На вилата, към Гърция, на спа курорт… Празник следва празника!

Над 100 000 българи се очаква да слеят празниците около Гергьовден
Обновена: 20 апр 2017 18:55 | 20 апр 2017 18:48,
10
На вилата, към Гърция, на спа курорт… Празник следва празника!
Снимка: архив "Булфото"

Нова дълга поредица почивни дни се задават за хиляди българи, които са решили да слеят в почивни дните между двата празника – 1 и 6 май. Около 120 хиляди са заложили на този вариант, обяви шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Анализът на данните показвал, че повечето от тях ще пътуват основно в страната – при близки, приятели и роднини. Част от хората ще посетят вили, къщи и апартаменти, закупени като втори дом и ще използват времето, за да ги подготвят за летния сезон.

По данни на института общо около 540 хил. пътувания ще има по двата празника в началото на следващия месец. Голяма част от тях ще са насочени към различни краища на страната, пише "Монитор".

Още по темата

Част от хората, които ще поемат на път за празниците, ще се насочат към българското море. Други щели да използват множеството къщи за гости и семейни хотели из страната. Нямало да бъдат малко и онези, които ще заложат на тишината на планината и ще отдъхнат в градчета в Стара планина, Родопите, Рила и Пирин.

Според Румен Драганов натоварване се очаква и в планинските курорти, както и на местата, които предлагат балнео, спа и уелнес.

Институтът за туризъм очаква в началото на май голям поток от българи да се отправи и към чужбина. Анализът показва, че около 170 000 наши сънародници планират почивка зад граница в дните около Гергьовден.

Традиционно най-много ще са онези, които ще тръгнат към Гърция - приблизително 75 хил. Пътувания ще има и към другите ни съседки -  към Сърбия около 14 хил., към Македония – 6000, а също и към Румъния и други европейски страни.

Независимо че празниците в началото на май са български, ще има и много чужденци, които ще дойдат у нас, обясни Драганов. Той прогнозира интензивен културен туризъм в градовете – Варна, Бургас, София и Пловдив.

Институтът прогнозира през май, а и през цялото лято, интензивни съботно-неделни пътувания. Прогнозите са между 160-180 хил. пътувания да има през всеки уикенд, при това без да има празници около него. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Забелязах преди 6 години
Брях, как така? То с толкова мн ого празници кой ще ви изкарва "достойното заплащане"?Па без него от къде тези пари за бензин, почевки и прочее?
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Карат на евтин газ и държавата връща ДДС на фирмите за производство. 4 милиона коли в бг и само 3 % са нови до 5 г.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В кола са по един двама и 2 магистрали няма да им стигнат ако тръгнат 2 милиона от София.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, нали българинът взима само по 430 лева на месец, пък всеки Уикенд и дълги празници на опашки за Гърция !!!..."Роби" !
3
3
 
13
 
! Отговори
гого преди 6 години
алоо менне всички требе ай ти спецове и адвокати да стават, некой и крави требе да пасе и гъцета да гледа да има да плющиш пръжолки и костюмче да ти ушие да се барнеш и ти и фръцлата до теб, хайде недей изкарва 6,5 милиона търтеи и неграмотници....
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Магистрала за 1 ден и после 360 дни нищо.
1
6
 
9
 
! Отговори
Men преди 6 години
До гогоМИ новината се състои в това, че кретащите по панелките и по селата ако си седнат на задните части, понаучат нещо ще могат и де да си изплацикат сланините в някое курортче.