Саниране ще има, но не безплатно – до 10% доплащане!

Програмата ще е безплатна за блокове с пенсионери и бедни
20 апр 2017 08:52, Петя Славова
72
Саниране ще има, но не безплатно – до 10% доплащане!
Снимка: архив, Булфото

Безплатно саниране ще има само за бедните обитатели на блоковете и пенсионерите, заяви ексминистърът на регионалното развитие във втория кабинет на ГЕРБ Лиляна Павлова.

По думите й вече е получено съгласието на бъдещия коалиционен партньор "Обединени патриоти" програмата за саниране на жилища да бъде продължена.

Още по темата

"Програмата обаче ще бъде променена, като изцяло безплатно ще бъде санирането само за кооперациите, в които живеят бедни хора и пенсионери. Досега санирането бе безплатно за всички", поясни тя.

"В сградите, където преобладават млади работещи семейства, може да има и тяхно участие в размер на 5-10%", поясни Павлова.

Относно обвиненията на служебния кабинет за завишени разходи при държавно-субсидираното саниране, тя каза, че това е програма за цялостно обновяване на жилищните сгради, обновяване на техния живот, което е изключително важно за старите панелки.

"Целта беше да направим не само саниране, а и да направим цялостен ремонт на тези сгради. Пазарът определя цената, нормално е да е 250-290, има сгради, които са правени преди да сложим таван и са правени на по-високи цени", призна още ексминистърът.

"Цената от 150 лв. е утвърдена от нашето правителство, от мен като министър, но тя стеснява обхвата на дейностите, които влизат в нея", поясни Павлова пред Нова тв.

Схемата за процент самоучастие се обсъждаше още в мандата на правителството на ГЕРБ, но не беше приложена. Тогава вариантите бяха между 15 и 25% собствени средства от хората. Срещу пълното субсидиране още в началото му се обявиха много експерти и браншови организации.

Според тях 100% отпускане на средства от хазната за подобряване на жилищните условия на отделни сгради ощетява хората от останалите блокове, защото това се прави с техните данъци. Други критикуваха подареното саниране с довода, че така не се възпитава заинтересуваност у обитателите да участват и след това да са заинтересувани да пазят обновените общи части.

По данни на МРРБ от март досега са завършени общо около 300 блока от одобрените 2022 сгради по държавната програма за безплатно саниране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Мафия и тук - там безплатно /почти/ саниране с откровенна партиина реклама!
68
3
 
2
 
! Отговори
Няма проблем преди 6 години
Аааа, Социализма ни научи само да вземаме , да не даваме.Дупе давай , но пари не!
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това саниране си е доста несправедливо според мен. На фона на хилядите панелки на лотариен принцип си изибираме 100-200 блока в цяла България. Санираме ги на цена 3пъти по-висока от пазарната. Слагаме едни пари в джоба и готово. А защо избраните сгради трябва да се санират, а не някои други примерно. Ниски доходи ли имат хората там или как. Или просто който свари той да натовари.
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за къщи на бедни и пенсионери кога?Санирането е срамна история на фона на все по-обедняващите хора.Не може пенсионерите да умират от глад и без пари за лекарства,а някой да си купува подкрепа санирайки едни,за сметка на други.
65
3
 
13
 
! Отговори
алпинист преди 6 години
защо не вземем да санираме колибата в банкя на бедняка, че много му духa.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5-10% самоучастие в санирането=5-10% по малко гласове за герп на следващите избори, гербаджиите си купуваха гласове чрез санирането и най-отвратителното-вземаха от парите на всички останали чрез държавния бюджет
63
1
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Пари от данъците трябва да се харчат САМО за обществени нужди. Не може да съберете на баба Пена от Чъпръчене данъка и с него да санирате блока на Гошо *** в София - дето парното и без това му е субсидирано пак от данъка на баба Пена. *** нали народа простоват - на политиците сложни схеми им не требват - кълве на гола кука. ЦЕНАТА и без таван ако има конкуренция в процедурата - трябва да стане пазарна. Ама не станала - сами се сетете що. КРАЖБА Е ТОВА.
62
1
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ми що не сте сложили тавана на цените по-рано та са правени на високи цени поръчките. Това значи че не сте осигурили НИКАКВА конкуренция по процедурите. ТОВА Е КРАЖБА хора. Траете си пък те ви стрижат и за още питат. Утехата вие е че Слави е чалгар.
61
1
 
18
 
! Отговори
кво стаа преди 6 години
"Колкото тн саниране е безплатно, толкоз ще ви дигнат и пенсиите, че и заплатите!
60
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо, това не е никакво саниране, а лепене на изолации.Второ, цените са АБСУРДНО завишени.Трето, заради дрането с обществените поръчки рязко останахте без канарчета, които да се хващат? И за това бомбите хорицата да се бръкнат за още пари?Четвърто, вървете на ... знаете къде.
59
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 6 години
До неанонимен 1За твое сведение ел. инсталация не се сменя, възможно е само в някой от първите блокове, закоито платиха по 400 лв. кв.м, но и там не ми се вярва. Не направиха истинско обследване на блока, те реално не направиха никакво обследване. Не пиши глупости, че ми писна от големи разбирачи.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нашият блок беше от първите санирани, дори не е панелен, а тухлен...D
57
2
 
20
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 6 години
Не си спомням дебелата партизанка Лилянка да е говорила нещо за тези 10% преди изборите.Сега очаквам нови цени на Свинетките ,Тол-такси и т.н.
56
1
 
21
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 6 години
Че то реално толкова струва "санирането" на гербаджиите.Останалите 90% си е чистата печалба на гербаджииските фирми.
55
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До нашия блок санират един голям 16 етажен, не че нещо но шефовете на фирмата са 3 *** с немски коли последен модел струващи 500 000 трите, оттам нататък не ми се коментира за 1 месец почти нищо няма направено, ще се бавят а надниците ще вървят, чух че дали 400лв на квадрат сега станало 300, а специалисти казаха че няма да отиде повече от 100лв, защо всичко е толкова раздуто и докога Боко ще казва ние строим, добре ама ако гепите по малко, току виж да направите 2 блока вместо 1
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и оферти за 32 лева на квадратен метър без ДДС алпинисти.
53
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цена на кв.м изолация 40 лева без ддс - алпинисти.Цена на дограма кв.м. 140 лева отваряема 50%.Подмазване на и изправяне на зидовете след дограмата около 10 лв на метър линеен без ДДС.Това е с материалите.Хидроизолация на покриви и мазета - 40 лева на кв.м. без ДДС. Смятайте и се усмихвайте.За големи площи трябва да има и отстъпки.
52
2
 
25
 
! Отговори
Санират ни преди 6 години
В момента ни "санират", като изключим едната бригада правеща топлоизолацията на източната фасада. Всичко останало го направиха толкова некачествено, че с ремонта догодина ще го събарям/сменям. Ако за това трябваше да плащам .... някой щеше да пострада сериазно ...
51
1
 
11
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
Абе пич една външна стена на една стая е примерно 4 на 2.5 м или 10 кв.м по 120лв на квадрат давани от пражителството прави 1200 лв . Твоя прозорец като е 250 лв де отиват парите до 1200 лв за една изолация ли
50
1
 
2
 
! Отговори
crooks преди 6 години
da si sanirat ...... ili po dobre da gi palqt