на тази година контролните органи са извършили 793 проверки на технически пунктове, като към момента валидните разрешителни на технически пунктове са 1026. Издадени са 85 наказателни постановления, от които са събрани глобите, а общо съставените актове са 100. През миналата година контролните органи към агенцията са направили 2910 проверки на технически пунктове. А за установени нарушения са съставени общо 533 акта, пише "Монитор".

Издаване на документ за технически преглед, без превозното средство да е минало проверка или без да отговаря на изискванията, е сред най-честите нарушения. Други нередности, които констатират проверяващите, е, че хората, отговорни за извършването на техническите прегледи, не организират и не контролират прегледите според регламента, както и че проверките на колите се правят със съоръжения, неотговарящи на изискванията. Сред редовните нарушения са и липса на документ за платен данък при прегледа, както и непровеждане на нужните проверки на спирачна система, и състоянието на отработилите газове.

През миналата година близо 1,68 млн. леки коли са преминали през технически преглед, от които на близо 200 не е издаден документ за проверка, а на повече от 2300 са дадени временни стикери за 14 дни, в които да отстранят открити технически нарушения.

Освен автомобилите, близо 170 хил. камиона до 3,5 тона и 68,4 хил. тирове са минали през пунктовете за годишни технически прегледи. Документ за техническа годност не е издаден съответно на 16 и 8 камиона, а други общо 362 са били с временни прегледи. Проверени са и над 12,6 хил. автобуса и около 12 хил. мотоциклета. От автобусите само 3 не са преминали годишния технически преглед. Тролеите и трамваите, които са проверени през миналата година, са 168.

Нов софтуер ще определя дали колата минава технически преглед или не. Той ще позволява предаване в реално време на измерените стойности от уредите на техническите пунктове към Централизирана информационна система. Тя автоматично ще определя валидността на прегледа. Това ще позволи контрол в реално време, както и последващ контрол на съхранените данни и работата на служителите в техническите пунктове.

В момента се подготвя проекта за въвеждане на новия софтуер и се очаква в следващите месеци да бъде факт. Системата ще намали влиянието на субективния фактор при измерванията със спирачните стендове, газ анализаторите и димомерите. Така ще се минимизира възможността за фиктивни измервания или манипулирането на реалните резултати от измерванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.