Не само минималната – всички пенсии да скочат, заинатиха се от БСП

Според сметките им индескацията ще струва на бюджета 800 млн. лева
145
Не само минималната – всички пенсии да скочат, заинатиха се от БСП

БСП поиска скок на всички пенсии, не само на минималната, както планират бъдещите управляващи.

Последната индексация на парите на хората от третата възраст е била направена през 2008 г. и оттогава досега разликата между т.нар. стари и нови пенсии вече е огромна, смятат социалистите.

Заради това те внесоха промени в Закона за социалното осигуряване, с което искат от юли тази година пенсиите да бъдат индексирани съобразно средноосигурителния доход за 2013 г.

Още по темата

Това е и първият проектозакон на червените в новия парламент, продиктуван от както обясни Драгомир Стойнев "интересите на тези милион българи, които гласуваха за нас".

Според разчетите на БСП индексацията на всички пенсии ще струва на бюджета около 800 милиона лева на година.

Пенсиите ще се увеличат различно. Тези, които са приключили с трудовата си си дейност преди 2000 г. и са излезли в заслужена почивка, ще получат около 20% повече пари, ако искането на БСП стане факт.

Най- малко индексацията ще се усети от хората, които са се пенсионирали най-скоро, уточни Стойнев.

Съпартиецът му Жельо Бойчев добави, че вече е внесено и предложението за решение на парламента депутатските заплати да се замразят и то към стара дата - декември 2016 г.

Заявка за това даде вчера червената шефка Корнелия Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
10
 
! Отговори
ощетен преди 7 години
С 40 год стаж и последните двадесет години с непрекъснато повишаване на образованието си и къртовски труд по-вече от 10 часа на ден с удръжки над 400 лв. изчислената пенсия ми е 1 200 лв., но пак ми я крадат незаслужено се поощряват лентяите и крадците.Квалифицираните специалисти да бягат в чужбина!
81
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социалните пенсии се дават НЕ защото са заслужени, а поради опасност от бунтове на хора с малки или без никакви доходи. Социално и справедливо са две противоречащи си категории. А да не забравяме: на избори всички имаме по един глас. Така че е необходим баланс.
80
7
 
21
 
! Отговори
До 96 преди 7 години
Нещо си се объркал.Когато БСП бяха на власт ми вдигнаха заплатата с 200 лв.а пенсията на баба ми с 10%.Единствено гербаджиите вдигаха с по 2% пенсиите и на всичкото отгоре се оплакваха,че пенсионерите са изяли бюджета.При положение,че са милионери и пенсии няма да им трябват,за тях е нормално да подложат на геноцид горките хора,работили цял живот за тая държава и за тях.
79
2
 
14
 
! Отговори
справедливост преди 7 години
Добре че БСП не са на власт та предлагат нещо умно. С повишение на минималната да се вдигне и тавана на 1 000 лв. нали някой си е плащал за реална пенсия, а не осигурените крали цял живот защо да ги издържаме?
78
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки платен и неплатен коментатор знае,какво стои зад намерението на бсп и имено не,че са се загрижили за старите хора,забравихте ли че им увеличаваха пенсиите с 4 лв?Дълбоко зад намерението им стои хватка за герб и патриотите имено да похарчат пари и за хора,които вземат 900 пенсии,за да саботират бюджета,всеки знае това и филмите тепърва започват.Ако не са бг в чужбина да помагат на старите хора незнам как оцеляват досега..има и самотни и болни..подигравката на бсп е тотална и жалко ..
77
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
89 Уважавам мнението ви,но вижте тавана наистина.Познавам пенсионер,който 30 години е работил тежка работа в голям завод и си е заслужил тавана,щом му плащат толкова.Въпроса е за малките пенсии за,които е неблагодарна държавата.Познавам баба,която е била детска учителка 40 години и получава 150 лв пенсия.Отдала е много като учителка да възпитава деца.И е справедливо техните пенсии да повишат на хората,които са се трудили толкова много,а не на всички както искат бсп и то за да повредят бюдж
76
0
 
18
 
! Отговори
@@@@ преди 7 години
Ако приемат да се вдигне само минималната пенсия ще предизвикат социален взрив. Подобен подход е крайно несправедлив. Крайно време е родителите ни да получат по-достойни старини, но не и тези, които с нищо не са се постарали да допринесат за пенсионния фонд.
75
0
 
13
 
! Отговори
До Частните фондове преди 7 години
Частните фондове ще бъдат следващата голяма кражба след няколко години. Вече се пече. Най-големия фонд го купи офшорка и никой не може да хване следите на кого е. Свързани фирми -на шофьора, на секретарката инвестиране в тях, разходи, фалити и сме готови. КТБ ще ни се види като кражба от бакалията, само да се наберат още парички и гледайте какво се случва...
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези с маките вноски всъщност си вземат пенсията предварително.
73
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Средно грамотен човек ще се съгласи, че пенсиите трябва да се вдигнат на всички. Това е справедливо. Не може да се вдиган песните на тези, които никога не са се осигурявали и нямат никакъв принос /голяма част от малцинствените групи/.Тези , който са работили 40 г. и вземат пр. 201 лв. и повече , не получават нищо.Що за извратеност от министъра на финансите.Не може, човек който се е лишава от средства, за да се осигурява на истинската си заплата, сега да му кажат "гледай се работата". Болен мозък
72
0
 
6
 
! Отговори
БЪДЕЩ КЛОШАР преди 7 години
И КАТО ЗА 380 ЩЕ ТИ БЪДЕ НЯКОГА ПЕНСИЙКАТА, АКО ВЪОБЩЕ СТИГНЕШ ДО НЕЯ.
71
1
 
16
 
! Отговори
д0 79 преди 7 години
а как да стане ако не са всичките? Как да си плащам осигуровките, когато мога и без да работя да дойде някой *** и да каже - ще вдигнем на мързеливите, вие се оправяите. Защото сега какво се получава:Хасан лежал цял живот. Внесъл 3,50 общо осигуровки. Оп социална пенсия - 200лвИван бачкал цял живот. Внасял осигуровки - 210 лв. Богат е. Няма да му я пипаме...Не се ли замисляш, че за да получаваш малка пенсия си допринесъл малко (т.е малки вноски), я не си работил, я си си ги прибирал...
70
2
 
9
 
! Отговори
до 70 и някой си преди 7 години
Той 56 не ти казва за колко работи , а на колко го осигуряват - на минималната , и аз лятото заработвах 1000+ в една дискотека на морето , но в пенсионното пише 380лв.
69
0
 
5
 
! Отговори
ganio преди 7 години
Nqma da ima visoko pensii dokato na se svie siviq Sektor na pone 10%. Pri godishna pechalba ot 100000lv ne moje da davash po 400lv na 3 rabotnika
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз искам да ги намалят.Ей така, напук на тоя ***, мрънкащ народ.И билета да е 50 лева, докато вие си спорите в нета може ли или не може да се строят небостъргачи.
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсиите за трудов стаж и възраст трябва да се увеличат, а минималната пенсия да се намали двойно.
66
2
 
17
 
! Отговори
Справедливост преди 7 години
Справедливото решение е всеки да получава пенсия според осигурителните вноски, които е правил. Това означава, че минимална пенсия не трябва да има, а ако все пак я оставят, то размера й трябва да се намали значително. И разбира се ако има увеличение на пенсиите, то трябва да е пропорционално на размера на осигурителните вноски. Сега от доста време има една уравниловка при по-ниските пенсии - работил човека 40 години и редовно се осигурявал, а получава минималната пенсия, като неработилите.
65
3
 
2
 
! Отговори
ganio преди 7 години
Pri pensionirane - psihotest. Ako Sa sklonni da hvarlqt prez djama - dogodin Po tva vreme pak, taq godina nuleva. A da vidim togava.
64
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пуснете хората да правят нормален бизнес- без ограничения, без рекет, без обръчи.И ще има за пенсии.
63
4
 
19
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
Как могат да искат такива неща?Не им ли стига, че гроб ще вдигне минималните пенсии, т.е. само тези на своите платени избиратели - ромите!Останалото е ПУПУЛИЗЪМ!Гордейте се братя българи с "цивилизованият" си избор! Сами си го ... нагласувахте!