Два часа приказки за водата с урана в парламента. Резултатът?

След разискванията – НС не излезе с решение!
Обновена: 21 апр 2017 16:29 | 21 апр 2017 12:23,
76
Два часа приказки за водата с урана в парламента. Резултатът?
Снимка: flickr

Два часа депутатите от новия парламент препитваха трима служебни министри заради проблема със завишените показатели на уран във водата в Хасково. След разискванията обаче парламентът не излезе с никакво решение. 

Искането за дебата внесе БСП, а на въпросите на народните представители отговаряха служебният здравен министър и вицепремиер Илко Семерджиев, регионалният Спас Попниколов, и екоминистър Ирина Костова. 

Социалистите обвиниха за проблема правителството на Бойко Борисов и неговите министри. 

Хасковската депутатка от БСП Елена Йончева обясни, че превишени количества уран във водата са измервани три поредни години, и че хората искат да знаят от кога се знае за това. 

"Вина за ситуацията носи правителството на Бойко Борисов и министрите му Петър Москов, Лиляна Павлова и Ивелина Василева", изброи ги Йончева. 

Служебният здравен министър изнесе в подробности фактите и хронологията около последното костатиране на уран във водата на Хасково и увери, че в момента се изпълняват всички предписания. Министрите обявиха и че ситуацията с водата в града не представлява риск за здравето на хората.

Още по темата

От ГЕРБ пък обвиниха социалистите, че се държат като Георги Димитров по време на Лайпцигския процес.

"Ситуацията в Хасково трябва да се реши веднъж завинаги", каза Делян Добрев. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че в пленарната зала е имало всичко друго, но не и дебат.

"Хората разбраха, че уран във водата има, но не е опасен и не се знае какви са последиците върху здравето", каза тя. 

Нинова поиска спешни мерки и политическа отговорност.

"Служебният кабинет замете следите на правителството на Бойко Борисов. Министрите Петър Москов, Лиляна Павлова и Ивелина Василева носят политическата отговорност", каза тя.

Нинова обяви, че започва събиране на подписи за анкетна комисия, която да провери проблема с урана във водата не само в Хасково, но в цялата страна.

Лидерът на Воля Веселин Марешки се възмути от термините, с които се говори и призова да се направи анкетна комисия, която докато не намери отговорите на проблема, да не спира работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
До 51 преди 7 години
Ако имаш предвид разделението на някакъв проблем на части по сфери на дейност, били те чисто технически и други, донякъде мога да се съглася. Защото ако нямаше констатирано замърсяване, нямаше и да има проблем. Както и необходимост от това той да бъде прикриван и замитан.От друга страна, какво би било възможното решение при пълна публичност на извършвания контрол и мониторинг, ако няма читав водоизточник в района. Каране на вода от другаде с години? Изселване? Живот на собствена отговорност?
41
3
 
4
 
! Отговори
ЗАЩО ,БЕ ДРУГАРИИИИИ преди 7 години
КЪВ ПРОБЛЕМ Е ТОВА ----УРАНА ----БЕШЕ ЗА НАШИТЕ ..СЪВЕТСКИ ДРУГАРИ ,БЕ ....ЗА ТЕХНИТЕ "ОСВОБОДИТЕЛНИ БОМБИ"...!ТЕ И ВАС ЩЕ "ОСВОБОДЯТ" С ТЯХ , ЩОМ СЕ НАЛОЖИ.... !САМО ПОИСКАЙТЕ ...И ЩИ СИ ГИ ПОЛУЧИТЕ, ДИРЕКТНО ОТГОРЕ-....!!!/..като в браткса Сирия ,бе.../
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема не е в замърсяването на водата. Винаги са възможни инциденти и отклонения. Проблема е че няма ефикасен контрол, въпреки службите на РИОС или подобни. Още по голям проблем е че по политически причини истината се замита под килима и се търсят виновници, там където не са.
39
1
 
8
 
! Отговори
Ошу преди 7 години
Ще пият по една УРАНЖАДА и толкоз.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БИРАТА АСТИКА ЛИ БЕШЕ?
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бития си е бит ----- продължението го знаете.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А аз се чуда защо хората в Хсково нощно време светат като светулки.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
резултатът ?цепиш мрака
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
резултатът ? светиш в тъмното - направо фосфорисцираш
33
7
 
4
 
! Отговори
Dinosaurus преди 7 години
На Йончева сега ББ ще и е крив вечно и за всичко, защото припомни за звездната и журналистическа кариера докато беше л*бовница на СС. Аман от "***" в НС, в Европарламента (Бареков) а също и от чалгапарламата (Слави Т). НС не е медия, че Й. да си прави ПР; щото тя само това може срещу солидно заплащане и политически чадър.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
95% хасковска вода, 5% алкохол, ечемичен малц, хмел.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Водата за бирата ще бъде ли обсъждана в парламента? Мълчат за продуктите, които съдържат вода от района.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да да УРАНА НЕ Е ОПАСЕН ! ЗАТОВА МИ ОПАДА КОСАТА!
29
4
 
10
 
! Отговори
марин преди 7 години
България е осеяна с уранови мини , неправилно екплоатирани по водна технология , в урановите слоеве са вкарвани различни химикали и после набързо запечатани , та другарката Йончева може да направи едно "журналистическо" проучване на онези събития , но по-лесно е да кара според опорните точки !
28
5
 
8
 
! Отговори
До ЗЦ преди 7 години
ЗЦ то 30 години не са БКП на власт. Осем години хубави и красиви демократи на ГЕРБ.Що нищо не направиха вашите красиви демократи, а?На вас Путин, Кремъл, Ленин, Сталин, Нинова, Радев, Йотова, Станишев, Орешарски са ви виновни.Все някой ви е виновен на вас. Писна вече, или решавайте проблемите, или ако сте некадърни се махайте от управлението.Истината е, че за 8 години управление ГЕРБ не реши нито един сериозен проблем.Държавата се руши, пред очите ни се руши.
27
0
 
6
 
! Отговори
Браво заглавието! преди 7 години
само да стане :парламата! Почти си улучил!
26
6
 
10
 
! Отговори
зц преди 7 години
Йончева е тъпоъгълна, куха лейка и не става за нищо откъдето и да я погледнеш! Един сурогат и малко копие на отка-чалката ***!! А за всичката мизерия в България са виновни червените стерви от БСП/БКП, заради дивотиите натворени от тях преди 1989-та и след това!!
25
0
 
5
 
! Отговори
прости хора преди 7 години
Плюс ВЕЛИНГРАД! Колкото сондажа, толкова замърсявания - още към шестдесетина за България.Рангеле, образовай се малко бе, байчо!
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
парлатаС. ?????????????????????? пияни ли сте ва?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
попитайте някой койти работи там къде си изхвърлят отпадъците работниците?знаете ли 4е нивите са на по малко от 20 метра от кладенците за вода? знаете ли с какви препарати се пръскат и пропиват във кладенците