Уникален варненски паметник се нуждае от ремонт

Монументът е на Параскева Николау, построил болница
8

Снимка: Булфото

Паметникът на Параскева Николау пред варненски храм  "Свети Николай Чудотворец" се нуждае от ремонт, заяви отец Василий Шаган, председател на църковното настоятелство.

През годините паметникът е бил местен, дори е бил откраднат, а след това върнат, допълни отец Шаган.

Той отбеляза, че сега паметникът се нуждае от ремонт, тъй като се руши от природните влияния.

"Би било правилно да направим това като едно обществено дело, в знак на благодарност", каза още отец Василий Шаган.

Паметникът е мраморен и с богати орнаменти. Под Красивите колони се намира обелиска на, който пише: "В памет на родолюбеца Парашкева Николов, роден в гр. Варна и живял в гр. Одеса, издигнал на свои средства болница и този храм за поклонение Богу. От благодарното поколение към този, който е почитал и обичал Бога. Вечна му памет.1866 г.5.VI".

През годините заради преустрояването на улиците, църквата загубила своя двор, а паметникът бил преместен на южната фасада.

Параскева Николау е може би най-големият дарител на Варна. Дарява на родния си град болница, завещава част от своите богатства за строежа на църквата "Свети Николай", за стипендии на варненчета, които учели в Атина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Костов преди 6 години
Аз ли не мога да чета, или Камелия се опитва да ме изкара неграмотен??? На паметникът е написано: "В памет на родолюбеца Парашкева Николов, роден в гр. Варна..." Някой може ли да ми каже какво търси в материала нееднократно името Параскева Николау??? Съгласно тогавашната граматика, "родолюбеца Парашкева ..., означава "На родолюбеца ПарашкеВ Николов, а не НиколаУ" Защо се опитват да го изкарат румънец??? Това че е живял в Одеса, не го прави по-малко БЪЛГАРИН, още повече че е роден във Варна!!!!!
7
2
 
4
 
! Отговори
varg преди 6 години
Хората трябва да бъдат спасявани най-напред в годините на жестоката и несправедлива демокрация.
6
0
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Защо Светия синод не развърже тлъстата си кесия, а все чакат ние да се захванем?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега крадат пак новите попове. Къде е челният камък с барелефите и надписа с 6-те чучура от двора на църквата Св. Атанасии в Римските терми във Варна. Той е отпреди христа. Вече и камъните крадът. Къде е каменната арка от цитаделата в двореца в Плиска.
4
0
 
13
 
! Отговори
бай Рангел преди 6 години
Дарявали са хората, осъзнавали са ,че това ще ги запази в народната памет. На сегашните имотни люде ще им запомнят джиповете...за година-две след като приключи земния им път.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало е голям брой благотворителни фондове, основани с конкретно заявени от дарителя цели.След Девети септември тези пари и имоти са били присвоени от държавата, също както и пенсионните фондове. Извършени са и други дивотии. Например, от паметника на лице, дарило средства за построяването на девическата гимназия в един от най-големите ни градове, е била свалена статуята му, а на скъпия постамент сложили статуя на Васил Коларов!
2
0
 
12
 
! Отговори
Днес не се знае преди 6 години
почти нищо за благотворителността в Царство България.Преди време излезе книга, посветена на благотворителността в Габрово по онова време.От време на време се появява и по някой кратък материал като горния.Би трябвало да се направи сериозно, подробно изследване по тази тема, защото фактите са наистина смайващи.Например, БАН е била на издръжката на 15 частни фонда. Държавата е давала само две заплати - на председателя и на секретаря, и е отпускала средства за издаването само на едно списание.
1
0
 
15
 
! Отговори
СС преди 6 години
Велик българин!!